Alex, tânărul devean care filmează frumuseţile lumii

Articolul a fost vizualizat de 1,171 ori

Alex Alexoiu este un tânăr fericit. La numai 20 de ani reuşeşte să îşi împlinească visele. Viaţa i-a aşternut în faţă covorul fermecat peste care fiecare pas este încă o dorinţă bifată. Şi-a urmat pasiunea, aceea de a se perfecţiona în arta imaginii, şi un proiect minunat i-a deschis uşa către un tur al lumii în care tânărul filmează cele mai frumoase locaţii cu aparatură de ultimă generaţie. 

ALEX Se numeşte “Around the world 4K“ şi Alex a fost ales să facă parte din echipa proiectului alături de alţi tineri pasionaţi de imagine: “În ultima perioadă am făcut turul Marii Britanii, am vizitat mai multe oraşe şi locaţii. Apoi am filmat în munţi, prin Scoţia, după care am plecat către Italia, de unde am ajuns în Franţa, Elveţia şi peste tot ne-am oprit în mai multe puncte. Călătoria a durat două luni şi jumătate“, socoteşte Alex timpul petrecut pe drumuri. Clipele minu­nate nu îndrăzneşte să le numere – peisajele care i-au pus în faţă colţuri de Rai, locuri celebre din oraşele Europei, frânturi din munca de secole a omenirii – pe toate Alex şi alţi norocoşi colegi de-ai săi le-au admirat, le-au filmat şi le-au imortalizat în fotografii care se transfor­mă în amintiri. Şi, în timp ce alţi semeni de-ai lui de-abia strâng într-o viaţă un album fotografic, Alex nici nu ştie exact ce să aleagă din zecile de mii de fotografii. De când era puşti a ştiut că îi plac peisajele şi familia lui s-a străduit să îl ajute, ba cu un aparat de fotografiat, ba cu un obiectiv mai bun. Are o mulţime de cadre superbe din Deva, iar peisajul de vis din Săcărâmb l-a făcut să colinde zeci de ceasuri ca să îi surprindă ineditul şi frumuseţea, dar parcă nicăieri nu s-a simţit ca în Scoţia: ”Dormeam în maşină peste noapte şi m-am trezit la cinci dimineaţa ca să prind răsăritul. A fost o mi­nunăţie pe care greu o poţi pune în cuvinte. Priveam dealurile acelea ale Scoţiei care se ridicau în faţa mea precum nişte pereţi verzi de iarbă. În faţă aveam nişte stânci imense, de o frumuseţe sălbatică şi brutală. Poate e greu de înţeles, dar am simţit că eram acasă, sentiment pe care îl mai am la Săcărâmb. Eram doar eu, Raiul şi camera de filmat şi nu voi uita niciodată ziua aceea“. Castelul din Dunnottar, undeva pe coasta de nord-est a Scoţiei, l-a impresionat enorm. Este un loc care adună peste 50.000 de vizitatori anual, cu ruinele sale împrăştiate pe mai bine de un hectar şi înconjurate de stânci abrupte, care se ridică zeci de metri deasupra ţărmului Mării Nordului.

