Şomerii nu se grăbesc să se angajeze

Articolul a fost vizualizat de 1,376 ori

Deşi statul oferă facilităţi şomerilor care se angajează înainte de expirarea perioadei de şomaj, doar în jur de 5 sau 6 dintr-o sută aleg să se întoarcă la serviciu mai devreme. Cei care nu se străduiesc să îşi găsească un serviciu mai repede spun că, oricum, indemnizaţiile sunt atât de mici, încât valoarea stimulentului de reintrare pe piaţa muncii aproape că nu face diferenţa. 

Doar şase şomeri hunedoreni dintr-o sută aleg să îşi caute un serviciu cât mai repede; restul preferă să se bucure de şomaj, deşi acesta abia asigură traiul de pe azi, pe mâine

Doar şase şomeri hunedoreni dintr-o sută aleg să îşi caute un serviciu cât mai repede; restul preferă să se bucure de şomaj, deşi acesta abia asigură traiul de pe azi, pe mâine

Potrivit celor mai recente date disponibile la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara, în luna septembrie 2015, prin programul de mediere, s-au ocupat aproape 1.600 de locuri de muncă, dintre acestea aproximativ 1.100 posturi pe perioadă nedeterminată şi mai bine de 500 de locuri de muncă pe perioadă determinată. Au fost angajaţi 430 de şomeri peste 45 de ani, mai bine de 20 de şomeri unici întreţinători de familie, în jur de 120 de absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ şi mai bine de 1.000 de alte persoane. Prin programele de măsuri active, cele care sti­mulează ocuparea forţei de muncă, acordând faci­lităţi şomerilor şi angajatorilor au fost încadrate în muncă: în urma acordării serviciilor de informare şi consiliere profesională, 338 persoane, 95 şomeri au beneficiat de acordarea de alocaţii, egale cu 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, pentru că s-au încadrat înainte de expirarea perioadei de şomaj, mai bine de 40 de şomeri au fost cuprinşi în trei programe de formare profesională, peste 50 de persoane au fost angajate, în urma absolvirii unor programe de formare profesională, 40 şomeri peste 45 ani s-au angajat cu subvenţionarea locului de muncă, iar un şomer unic susţinător al familiei monoparentale a reuşit să obţină un serviciu prin subvenţionarea locului de muncă de către stat.

„Şomajul” abia asi­gură supravieţuirea

Cifrele arată, însă, că din totalul de aproape de 1.600 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă şi care s-au angajat în luna septembrie doar 95 şomeri şi-au găsit un serviciu înainte de expirarea perioadei de şomaj. Desigur, ei au be­neficiat de acordarea de alocaţii, egale cu 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj. Numărul reprezintă, însă, mai puţin de 6 la sută din total, iar hunedorenii recunosc că nu doresc să se întoarcă mai repede la muncă, din cauză că valoarea indemnizaţiei, deşi reprezintă aproape o treime din va­loarea „şomajului”, este foarte mică. Astfel, în condiţiile în care majoritatea hunedorenilor sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, indemnizaţia de şomaj are o valoare direct proporţională cu cea a salariului. În acest caz, majoritatea şomerilor primesc de la stat un ajutor doar ceva mai mare de 100 de euro, iar alocaţia pentru revenirea pe piaţa muncii este, astfel, aproape insignifiantă. De altfel, la bursele locurilor de muncă, în ultimele luni, în medie mai puţin de o treime din totalul postu­rilor ofertate au fost ocupate pe loc, în ciuda nevoii acute de locuri de muncă. Asta pentru că cei mai mulţi dintre angajatorii care apelează la bursele locurilor de oferă, cu precădere, salariul minim pe economie, plus bonuri de masă, venituri insuficiente pentru hunedorenii interesaţi şi familiile lor. Specialiştii în resurse umane spun că, deşi în perioada sărbătorilor de iarnă angajările nu sunt niciodată o prioritate, hunedorenii este bine să profite de primele luni ale noului an, pentru că multe proiecte profesionale încep odată cu intrarea în noul an calendaristic, iar odată cu venirea primăverii va începe şi „dezgheţul” pe piaţa muncii. În luna septembrie a acestui an rata şomajului a depăşit 6 la sută în judeţul Hunedoara, fiind în creştere cu mai bine de 0,5 puncte procentuale faţă de anul trecut.

Cine şi cum (mai) poate primi şomaj

Perioada pentru care un hunedorean poate primi indemnizaţia de şomaj şi valoarea acesteia depinde de vechimea pe care salariatul o are, însă regulile sunt mult mai restrictive, în comparaţie cu situaţia de acum câţiva ani. Astfel, un fost salariat poate să primească in­demnizaţie timp de şase, nouă sau cel mult 12 luni. Pe lângă 75 la sută din indicatorul social de referin­ţă, adică 375 de lei (n.r. indicatorul este echivalent cu 500 de lei), se adaugă un procent de 3%, 5%, 7% sau 10%, în funcţie de vechimea salariatului. O persoană poate să utilizeze stagiul de cotizare dintr-o anumită perioadă, o singură dată în comparaţie cu situaţia de acum câţiva ani, când şomerii „conectau” stagiile de cotizare, reuşind să beneficieze de indemnizaţie chiar şi vreme de doi ani. Indemnizaţia de şomaj era mică, dar asigura o vechime în muncă, iar beneficiarul avea asigurate contribu­ţiile pentru asigurările sociale şi pentru sănătate. În perioada respectivă acestea erau plătite prin intermediul AJOFM. Acum orice hunedorean care vrea să beneficieze de şomaj, trebuie să aibă cel puţin 12 luni lucrate din ultimele 24. O persoană poate întrerupe şi apoi relua perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, însă numai în cazul în care îşi găseşte un loc de muncă pe perioadă determinată. După şase luni din momentul în care nu mai primeşte indemnizaţia de şomaj, şomerii trebuie să depună o cerere de reînscriere în baza de date a AJOFM, pentru a nu fi eliminate din baza de date a autorităţilor.

About Ada Beraru