În faţa propriilor suporteri, hunedorenii sunt neputincioşi

Articolul a fost vizualizat de 1,190 ori

FC Hunedoara a reuşit să se facă din nou de râs pe stadionul “Michael Klein”. Într-un meci pe care l-au avut în mână, conducând cu 2-0 din minutul 33 şi având şi om în plus, mai bine de o jumătate de oră, ”alb-albaştrii” au sfârşit lamentabil, pierzând pentru a patra oară în propriul fief, din cele cinci întâlniri disputate în actuala ediţie de campionat. Nu există nicio scuză pentru acest nou rezultat negativ înregistrat “acasă”, rezultat care demonstrează clar că în actualul lot şi-au făcut loc foarte mulţi jucători lipsiţi de va­loare, chiar şi pentru acest al treilea eşalon al fotbalului autohton. 

Hunedoara 1Și toate aceste lucruri pornesc de la strategia pe care au abordat-o conducătorii clubului, una total neprofesionistă, care a adus în oraşul de pe Cerna jucători ”expiraţi” şi necompetitivi, renunţând, în vară, la fotbalişti localnici, care măcar nu necesitau cheltuieli suplimentare cu masa şi cazarea. L-au demis, după drastica înfrângere din meciul cu ASU Poli Timişoara (0-3), pe Victor Roşca, care fusese şi el adus mai mult pentru ima­gine, când aveai în curtea ta antrenori hunedoreni, care cunoşteau cu ce se ”mănâncă” fotbalul din această zonă. L-au trimis ca soluţie de ”avarie” la Giar­mata ca să conducă echipa pe secundul Mircea Alic jr., care s-a descurcat foarte bine, scorul de 5-1 spunând totul. Dar, în acest timp, se căuta din nou pe la sediul FRF un alt înlocuitor pentru Roşca. Și bineînţeles că l-au găsit în persoana lui Adrian Iencsi, fostul jucător al celor de la Rapid Bucureşti.

Fapte, nu vorbe

Acesta, ca tehnician, nu a avut prea multe de spus până în prezent, poate doar dacă amintim promovarea în 2014 în eşalonul secund a celor de la FC Voluntari. Să nu se înţeleagă că am ceva de împărţit cu noul antrenor al grupării de pe Cerna, dar nu cred că el a venit la Hunedoara pe bani puţini şi că ar fi mai puţin costisitor decât Gabor, Văetuş, Petcu sau alţi antrenori localnici. Mai mult, este şi el la fel de ”rupt”, ca şi Victor Roşca, de nivelul fotbalului şi de echipele din această parte a ţării. Iar efectele s-au văzut în chiar meciul lui de debut la Hunedoara. Nu de antrenor duce lipsă clubul, ci de fotbalişti adevăraţi, care îşi doresc să facă performanţă. Cu ce s-au remarcat până în prezent noii veniţi, Maghici, Mardare sau Crengăniş? Singurul transfer cu rezultate este cel al lui Bozian, care a marcat până acum 8 goluri, dar care are şi el multe fluctuaţii de formă, în special în meciurile disputate în faţa propriilor spectatori. Hunedorenii s-au săturat, de atâţia ani, de slogane de tipul ”am venit să creez un grup puternic, o echipă competitivă”. Doresc fapte, nu vorbe. Aradul, Reşiţa, Baia Mare, Oradea, Satu Mare au echipe măcar în liga secundă. Iar noi? Stăm şi ne lamentăm de vreo şase ani în această obscură ligă a treia, visând doar la promovare. Care a devenit inexistentă şi în acest sezon, atâta timp cât nu eşti în stare să învingi la Hunedoara decât conjudeţeana CNS Cetate Deva, în rest numai eşecuri, cu “marile echipe” din Ighiu, Becicherecu Mic, o altă nou promovată, ASU Poli Timi­şoara, iar acum, acest 2-3 cu cei de la Cugir. Mai mare ruşinea! Și mai este ceva. Priviţi cu atenţie clasamentul la zi al seriei a patra. FC Hunedoara ocupă locul şase. Din cele cinci echipe aflate în faţa ei, în afară de succesul din prima etapă de la Sebiş, trei eşecuri (şi toate acasă), cu Timişoara, Ighiu şi Cugir, iar sâmbătă joacă la Lugoj, cu ocupanta locului 4. Mai mult, au pierdut acasă cu Becicherecu Mic (locul 8), la Cisnădie, cu Măgura (3-4) şi s-au impus în faţa celor de la CS Ineu (locul 11), Cetate Deva (locul 12), U. Craiova II (locul 13) şi penultima clasată, Millenium Giarmata (locul 14). Și atunci, despre ce vorbim?

De la extaz….

