HUNEDOARA ÎNCOTRO? Consiliul Judeţean pregăteşte strategia de dezvoltare a judeţului

Articolul a fost vizualizat de 1,842 ori

După primele dezbateri au cam dat-o de gard. Din strategia de dezvoltare a judeţului lipsesc informaţii esenţiale despre resursele minerale şi naturale, susţinerea investiţiilor româneşti, dar a reapărut pe agenda publică Conurbaţia Corvina. Lucrarea va costa cam 22 de mii de euro, dar preşedintele Adrian David zice că nu plăteşte un leu, dacă nu face toţi banii. 

MAIN strategia cj hunedoara incotroConsiliul Judeţean Hunedoara a organizat, la Deva şi Petroşani, primele dezbateri publice pe tema strategiei de dezvoltare a judeţului pentru perioada 2014-2020. Strategia, ca lucrare tipărită, este absolut necesară pentru accesare de fonduri europene, dar autorităţile judeţene vor mai mult de atât.

Căutând răspunsurile bune

Este momentul în care decidem încotro o va lua judeţul Hunedoara din punct de vedere economic şi social, motiv pentru care dezbaterea publică nu se poate limita la simple formalităţi birocratice. Şi nici nu au fost, cel puţin cele de până acum. Primele neajunsuri semnalate sunt legate de lipsa unui „inventar” al resurselor naturale şi mi­nerale care pot imprima judeţului o direcţie de dezvoltare autentică şi realistă. Câte păduri avem şi cât se mai poate valorifica? Cum facem să nu mai ajungă la export doar cherestea şi buşteni, ci lemn prelucrat? Cum punem în valoare aurul, argintul şi celelalte minerale, fără a le înstrăina pe nimic? Cum ajutăm firmele din judeţ să se dezvolte? De 25 de ani politicienii promit investitori strategici „de afară” şi tot de atâta timp hunedorenii îi aşteaptă cum aşteptau bunicii noştri să vină americani după 1946. Poate a venit timpul să ne uităm mai atent la investitorii autohtoni? Au fost doar câteva întrebări la care strategia de dezvoltare a judeţului trebuie să ofere răspunsuri.

Conurbaţia Corvina, o şansă pentru Hunedoara

După câţiva ani de tăcere, a revenit în atenţia publică ideea înfiinţării Conurbaţiei Corvina. Este vorba despre unirea sub o singură administraţie publică a primăriilor Deva, Hunedoara, Călan şi Simeria. „Ar fi singura noastră şansă: să avem un oraş de peste o sută de mii de locuitori, oraş care are alte perspective de finanţare în privinţa finanţărilor europene. Cred că a venit vremea să lăsăm la o parte acele orgolii care au pus o frână proiectului început în urmă cu mai mulţi ani. Am văzut din mai multe spectre politice că se doreşte revitalizarea proiectului, e unul din acele proiecte de care vorbeam că ar trebui resuscitat. Din punctul meu de vedere ar trebui să canalizăm orice efort spre Conurbaţia Corvina”, a explicat preşedintele CJ Hunedoara, Adrian David.
La primele discuţii au participat reprezentanţi ai instituţiilor publi­ce, oameni de afaceri şi activişti ai societăţii civile. Lista rămâne deschisă. Oricine poate depune la Consiliul Judeţean ideii şi su­gestii, dacă e convins că poate fi util dezvoltării judeţului.

About Marcel Bot