Tinerii vor avea şi în 2016 “prima casă”. Modificată!

Articolul a fost vizualizat de 1,225 ori

Potrivit ministrului Finanţelor, programul guvernamental „Prima Casă“ va continua şi în 2016, însă acesta va fi modificat.
Una dintre modificările importante se referă la condi­ţiile de cost. Astfel, rata dobânzii va fi indicele de referinţă ROBOR, plus o marjă de 2 la sută, mai mică decât cea de 2,5 la sută de până acum.

Câte credite “Prima Casă” se vor da?

prima casaO altă decizie vizează coborârea plafonului de garantare a creditelor de la 2,6 miliarde de lei, la maxim 1,5 miliarde de lei. Dacă luăm în calcul un credit mediu “Prima Casă” de circa 180.000 de lei, şi garanţia statului de 50 la sută din va­loarea împrumutului, rezultă că plafonul de garanţii avut în vedere de Guvern pentru 2016 va ajunge pentru acordarea a aproape 17.000 de credite.

Fără refinanţare

Persoanele care şi-au cumpărat sau şi-au construit o locuinţă prin „Prima Casă“ nu vor mai avea posibilitatea să-şi achiziţioneze una nouă, mai mare sau mai scumpă, prin rambursarea creditului iniţial şi contractarea unui alt împrumut prin programul guvernamental. Astfel, Guvernul urmează să schimbe actualul sistem prin care se acordă creditele „Prima Casă“, astfel încât o persoană să poată contracta un credit prin programul guvernamental doar o singură dată. În prezent, o nouă locuinţă poate fi cumpărată sau achiziţionată cu împrumut „Prima Casă“ dacă finanţarea acordată iniţial prin program este rambursată până la data încheierii contractului de vânzare cumpărare sau este refinanţată printr-un al doilea credit „Prima Casă“.

Peste 150.000 de “prime case”

Potrivit datelor publicate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri la sfârşitul lunii septembrie, de la demararea programului „Prima Casă“, în iulie 2009, s-au acordat 157.000 de astfel de credite, cu o valoare a garanţiilor oferite de stat de peste 13 miliarde de lei.

Alocări suplimentare pe 2015

Ministerul Finanţelor Publice a suplimentat, prin Hotărâre de Guvern, plafonul pentru acest an al programului Pri­ma Casă cu 200 de milioane de lei. Banca Transilvania beneficia­ză de cea mai mare suplimentare de fonduri în cadrul programului Prima Casa pentru 2015, în valoare de 46 de milioane de lei, fiind urmată de BRD-Groupe Societe Gene­rale, cu 44 de milioane de lei, şi de Banca Comercială Română, cu 42 de milioane de lei.

About Adrian Sălăgean