EMIL HUREZEANU: „Pe trecerea (poate chiar Petrecerea) timpului”

Articolul a fost vizualizat de 1,232 ori

Emil Hurezeanu este un mag (fără dotările paranormale afe­rente) care înţelege repede şi corect realitatea românească, iar jurnalul politic, lansat sâmbătă, la Deva, este o oglindă în care ar fi bine să se caute nu oricare dintre politicieni, ci fiecare român.  

Hurezeanu„Pe trecerea timpului”, cu un subtil joc de înţelesuri ca oralitate (Petrecerea timpului), este un document confecţionat de un foarte talentat scriitor, chiar dacă autorul îşi minimalizează, ironic, mijloacele de exprimare. „N-am fost în stare să fiu pamfletar, polemist… Cât aş fi dat să nu fiu numit – de altfel, prie­tenii o fac cu cea mai mare bunăvoinţă – echilibrat. Am fugit de postura de a fi echilibrat, dar până la urmă tot aici am ajuns”, ne-a avertizat Hurezeanu.
În două vorbe, jurnalul introduce poveştile româneşti într-un context european sau internaţional, „ne scoate din excepţionalismul nostru provincial” pentru că – explică autorul: „Opinia celui care emite opinii e mai puţin importantă decât analiza spectrală a unui fenomen. Cu cât există mai multe unghiuri de observaţie şi punerea într-un context mai bun a întâmplării, cu atât fenomenul sau întâmplarea sunt mai bine înţelese”.

Despre fiinţa naţională

„Ardealul, Sudul şi Moldova sunt cupolele aceluiaşi edificiu – ne înţelegem şi ne auzim foarte bine în interior. Există un virus, însă: aerul circulă sub ele, deasupra locuitorilor, ca un fel de abur al istoriei, un fel de duh al prezentului care ne leagă. Dar nu sunt autostrăzi care să ne lege, nu sunt drumuri care leagă şi unesc. Carol I nu a unit Dobrogea de România printr-o declaraţie festivistă. A făcut cel mai lung, mai frumos şi mai modern pod de cale ferată, care era o declaraţie de unire. De abia aia e o declaraţie de unire”.

Despre patriotism

„Noi suntem cu garda jos pentru că avem un sistem educaţional care n-a fost privilegiat, un sistem medical care nu a fost favorizat… lasă vârstnicii să moară mai repede şi nu creşte cei mai buni copii. Deci strică trecutul şi nu netezeşte viitorul. Cred că suntem într-o situaţie mai degrabă critică”.

About Marcel Bot