La capătul lumii

ALEX 2 Alex este student în anul doi la Facultatea de Teatru şi  Televiziune din Cluj Napoca. S-a implicat până acum într-o  mulţime de proiecte, care, până la  urmă, i-au adus şansa de a  fi primit în echipa care bate lumea în lung şi lat. Cu alţi cinci  tineri a văzut mai bine de jumătate din Europa: “Am ajuns  prima dată în Paris, unde am filmat în mai multe locaţii,  inclusiv Luvru şi Turnul Eiffel, apoi am plecat spre Londra, unde am stat aproape o săptămână  şi, din fericire, am prins vreme bună, nu ploaie. Am cutreierat Anglia, am filmat până şi podul din celebrul film Harry Potter. Locul care m-a  impresionat cel mai mult se numeşte Beachy Head, considerat un fel de capăt al lumii. Numele se datorează faptului că, în multe zile, acolo persistă  ceaţa peste mare şi nu se mai vede absolut nimic. Ne-a plăcut atât de mult încât am ajuns acolo dimineaţa şi am stat până seara. Noi nu stăm forte mult  într-un loc – în general, stăm două, poate trei ore, la peisaje stăm mai puţin şi, totuşi, acolo, am stat întreaga zi. Era acolo şi o echipă a faimasei emisiuni «Top Gear», care trăgea un episod cunoscutul show tv. Spre seară, vântul bătea atât de tare încât practic ne împingea de la spate, aproape ne lua pe sus. În Scoţia, mi-au plăcut mult castelele şi Irlanda m-a impresionat – am ajuns într-un oraş unde erau agăţate biciclete intre clădiri, deasupra străzilor. Au oraşe mici, dar aranjate extraordinar de frumos“, şi, în timp ce povesteşte, încântarea se poate desluşi lesne pe chipul tânărului entuziast care are fotografii din Piaţa San Marco din Veneţia, ori la palatele din Firenze: “În majoritatea zilelor plecam şi filmam singur prin oraşe, ne împărţeam dimineaţa pe locaţii, pe străzi şi strângeam material. Noi nu facem aceste călătorii ca să ne distrăm, avem foarte mult de muncă şi strângem cureaua, încercăm să stricăm cât mai puţini bani, nu avem pretenţii deloc la cazare, ne mulţumeşte faptul că ajungem în locuri extraordinare şi filmăm ceva ce ne place cu adevărat foarte mult“.

Poveşti de drum

ALEXA filmat în locuri superbe, le-a imortalizat în fotografii care îţi taie respi­raţia, dar a întâlnit în drumul lui şi oameni speciali, cu poveşti care merită spuse: “Eram în Viena atunci şi ne străduiam să prindem cât mai bine o statuie în filmare. La un moment, în dreapta mea, a apărut un bătrân, era într-un cărucior cu rotile şi m-a întrebat dacă nu vreau să cumpăr de la el o vedere. M-am codit, i-am spus că nu am la mine bani de-ai mei, ci numai fonduri ale proiectului. Atunci m-a întrebat ce fac şi am început să-i povestesc cum călătorim în jurul lumii. A căzut pe gânduri, n-a mai spus nimic o perioadă şi apoi mi-a zis în engleză că el, la viaţa lui, a călătorit peste un million de mile şi a văzut mai bine de 80 de ţări. Era îmbrăcat în Moş Crăciun, avea barbă albă şi mi-a zis că are peste 80 de ani. Din poveste în poveste, am aflat că toată viaţa lui tot asta a făcut: a călătorit peste tot în lume şi a rămas cel mai în vârstă Moş Crăciun. Povestea lui m-a impresionat şi, până la urmă, am cumpărat de la el, cu doi euro, o ilustrată din Hawai. S-a distrat pe seama alegerii mele şi mi-a spus: «Oh, the sexy one»”. Alex a şi verificat spusele bătrânului: “Toată povestea lui e adevărată, mi-a spus că au făcut un documentar despre el, l-am vizionat şi, da, era cel mai bătrân Moş Crăciun din lume şi eu m-am întâlnit cu el!“.

