Expertiza “Colectiv”, gata într-o lună. INSEMEX va preda rezultatele doar Parchetului General

Articolul a fost vizualizat de 1,543 ori

Încă o lună până la defi­ni­tivarea raportului expertizei tehnice în cazul tragediei de la Clubul “Colectiv”. Documentul este întocmit de specia­liştii din Petroşani, de la Institutul Insemex.
Aceştia spun însă că rezultatele vor fi predate direct Parchetului Gene­ral, instituţie care a comandat expertiza.

George Artur Găman, directorul INSEMEX

George Artur Găman, directorul INSEMEX

Imediat după ce Parchetul Ge­neral a preluat ancheta în cazul Clubului “Colectiv” din Bucu­reşti, specialiştii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvol­tare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) din Petroşani au fost contactaţi şi desemnaţi să întocmească raportul de expertiză. Aceştia spun că vor preda rezultatele imediat ce documentul va fi gata, cel târziu peste o lună. „Estimăm ca la sfârşitul acestei luni sau la începutul lunii viitoare să finalizăm raportul expertizei tehnice care va fi predat autorităţilor care ni l-au comandat, respectiv Parchetului Ge­neral, care este proprietarul acestei lucrări. Vreau să asigur pe toată lumea că începând cu data de 30 octombrie toate eforturile noastre, ale colegilor noştri şi resursele institutului nostru s-au focalizat pentru finalizarea cu succes a acestei expertize, care presupune însă o muncă minu­ţioasă, având în vedere gradul de acurateţe care este cerut în acest caz”, a declarat George Artur Găman, directorul INSEMEX. Angajaţii institutului au rea­lizat, în laborator, la mijlocul lunii decembrie, o expertiză tehnică a condiţiilor din clubul “Colectiv”, în încercarea de a determina cauzele şi modul în care s-a produs tragedia din 30 octombrie 2015.

Simulare de incendiu

Sediul Insemex Petroşani

Sediul Insemex Petroşani

Şi această simulare a fost efectuată la solicitarea Parchetului General şi s-a pus în practică chiar pe o porţiune semnificativă, reprodusă la scară reală ca în clubul “Colectiv”. Reproduce­rea incendiului a avut ca scop determinarea cât mai exactă a mecanismului de declanşare a incendiului şi felul în care s-au propagat flăcările. La declanşarea incendiului s-a folosit un articol pirotehnic. În plus, la realizarea experimentului a luat parte şi un reprezentant al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, instituţie cu care INSEMEX colaborează pentru finalizarea expertizei tehnice finale. Conducerea INSEMEX din Petroşani spune că nu există întârzieri în întocmirea acestui raport şi că perioada lungă de execuţie este cauzată de munca deosebit de grea în elaborarea documentului, care trebuie să aibă rigurozitate ştiinţifică. „Nişte expertize similare, mai minu­ţioase, comandate în alte părţi ale globului, pot dura ani de zile. Sunt necesare analize de laborator, experimentări la scară medie, experimentări la scară mare ca să ne dăm seama de mecanismul producerii evenimentului”, spune George Artur Găman, directorul INSEMEX. Cei de la institut spun că rezultatele expertizei aparţin Parchetului General, singura instituţie care poate dispune prezentarea acestor rezultate în spaţiul pu­blic. În urma incendiului din 30 octombrie şi-au pierdut viaţa 63 de persoane, dintre care 27 de persoane au murit în incendiu, 24 în spitalele din ţară şi 12 dintre răniţii transferaţi în străinătate.

About Laura Oană