INFRASTRUCTURĂ. Guvernul investeşte orientat spre Vest

Articolul a fost vizualizat de 1,204 ori

Bugetul pentru 2016 al Ministe­rului Transporturilor, aprobat vineri de comisiile parlamentare, finanţează în continuare construcţia de autostrăzi şi căi ferate în Transilvania şi Banat.
Astfel, pentru autostrada Lugoj-Deva sunt prevăzute 348 de milioane de lei, pentru Sebeş-Turda – 247 de mi­lioane de lei, pentru Câmpia Turzii – Ogra – Târgu Mureş – 230 de milioane de lei, iar în vederea finalizării autostrăzii Transilvania vor fi alocate 449,8 milioane de lei. În total, 1,3 miliarde de lei vor ajunge anul vii­tor în infrastructura rutieră din vestul ţării pentru două autostrăzi paralele spre Vest: una de la Sibiu la Arad şi cealaltă de la Târgu-Mureş la Oradea.

Şi pe calea ferată

cale ferataModernizările liniilor de cale ferată vor fi finanţate tot în partea de vest a ţării, unde vor ajunge 1,8 miliarde de lei, pentru tronsoanele Sighişoara – Coşlariu – Simeria, Gurasada – Simeria şi Braşov – Sighişoara. Actualul guvern spune că intenţionează să acţioneze în vederea demarării proiectelor încă neîncepute, prin soluţionarea situaţiilor ce presupun exproprieri, studii, contracte, însă prioritară este accelerarea implementării proiectelor agreate în Master Planul General de Transport, din iulie 2015. Potrivit acestui document, în România, există 362,6 kilometri de autostradă, ceea ce reprezintă 0,5% din totalul reţelei de drumuri, iar perspectivele de dezvoltare sunt ca, până în 2030, reţeaua de autostrăzi să crească la peste 2.000 de km.

Ca melcul

De notat este că viteza medie de circulaţie în România este de aproximativ 66 km/h, pentru călătoriile interurbane, în condiţiile în care, la nivel internaţional, această medie se înscrie între 90 şi 100 km/h.

About Administrator