STEAUA CARE APUNE

Articolul a fost vizualizat de 964 ori

Sfârşitul săptămânii trecute a programat în campionatele europene mai multe partide, conside­rate ca fiind adevărate ”derby-uri” în ţările respec­tive. Capul de afiş l-a deţinut fără îndoială, ”El Clasico”, acolo unde FC Barcelona (cu Messi introdus în partea secundă, revenit după accidentare) a dat de pământ cu veşnica ei rivală, Real, chiar în fieful propriu, la Madrid. Ronaldo şi ai lui colegi au păţit cea mai mare ruşine a carierei lor fotbalistice, fiind umiliţi de Suarez şi Neymar, scorul de 0-4 spunând totul de drama trăită de suporterii Real-ului, catalanii părând a fi luat un ”bonus” important spre cucerirea unui nou titlu, chiar dacă au mai rămas foarte multe etape de dispu­tat.

dinamo_steaua-924x524După o astfel de partidă, cu doi ”grei” ai fotbalului european, am asistat, prin intermediul micului ecran, la ”derby” de România, veşnicul meci al marilor orgolii, dintre Dinamo şi Steaua. Programată iniţial pe ”Naţional Arena”, partida a fost mutată pe stadionul din ”Ştefan cel Mare”, deoarece cea mai mare arenă a României nu are avizul ISU. După calculul hârtiei şi ţinând cont de ultimele rezultate directe dintre cele două combatante (câinii nu mai câştigaseră de patru ani şi jumătate), campioana en-titre pornea cu prima şansă. Dar, dacă era să ne luăm după evoluţiile din acest sezon, în care Steaua a dezamăgit, orice rezultat era posibil. Şi vorba unui ”hâtru”, a trebuit să vină Mirel Rădoi antrenor în Ghencea ca să mai bată şi Dinamo pe Steaua.
Fără doar şi poate că de dezastrul care se prefi­gurează la echipă, principalul vinovat este finanţatorul, Gigi Becali, care trăieşte pe altă lume, după ce a revenit din detenţie. La ora ac­tuală, Steaua are unul dintre cele mai slabe loturi din ultimii zece ani, vânzarea pe bandă rulantă a celor mai valoroşi fotbalişti ducând la rezultatele de până acum. Mai mult, aducerea pe banca tehnică a lui Mirel Rădoi, fără nicio experienţă în ale antrenoratului, a fost curată sinucidere, fostul fotbalist al ”roş-albaştrilor” fiind total depăşit de evenimente. Iar după acest sec 3-1, să spui că singura echipă care a jucat fotbal a fost Steaua (afirmaţia lui Gigi Becali) este o glumă proastă.
A fost o primă repriză mult sub ceea ce ne aşteptam de la cele două grupări, acest lucru datorându-se ploii care a căzut şi a terenului foarte greu. Partea a doua a fost însă salvată de cele patru goluri, trei dintre ele ”aruncându-i” în aer pe suporterii ”câinilor”, care au ”muşcat” dintr-un adversar aflat în ”genunchi”. Gazdele au deschis scorul în minutul 56, printr-un autogol al celui mai slab jucător de pe teren, Varela. Dezastrul avea să se contureze în minutul 67, când Palic a făcut 2-0, iar cireaşa de pe tort a pus-o francezul Gnohere (introdus în repriza secundă), care a făcut scorul de neprezentare. Noroc cu golul lui Stanciu venit în prelungirile întâlnirii, Steaua începând chiar să tremure, cu gândul că ar putea rata ”play-off-ul” competiţiei. Se anunţă o luptă destul de dură pentru cele şase locuri, în cele opt etape care au mai rămas de disputat în campionatul regulat. Totuşi, singura echipă care nu pare a avea emoţii este Astra Giurgiu, elevii lui Marius Şumudică fiind liderii de necontestat, cu cele 37 de puncte acumulate până acum, chiar dacă în ultimul meci s-au împiedicat acasă cu ACS Poli Timişoara, Budescu salvându-şi echipa de la un eşec, egalând la doi, în minutul 87. De acest pas greşit putea să profite revelaţia de până acum a campionatului, echipa lui Gică Hagi, Viitorul Constan­ţa, care a fost egalată, tot la doi, de vicecampioana ASA Tg Mureş, care a fost nevoi­tă, tot din motive de ISU, să joace la Cluj. Balaur, care îşi trecuse în cont un autogol, în minutul 37, a restabilit egalitatea în prelungiri, când Viitorul conducea cu 2-1, cea de-a doua reuşită aparţinân­du-i lui Aganovici. Echipa de pe litoral a acumulat 33 de puncte şi ocupă poziţia secundă, tot atâtea puncte având şi Pandurii Tg. Jiu, care, în epilogul rundei cu numărul 18, a trecut de codaşa Petrolul, cu 3-2. Cele două bucureştene, Steaua şi Dinamo au câte 30 de puncte, în timp ce ASA, care deţine momentan, ultimul loc de ”play-off”, are 27 de puncte. Pretenţii au însă şi CSU Craiova (26 puncte), CSMS Iaşi (23 p) şi CFR Cluj (22p), care pot profita de orice pas greşit al echipelor aflate înaintea lor.

About Ion Bădin