Tururi de lume

ALEX 4 BUN Prima dată, Alex a plecat pe 15 iunie şi, de atunci, se poate  lăuda că a filmat şi fotografiat unele dintre cele mai frumoase  colţuri ale Europei. În vii­tor,  paşii îi vor purta pe tinerii care  fac parte din echipa proiectului către Cipru sau Malta. Alex  nu poate să dea prea multe detalii, dar împreună cu colegii    săi şi iniţiatorii ”Around the world” au de gând să promoveze  România în filmuleţe aşa cum nu s-au mai văzut. Ochii îi  sclipesc de bucurie când  povesteşte cum şi-a adus colegi în  judeţ, să filmeze la Castelul din Hunedoara şi ce minunăţii  mai are de gând să le arate în zonă: ”Acasă tot timpul  rămâne acasă şi îmi face plăcere să mă întorc la Deva de  fiecare dată – mă întâlnesc cu familia, cu prietenii, aici mă  relaxez. Din păcate, pentru ai mei,  stau cam puţin pe acasă acum, câteva zile într-o lună. Când sunt plecat vorbim, dar ei îmi urmăresc munca pe
YouTube, acolo unde postăm filmuleţele din fiecare locaţie unde am fost. Avem «Best of USA», Praga, Jamaica, iar pe Facebook postăm fotografii. De  exemplu, acest tur s-a terminat cu Monaco şi pe Coasta de Azur, în Nisa“. Alex a revenit acasă după ce, în iulie, tocmai s-a întors din alt tur al aceluiaşi  proiect. Şi în timp ce al doilea a durat o lună, prima plecare l-a ţinut pe Alex prin lume o lună şi jumătate. Potrivit site-ului, obiectivul proiectului este  acela de a realiza filmări în mai bine de 70 de ţări din lume timp de doi ani şi de a le face cunoscute lumii prin canalul YouTube, de unde postările se pot  urmări în toată lumea, iar Alex ştie şi ceva în plus: “O să facem la un moment dat şi un video doar cu locaţiile din România şi o să fie extraordinar.  Câteodată, nici mie nu îmi vine să cred cât de norocos sunt şi unde am ajuns“.

Box-    În jurul lumii

„Acum câţiva ani acest proiect a fost doar un gând al prietenului meu, Ionuţ, care s-a concretizat de vreun an si jumătate, când şi alţii s-au alăturat echipei. L-am cunoscut pe Ionuţ acum un an, pe facebook, i-am trimis un fel de portofoliu al meu, ne-am întâlnit, am discutat apoi am pornit la drum. Avem un partener în Canada care se ocupă de tot. Este un proiect care se poate desfăşura la nesfârşit, sunt zeci de ţări de vizitat în următorii trei ani, apoi când ne ducem treaba la capăt, vom relua munca filmând mai în amănunt fiecare locaţie- de exemplu, vom sta câte două luni într-o ţară. Sincer? Nici nu vreau să se termine!„ povesteşte Alex. Proiectul „Around The World 4K„ a fost lansat în urmă cu un an alături de partenerul meu Gabriel Gorcea. Este un proiect unic care acoperă peste 70 de ţări la nivel global şi toate continentele lumii. ”Încă de la început am fost conştienţi că succesul unui produs de calitate constă într-o echipă puternică. Acum ai şansa să te implici într-un super proiect şi să călătoreşti alături de echipa ATW4K în jurul lumii. (…) Căutăm oameni tineri şi talentaţi în ceea ce priveşte arta filmării cât şi editori video pentru procesarea materialelor noastre la super rezolutia 4K!” aşa erau provocaţi pasionaţii de imagine pe pagina de facebook a proiectului. Echipa avea nevoie de tineri optimişti, sociabili şi comunicativi, atenţi la detalii, dispuşi să înveţe şi activi pe reţelele de socializare precum facebook, twitter sau instagram. Se cereau cunoştinţe bune de limba engleză, disponibilitate de a lucra în echipă şi nu conta dacă tânărul era student, absolvent sau masterand, dar iniţiatorii atenţionau: ”Atitudinea este elementul de bază!„ În schimbul disponibilităţii de “Filmare şi Procesare Video în format 4K / Adobe Premiere CC” se oferea experienţa de a călători în jurul lumii prin implicarea într-un proiect desfăşurat la nivel global, posibilitatea de a lucre cu echipament 4K de ultimă generaţie şi de a folosi Mac Pro / Sisteme profesionale de procesare şi o aventură de neuitat.

About Laura Oană