Antreprenorii vor deschide mai mult punga pentru impozite şi chirii

Articolul a fost vizualizat de 927 ori

Antreprenorii vor deschide mai mult punga pentru   impozitePentru prima dată în ultimii 25 ani, impozitul pe locuinţe nu mai ţine cont de calitatea pro­prie­tarului persoană fizi­că sau persoană juridică, ci de scopul utilizării clădirii. Astfel, impozitele sunt structurate în categoriile: folosirea clădirii în scop rezidenţial/locuinţă, cu cote de impozitare între 0,08% şi 0,2%; folosirea clădirii în activităţi economice (sedii PFA, sedii firmă, cabinete etc) cu procente de impozitare între 0,2% şi 1,3%, cu condiţia ca aceste clădiri să fie reevalua­te/construite/ achiziţio­nate în ultimii 5 ani; folosirea clădirii în acti­vi­tăţi economice, dar construcţia nu este reevaluată în ultimii 5 ani, când procentul este de 2% din valoarea clădirii.
În plus, prin noul Cod fiscal baza impozabilă pentru construcţii creşte după cum urmează: va­loarea metrului pătrat de construcţie în anul 2016 este de 1.000 lei/metru pătrat, cu o creştere de 6,95% faţă de valoarea de 935 lei/ metru pătrat din anul 2015; creşterea indice­ui de majorare a valorii construcţiei pentru măsurarea la exterior la procentul de 40%, respec­tiv la o valoare a indicelui de 1,4 faţă de o valoare a indicelui aplicabilă în 2015 de 1,2, când procentul de actualizare era de 20%; autorităţile locale pot majora cu până la 50% aceste procente.
Astfel, creşterea pentru anul următor în cazul clădirilor nerezidenţiale nereevaluate în ultimii 5 ani se situează la 2.493%. Pentru clădirile folosite în activităţi economice şi care nu au fost reevaluate în ultimii cinci ani, majorarea impozitului variază de la 249,32% în cazul unor localităţi precum Bucureşti, Iaşi, Craiova sau Braşov, la 1.869,86% în Râmnicu Vâlcea, Călăraşi, Turda şi Câmpina.
Impozitele pentru clădirile rezidenţiale vor fi anul următor mai mari cu până la 25%, urmând să se situeze anul următor la 0,1%.
“Taxele şi impozitele locale percepute de Primăria Deva pentru anul 2016 rămân neschimbate. Singurele modificări care apar sunt cele prevăzute în Codul Fiscal”, a declarat viceprimarul municipiului Deva, Marius Surgent.
Cu alte cuvinte, întreprinzătorii nu au scăpare. Unul dintre posibilele efecte ale acestei măsuri de creştere a impozitelor spaţiilor folosite ca sedii de firmă este creştere preţurilor chiriilor. Dacă impozitul pe locuinţele folosite ca sedii de firma va creşte de 25 de ori, proprietarii imobilelor nu vor suporta acest cost, ci îl vor transfera chiria­şului mărind preţul chiriei.

About Administrator