Amendă ca o condamnare la faliment pentru CEH

Articolul a fost vizualizat de 1,120 ori

Lucrurile se complică din ce în ce mai mult pentru Complexul Energetic Hunedoara (CEH). Ultima lovitură care a pentru complex este o amendă năucitoare.
Să ne amintim că, la începutul anului, CEH a fost ameninţat de insolvenţă. Situaţia financiară fiind criti­că, la finele lunii aprilie, la împlinirea termenului limită, compania nu a putut achizi­ţiona decât o parte din certificatele de emisii care-i permit să funcţioneze cu actualul conţinut de noxe din gazele de ardere aruncate în atmosferă.
Din această cauză, CEH s-a supus riscului de a fi amendată cu 100 de euro pentru fiecare din cele mai mult de 1,2 milioane de certificate neachiziţionate la momentul depăşirii datei limită. Adică, în total, vorbim de o pedeapsă financiară de circa 120 de milioane de euro.

Bani contra cronometru

cehCEH trebuia să găsească de urgenţă bani pentru a nu fi torpilată de imensa amendă.
Statul a iniţiat acordarea unui ajutor de salvare, în valoare de 167 de milioane de lei, iar Comisia Europeană l-a aprobat, cu condiţia ca societatea să returneze un alt ajutor de stat, primit ilegal de companie, prin contracte directe cu Hidroelectrica. Comisia Europeană a impus drept condiţie pentru acordarea ajutorului separarea părţii termo de minele de huilă şi realizarea unui plan de restructurare, care trebuia prezentat în şase luni.

Până la urmă amenda a venit

Mai departe, lucrurile au devenit şi mai complicate: Mi­nisterul Finanţelor nu a dorit să elibereze ajutorul până la recuperarea celui legat de contractele cu Hidroelectrica. Compania a fost nevoită, din acest motiv, să se împrumute de la Trezoreria statului, toate aceste o­peraţiuni durând câteva luni. În final, compania nu a primit decât o tranşă de 98 de milioane de lei.
Complexul Energetic Hunedoara a cumpărat, într-un final, certificatele de carbon, însă mult prea târziu, motiv pentru care Ministerul Me­diului i-a aplicat o amendă de 538 de milioane de lei.
Încă nu se ştie în ce măsură CEH va putea plăti această amendă.

About Adrian Sălăgean