Liberalii şi-au lansat candidaţii de primari. Spectacol electoral cu „greii” PNL la Deva, semn că miza localelor e uriaşă

Articolul a fost vizualizat de 1,647 ori

Liberalii şi-au lansat candidaţii pentru fotoliul de primar cu mare fast, într-un spectacol electoral organizat duminică, 31 ianuarie, la Teatrul de Artă Deva. Sala a fost plină de aleşi locali şi şefi de instituţii publice veniţi din tot judeţul, iar pe scenă au urcat „greii” partidului alături de candidaţi. Mesajul de bază s-a voit a fi că noul PNL este un singur partid şi de aici, probabil, şi sloganul cu care au ieşit în luminile rampei: „privim spre viitor”.  Şi pentru ca „viitorul să sune bine”, liberalii se mobilizează din greu în prezent…    

MARE PNL HUnedoara (1)La eveniment au fost invitaţi toţi aleşii locali, consilierii locali, cei judeţeni, precum şi liderii organizaţiilor locale din judeţ. Pe scena Teatrului de Artă Deva au urcat candidaţii la posturile de primari, parlamentarii PNL, cei doi copreşedinţi PNL Hunedoara, Adrian David, preşedintele CJ Hunedoara, iar din conducerea centrală au fost prezenţi copreşedintele Vasile Blaga (Alina Gorghiu se află în aceste zile în America), Ilie Bolojan, secretarul general al partidului, Gheorghe Falcă, primarul Aradului, Teodor Atanasiu – prim-vicepreşedinte, Ciprian Dobre – preşedintele CJ Mureş, Marcel Velea – primarul din Caransebeş.

Despre ce s-a discutat pe scenă

Vorbitorii au propovăduit cu înflăcărare patriotismul local, primarul Viorel Arion a vorbit despre Castel şi Corvini, Petru Mărginean, de Nadia Comăneci şi lotul olimpic de gimnastică de la Deva, preşedintele Adrian Da­vid s-a concentrat pe hunedoreanul de rând, vrednic de cinste, căruia trebuie să i se acorde atenţie, nu adversarilor politici, copreşedintele Dorin Gligor a adus în discuţie „resetarea jocului politic, înnoirea mentalităţii şi a atitudinii”, iar celălalt copreşe­dinte, Bogdan Ţîmpău, a dat-o în pilde cu primarul PSD de la Brad, Florin Cazacu, care n-a făcut mai nimic pentru oraş, mo­tiv pentru care brădenii merg la muncă în Ineu, o localitate în Arad ce-i condusă de primar li­beral, un om gospodar care a înfiinţat locuri de muncă să ajungă şi pentru vecini. Deputatul Carmen Hărău a adus în discuţie populismul pesediştilor lipsiţi de scrupule. „Am făcut o recentă fuziune, un lucru deosebit care a propulsat dreapta românească pe primul loc în politica naţiona­lă, Partidul Naţional Liberal nou este primul partid politic al ţării, dar omogenitatea fuziunii mai are pe ici pe colo nişte probleme. Nu-s mari, că s-au făcut progrese foarte însemnate, dar sunt. Cu cât mai puţină omogenitate, cu atât mai multe fisuri pe care se pot strecura adversarii politici care ne pot genera proble­me”, a spus deputatul PNL, deschizând o temă care a revenit şi în mesajul lui Vasile Blaga, evident cel mai aşteptat moment al spectacolului electoral. „Nu ne permitem să pierdem niciun om, nici în Hunedoara, nici în Gorj – nicăieri. Este loc pentru fiecare. Dacă suntem înţelepţi, dacă înţelegem să-i respec­tăm pe toţi, indiferent pe ce filieră au venit în PNL, atunci vom câştiga. Şi aş vrea încă o dată să le mulţumesc celor 42 de primari care nu ne-au părăsit, care nu s-au lăsat cumpăraţi de Dragnea”, a spus Vasile Blaga.

Lucrurile „pe care partidul vi le cam ordonă”

Altă temă delicată pusă în atenţia liberalilor de Vasile Blaga a fost aceea a votului din două tururi la primari. Un fel de funie în casa spânzuratului, având în vedere că cei 42 de primari PNL aflaţi alături pe scenă exact de asta n-au nevoie. Blaga le-a explicat că modificarea legii trebuie să se facă din raţiuni democrati­ce care depăşesc interesul de partid, fiindcă „să fim cinstiţi, şi noi am fi favorizaţi cu alegerea primarului din primul tur, şi ei (PSD), dar şi noi care avem peste o mie de primari”. Nici povestea cu „clănţăii” care trec de la un partid la altul nu putea să le pice bine multora, fiindcă în judeţul Hunedoara liberalii au avut de câştigat (nu PSD-ul) de pe urma migraţiei la liber ordonată de Guvernul Ponta. „Ordi­nea pentru consiliul judeţean să fie după cele mai bune rezultate, nu după cei mai buni clănţăi. Acesta trebuie să fie modul de abordare a listelor cu cei mai buni candidaţi. (…) Şi mai trebuie să facem două lucruri pe care partidul vi le cam ordonă, că împreu­nă am luat nişte decizii. Unu: 30 la sută să fie oameni noi, care n-au avut funcţii nici în partid nici în admi­nistraţie. Asta dacă nu vreţi să fim înmormântaţi în organizaţiile locale de către aceeaşi oameni care trec de la PSD şi vin la noi, ei trăiesc bine şi noi ie­şim prost. Şi am mai hotărât ce­va, indife­rent dacă apare legea ori nu: aş vrea ca 30 la sută să fie femei. Pentru asta v-aş ruga să aveţi mare-mare grijă. Nu că aşa vreau eu sau doamna Gorghiu, ci pentru că aşa vor oamenii. Partidele care nu vor înţelege nimic din ceea ce s-a întâmplat în ultimele patru luni nu vor avea viitor”, le-a transmis copreşedintele Vasile Blaga libera­lilor hunedoreni.

About Marcel Bot