Taberele private bat taberele de stat

Articolul a fost vizualizat de 1,145 ori

Organizatorii se implică serios şi au pus la punct o adevărată strategie de a-i cuceri pe copii (şi părinţi) cu o mulţime de activităţi sportive, educative şi distractive. Tocmai de aceea taberele private sunt tot mai căutate, în ciuda preţurilor ceva mai piperate, cel puţin pentru familiile hunedorene. Iar dacă multe dintre taberele de iarnă private au epuizat demult toate locurile, taberele de stat, în schimb, sunt goale în această perioadă. 

Copiii pentru care părinţii sunt dispuşi să plătească o tabără privată vor învăţa să schieze, sub îndrumarea monitorilor experimentaţi

Copiii pentru care părinţii sunt dispuşi să plătească o tabără privată vor învăţa să schieze, sub îndrumarea monitorilor experimentaţi

În judeţul Hunedoara mai funcţionează două complexe de stat, destinate taberelor pentru copii şi tineret: Costeşti (22 de locuri, iarna) şi Căprioara (54 de locuri). Tariful este de 72 de lei pe zi: cazarea costă 37 de lei, iar trei mese zilnic, 35 de lei. Şeful Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret, Lorincz Szell, spune că aceste tabere, nefiind în apropierea pârtiilor, nu sunt căutate în perioada de iarnă, ci doar începând de primăvara şi până toamna. “Suntem solicitaţi şi iarna, dar de grupuri de persoane care doresc să organizeze petreceri în spaţiile noastre. Când aud, însă, care este preţul, 100 de euro pe zi pentru sala de petreceri, nu mai sunt interesaţi”, explică Lorincz Szell. În schimb, înscrierile pentru multe dintre taberele private s-au închis, iar locuri libere mai sunt foarte puţine. În tabăra privată de la Straja, spre exemplu, copiii sunt cazaţi în cabane de trei stele, au asigurate trei mese şi două gustări în fiecare zi, monitor, nutriţionist, echipament, lecţii de schi, ski-pass, toate materialele destinate activităţilor educativ-distractive, tricouri, fotografii şi diplome. Toate contra unor sume cuprinse între 1.100 şi peste 1.500 de lei.

Schi, drumeţii, concursuri şi petreceri

Lecţiile de schi se desfăşoară sub îndrumarea şi supraveghe­rea a patru monitori cu experienţă, foşti schiori de performanţă, care îi învaţă pe copii nu doar să alunece pe zăpadă, ci şi să fie în control deplin în orice situaţie. În timpul taberelor punem mare preţ pe alimentaţie, astfel că se gătesc mâncăruri sănătoase, gustoase, iar copiii nu au nevoie de bani de buzunar, totul fiind inclus în preţ. Activităţile educative şi distractive sunt, şi ele, nelipsite din taberele de schi. Organizăm jocuri şi mici drumeţii prin nămeţi, unde copiii vor avea ocazia să construiască oameni de zăpadă. De asemenea, seara, avem în program jocuri, concursuri cu premii şi petreceri de cabană, lecţii de nutriţie şi de pictură, organizăm seara talentelor, dar vizionăm pe videoproiector şi fotografiile sau filmuleţele făcute în timpul zilei”, spune Marius Fodoran, unul dintre organizatorii taberelor. Părinţii pot urmări aproape toată ziua activităţile la care participă copiii, pentru că organizatorii postează zilnic fotografii şi filmuleţe, dar pot urmări şi camerele web din staţiu­ne. Cei care doresc pot să-şi însoţească micuţii în tabără, capacitatea maximă fiind de 30 de copii şi 20 de adulţi însoţitori.

About Ada Beraru