Cugirenii au venit la Hunedoara fără antrenorul principal, Călin Moldovan (suspendat), cu gândul să-i strice debutul pe banca tehnică lui Adrian Iencsi. Dacă acest lucru părea i­realizabil la un moment dat, el avea să se întâmple până la final, pentru că un meci de fotbal ţine cel puţin 90 de minute şi nu doar 33, aşa cum au crezut jucătorii formaţiei gazdă. După acel 5-1 de la Giarmata, ”alb-albaştrii” au început “în vână”, reuşind să deschi­dă rapid scorul. Era minutul 5, când mijlocaşul ofensiv, care este în acelaşi timp şi golgeterul echipei şi al seriei, prin cele şapte reuşite de până atunci, a şutat de la 22-23 de metri, pe colţul scurt, mingea a ”prins” gazonul în faţa porţii, păcălindu-l pe portarul Tiuţ, care s-a trezit cu ”obiectul muncii” în plasă. Debut de bun augur, dar oaspeţii au încercat la rândul lor să rămână ”agresivi”, avându-i în avanposturi pe ex-hunedoreanul Ionuţ Radu şi ”veteranul” de 37 de ani, antrenorul-jucător Lucian Itu. Au avut, în minutul 14, două cornere consecutive la poarta lui Raţ, rămase fără rezultat, iar în minutul 30, Piko a trimis puternic de la 30 de metri, la semi-înălţime, puţin pe lângă stâlpul din stânga. Elevii lui Iencsi revin însă în ofensivă şi vor ”lovi” pentru a doua oară în minutul 33. Drăgoescu a centrat foarte bine de pe partea dreaptă, Tecsi a reluat cu latul din 14 metri în transversală, mingea a revenit în teren la acelaşi jucător, care a trimis de această dată cu capul din 8-9 metri, spre colţul lung, juniorul Bloj a încercat să intervină, la fel ca şi un apărător advers, dar mingea a depăşit linia de poartă, pentru un 2-0, poate nesperat pentru acea perioadă de joc. O diferenţă de scor care părea liniştitoare pentru intrarea la vestiare, pentru pauză. A venit însă minutul 38, când goalkeeper-ul Raţ s-a remarcat printr-o nouă gafă, aşa cum o mai făcuse şi la Cisnădie. A fost un corner executat scurt de pe partea dreaptă, urmat de o centrare în careu, Raţ a ratat ieşirea dintre buturi, iar fundaşul central Goşa (34 de ani) a reluat cu capul, din 3 metri, în poarta goală.

La agonie….

Debutul celui de-al doilea mitan avea să fie din nou benefic celor de la FC Hunedoara. În decurs de doar câteva minute, mijlocaşul Piko a văzut de două ori cartonaşul galben (al doilea mi s-a părut a fi acordat prea uşor) şi implicit ”roşu”, fiind trimis la vestiare. Cu avantajul golului în plus pe tabela de marcaj, dar şi cu superioritate numerică, era de aşteptat ca ofensiva hunedoreană să continue, mai ales că, în minutul 62, Bloj a preluat pe piept la 12 metri, uşor lateral stânga, dar voleul expediat a trecut mult peste. Până la final vom asista la un alt scenariu. Ca şi cum nu ei ar fi fost cu un om mai puţin în teren, fotbaliştii de la Me­talurgistul au început să atace în valuri poarta lui Raţ, în faţa unor jucători cărora parcă li se terminase ”benzina”. Având în Necşulescu (intrat încă din minutul 34) un adevărat ”piston”, cugirenii s-au aruncat pur şi simplu cu 6-7 jucători spre buturile adverse. Firesc, vor veni şi cele două goluri năucitoare, cu grave greşeli ale celor doi fundaşi centrali, Maghici şi Mardare. În mi­nutul 67, la o pasă lungă, în adâncime, Ionuţ Radu i-a luat ”faţa” lui Maghici, a făcut doi paşi în careu şi l-a ”executat” cu un şut la semiînălţime pe Raţ. Hunedorenii se clatină, chiar dacă, în minutul 76, nou intratul Petresc a trimis o minge cu efect de la 23 de metri lateral stânga, spre colţul lung, mingea trecând milimetric pe lângă. Două minute mai târziu, fundaşul de bandă dreaptă a celor de la Metalurgistul, Bold, este foarte bine găsit cu o pasă printre, pătrunde în lateral, dar balonul trimis pe lung şterge stâlpul din dreapta porţii. Gazdele sunt într-o continuă degringoladă, banca tehnică nu prea are soluţii inspirate (nu am înţeles schimbarea lui Tecsi, care jucase bine şi marcase un gol, ca şi schimbarea întârziată a juniorului Bloj, care dădea semne evidente de oboseală încă din minutul 60) şi dezastrul care se prefigura va prinde contur în minutul 88. Un ”exterior” spre nou intratul Cîrstean (schimbări inspirate de partea cealaltă), Mardare a rămas în ”bloc-starturi”, fotbalistul oaspete pătrunde în careu şi din 10 metri înscrie cu sete pentru un 2-3, greu de anticipat în minutul 33. Un nou eşec acasă, dramatic, dar în acelaşi timp extrem de ruşinos, care nu poate duce decât la îndepărtarea suporterilor care s-au mai în­cumetat să vină la stadion, după acel 0-3 cu ASU Poli Timişoara. În rest, ”afară este vopsit gardul”, înăuntru…

ADRIAN IENCSI (antrenor FC HUNEDOARA): ”Îmi pare rău că am pierdut acest meci, însă, în momentul în care s-a primit al doilea gol, echipa a căzut fizic şi psihic. Am venit la Hunedoara să creez o echipă competitivă, care să câştige meci de meci, dar astăzi (n.r.: sâmbătă), Metalu­r­gistul Cugir a fost echipa care şi-a dorit mai mult victoria. I-am văzut pe băieţi concentraţi la meci, vom analiza ce s-a întâmplat şi vom lua măsurile care se impun. Urmează o deplasare la Lugoj, ne aşteaptă un meci foarte greu, însă orice meci este greu, iar eu am declarat că voi merge la victorie în fiecare meci. Obiectivul este acela de a crea o echipă competitivă, îmi pare rău că s-a format această idee, că FC Hunedoara nu poate câştiga acasă.”

About Ion Bădin