Un sfert dintre hunedoreni sunt datori la primării

Articolul a fost vizualizat de 1,029 ori

Deşi până la data de 30 septembrie hunedorenii ar fi trebuit să îşi fi achitat sumele datorate administraţiilor locale, în medie un sfert dintre locuitorii judeţului încă mai au datorii. Primarii spun, totuşi, că rata încasărilor a crescut cu 5-10% faţă de anul trecut, cel puţin în unele loca­lităţi. Ei adaugă că se aşteaptă ca, până la sfârşitul anului, nivelul încasărilor să depăşească 90 de procente sau să se apropie de limita de sută la sută.

Oameni si taxe la primarieLa Deva, 65% dintre contribuabilii persoane fizice şi juridice şi-au achitat impozitele până la data de 30 septembrie 2015, termenul scadent de plată pentru semestrul al doilea. Reprezentanta Primăriei Deva, Mona Voinescu, spune că depăşirea acestui termen atrage după sine majorări de 2% pentru fiecare zi de întârziere. Ea adaugă că procentul contribuabililor bun-platnici este asemănător cifrelor din anii trecuţi. Din totalul bugetului local de care dispune munici­piul reşedinţă de judeţ, banii proveniţi din taxe şi impozite reprezintă 18,35 la sută, iar cea mai mare parte a sumelor colectate provin nu de la persoane fizice, ci de la firme (persoane juridice). Deşi au depăşit termenul limită pentru plata impozitelor aferente celui de-al doilea semestru al anului în curs, data de 30 septembrie, alţi 1.200 de contribuabili deveni şi-au achitat impozitele cu majorări, în primele trei săptămâni ale lunii octombrie.

Colectarea – în creştere graţie pensionarilor

În nordul judeţului, la Brad, viceprimarul Aurel Circo spune că rata medie a încasărilor este cuprinsă între 70 şi 80 la sută, în creştere faţă de anii precedenţi cu 5, până la 10 procente. „E greu de precizat o cifră exactă, pentru că impozitele sunt de mai multe ca­tegorii, care diferă foarte mult: unele sunt impozitele pe autoturisme la persoanele fizice, altele sunt la persoane juridice, una sunt impozitele pe terenuri, alta impozitele pe case. E o listă întreagă de impozite şi taxe care au coeficient sau grad de realizare diferit. Însă o sta­tistică generală făcută zilele trecute arată că încasările la Brad se situau undeva între 70 şi 80 la sută”, explică viceprimarul. Aurel Circo adaugă că numărul brădenilor care se grăbesc să-şi plătească impozitele la timp este în creştere, însă asta nu pentru că ar fi crescut nivelul de trai la Brad, ci din cauza fenomenului de îmbătrânire a populaţiei: „Situaţia se explică prin faptul că la noi predomină pensionarii, care sunt nişte oameni extrem de conştiincioşi. Ei văd interesul public şi abia mai apoi interesul personal”.

Bani mai mulţi la Simeria

La Simeria situaţia este mult mai bună decât la Brad şi, mai ales, decât la Deva. Potrivit primarului Emil Râşteiu, 81 la sută dintre locuitorii din Simeria îşi plătiseră, până la data de 30 septembrie, taxele şi impozitele. Emil Râşteiu spune că şi la Simeria gradul de încasare a crescut cu 10 la sută, în comparaţie cu anii trecuţi. Primarul susţine că la o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor a contribuit implicarea „mai consistentă” a Direcţiei Economice. Până la sfârşitul anului economiştii Primăriei Simeria estimează că gradul de încasare va depăşi 90 la sută. Deşi recunoaşte că este vorba despre o sumă consistentă, primarul Emil Râşteiu spune că administraţia locală a încercat să nu se bazeze doar pe ideea că va încasa la timp aceşti bani, aşa că a repartizat banii disponibili în tranşe relativ egale, pentru fiecare perioadă a anului.

Nu uitaţi de plata online!

Deşi tot mai multe administraţii locale din judeţ pun la dispoziţia contribuabililor sistemele de plată online, hunedorenii se dovedesc a fi conservatori. Marea lor majoritate preferă să vină în persoană la ghişeu şi să îşi plătească taxele „din mână”. La Deva, sistemul de plată a taxelor şi impozitelor online a început să funcţioneze în 2005, însă numărul utilizatorilor noului sistem a rămas mic (în primii ani doar câteva zeci!), în comparaţie cu devenii care merg până la Primărie pentru a face plăţile necesare. Reprezentanţii administraţiilor locale spun că riscurile utilizării sistemului de plată online sunt minime, în condiţiile în care furnizorii de plăţi online au luat măsuri de securizare a informaţiilor transmise în acest mod. Contribuabilii care aleg să plătească impozitele online trebuie să achite un comision perceput de banca prin care fac tran­zacţia. Totuşi, autorităţile reamintesc că sistemul online are beneficii indiscutabile: serviciul este disponibil 24 de ore din 24, şapte zile din şapte, dar elimină şi cozile şi aglomeraţia de la ghişeele Primăriei, administraţiile locale plătind, astfel, mai puţin personal la birourile de încasări.

About Ada Beraru