CEH riscă, încă o dată, lichidarea

Articolul a fost vizualizat de 937 ori

Dată fiind situaţia sa financiară extrem de critică, singurul paşaport care i-ar permite Complexului Energetic Hunedoara să funcţioneze încă este planul de restructurare. Până la finalul anului, România trebuie să prezinte Comisiei Europene acest plan.

Nu e planul!

Deşi până la termenul limită a mai rămas mai puţin de o lună de zile, planul de restructurare a CEH nu există, lucru constatat recent şi de noul ministru al Energiei, Victor Grigorescu.
Practic, în momentul de faţă, nu există modalităţi de continuare a activităţii la CEH, atâta vreme cât planul de restructurare nu este finalizat.

De ce e important planul

De planul de restructurare depinde viitorul CE Hunedoara, companie cu circa 6.000 de angajaţi, din care cei mai mulţi mineri din Valea Jiului. Planul de restructurare este o obligaţie a CEH ca urmare a accesă­rii unui ajutor de stat de 167 milioane de lei. Comisia Europeană a aprobat alocarea acestui ajutor de stat cu obligaţia rambursării, cu dobânda aferentă, într-un termen maxim de şase luni. Până la data scadenţei împrumutului, CE Hunedoara are obligaţia să prezinte Ministerului Finanţelor Publi­ce planul de restructurare notificat Comisiei Europene. În baza acestui Plan de restructurare, la solicitarea societăţii, Ministerul Finanţelor Publice poate prelungi perioada de acordare a împrumutului, în aceleaşi condiţii de dobândă. Dacă în termen de 6 luni de la momentul acordării împrumutului de stat, societatea nu prezintă un plan de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat individual pentru salvare, aceasta este obligată să prezinte un plan de lichidare voluntară. Iar termenul de şase luni expiră la sfârşitul anului.

Cine răspunde?

Firma care a adjudecat licitaţia privitoare la întocmirea planului de restructurare de la CEH este Institutul de Studii si Proiectari Energe­tice SA (ISPE), firmă care are în acţionariat persoane apropiate de persoana fostului prim-ministru Victor Ponta. Deocamdată însă documentul vital pentru CEH nu există, existânt suspiciu­nea rezonabilă că instituţia abilitată să-l întocmească nu are expertiza necesară să-l livreze în timpul alocat.
În acest moment sunt înre­gistrate la Tribunalul Hunedoara 18 cereri de intrare în faliment din partea creditorilor Complexului Energetic Hunedoara.

About Administrator