Raportul Camerei de Conturi Hunedoara. Visteria publică a fost sifonată „într-o veselie”

Articolul a fost vizualizat de 1,301 ori

Banii publici deturnaţi de primari şi de directori ai unor firme de stat într-un singur an ar acoperi toate cheltuielile din învăţământ pentru un oraş ca Deva timp de doi ani. Sau: suma este echivalentă cu aceea plătită pentru modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţe Deva. Şi – atenţie! – doar o treime dintre dregătorii judeţului au fost controlaţi de Camera de Conturi Hunedoara în 2015, anul la care facem referire.  

bani cheltuitiPână la data de 20 noiembrie 2015, Camera de Conturi Hunedoara a verificat 83 de entităţi (firme cu capital de stat şi primării), ceea ce reprezintă un procent de 30,4 la sută din totalul de 273 aflate în aria de competenţă a auditorilor de conturi. Pe parcursul anului trecut s-au desco­perit prejudicii de peste 14 milioane de lei, iar „abaterile financiare” descoperite sunt apreciate la peste 104 milioane lei. Cele mai mari prejudicii au fost constatate la Primăria Lupeni, unde primarul Cornel Resmeriţă are de dat explicaţii pentru o „gaură” de peste şase milioane de lei, la care se adaugă nereguli financiar-contabile de peste patru milioane. Primăriile Deva şi Brad au înregistrat prejudicii de (cam) două mi­lioane de lei fiecare, iar la nivel de comună, locul întâi este deţinut de Primăria Turdaş, cu o „gaură” de aproape 700 de mii de lei. Dintre oraşe, Geoagiu, „patronat” de primarul Uniunii Naţionale pentru Progresul României, Ioan Vălean, a progresat cu un prejudiciu în viste­ria publică estimat la peste jumătate de milion de lei.

Controalele vin şi trec, furtişagurile sunt veşnice…

Banii au fost sifonaţi, în general, prin cumpărături la supra preţ, pe lucrări decontate, dar neexecutate, au fost emise autorizaţii de construire, s-au încasat bani, dar fără să se dea chitanţă, au fost înstrăinate bunuri publice (prin concesiune sau închiriere) fără să se încaseze taxele legale şi multe altele de felul acesta. Pentru o parte dintre fărădelegi sunt deschise dosare penale, în alte cazuri, Camera de Conturi încearcă să recupereze prejudiciul. Totuşi, an de an, se constată aceleaşi învârteli şi foarte rar se întâmplă ca primarii să plătească în instanţă ori electoral la vot.

About Marcel Bot