De la 1 ianuarie, CJ schimbă regimul deszăpezirilor

Articolul a fost vizualizat de 1,087 ori

Până la 31 decembrie 2015 sunt încă valabile contractele încheiate de Consiliul Judeţean Hunedoara cu diverse firme pentru deszăpezirea drumurilor din judeţ. De la anul “se schimbă foaia”: operatorii vor fi obligaţi să monteze pe utilaje dispozitive de urmărire GPS. Astfel se va şti fiecare utilaj unde este, cu ce viteză se deplasează (dacă se deplasează), iar oficialii Consiliului Judeţean nu vor mai putea fi minţiţi cu prea mare uşurinţă, când vor cere explicaţii.

Iarna pe drumuriUltimele zile ale anului trecut au însemnat drumuri parcurse cu multe emoţii, sau chiar călătorii anulate prin judeţ. Trei zile s-a circulat greu chiar şi pe cel mai solicitat drum judeţean, cel dintre Hunedoara şi Sântuhalm, pentru că firma care era desemnată să-l deszăpezească avea şi alte drumuri în gestiune, în ce priveşte această activitate, şi, pur şi simplu nu a făcut faţă. Nu a fost însă singura: comune întregi din Ţinutul Pădurenilor au fost izolate atunci. La fel s-a întâmplat şi în jumătatea nordică a judeţului, unde activează cu totul alte firme. Conducerea Consiliului Judeţean de la acea vreme a ameninţat cu penalizări, dar, până la urmă, Serviciul de Poliţie Rutieră a fost cel care a emis amenzi şi avertismente firmelor care, în mod clar, nu-şi făcuseră treaba. Pus în faţa unor evidenţe, până şi primarul Devei, Petre Mărginean, a recunoscut pe 30 decembrie că instituţia pe care o reprezintă ar fi meritat din plin o asemenea sancţiune. Probleme au fost şi pe drumurile naţionale, dar, totuşi, cele mai grave situaţii s-au înregistrat pe cele judeţene.

Adrian David: “Iau şuba pe mine şi mă duc pe drumuri, în control”

Încă de la finele anului trecut, vicepreşedintele CJ Hunedoara, Dorin Gligor, cerea GPS-uri pe utilajele de deszăpezire ale firmelor cu care instituţia are contracte. Iar acest lucru se va întâmpla: “Până pe 31 decembrie funcţionăm în baza contractelor existente. Acum se derulează licitaţiile pentru serviciile de deszăpezire pe mai multe zone din judeţ. Vor fi mai multe sectoare de acţiune. De exemplu, zona de Nord a judeţului va fi împărţită în două, pentru că mai ales acolo au fost probleme din cauza reliefului deluros şi a distanţelor. În caietele de sarcini pentru licitaţie au fost prevăzute şi GPS-uri pentru utilaje. Nu mi se pare o solicitare costisitoare, e vorba de câteva sute de euro, dar e vorba de dotări necesare, dacă vrem să vedem unde se află fiecare utilaj, dacă stă, sau dacă se deplasează”, spune preşedintele CJ Hunedoara, Adrian David.
Apariţia GPS-urilor utilajele de deszăpezire ar trebui să combată şi un alt fenomen: cel al vehiculelor care merg suspect de repede, iar astfel nici nu înlătură eficient zăpada şi nici nu împrăştie eficient material antiderapant. Dacă noul sistem nu va fi foarte eficient nu o va face, rămâne soluţia clasică – verificarea în teren: “Să nu credeţi că-mi e ruşine să-mi iau şuba pe mine şi să merg în teren pentru a ve­rifica personal situaţia”, adaugă Adrian David.

About Ciprian Iancu