Legea prevenţiei, încă un proiect generos transformat în circ politic

Articolul a fost vizualizat de 1,793 ori

Orice student la medicină ştie că e mai uşor să previi decât să tratezi o boală, iar medicii sunt de acord că legea este necesară. Pe de altă parte, actualul sistem de prevenţie este o mişcare birocratică, ineficientă şi costisitoare de împins hârtii de „conştientizare”. În ciuda tuturor argumentelor, proiectul a fost speculat politic într-o manieră abruptă şi subiectul a devenit un scandal mediatic în loc de o dezbatere parlamentară decentă 

Carmen HarauProiectul de lege privind prevenţia în sănătate a fost iniţiat de Lucia Varga, un om care a trecut printr-o experienţă dureroasă, care a înţeles „pe propria piele” cum funcţionează sistemul şi şi-a propus să ajute la schimbarea lui. Legea susţinută de PNL este în dezbatere publică, aşadar poate fi îmbunătăţită. Deputatul Carmen Hărău a lansat o invitaţie la dialog pe această temă încă din 4 ianuarie, printr-o conferinţă de presă în care a anunţat că orice hunedorean care are obiecţii şi propuneri pentru amendarea proiectului de lege poate intra într-un dialog pe această temă trimiţând părerile sale la adresa de email: cabinetharau@yahoo.com.

DISPUTE POLITICE, SPECULAŢII SUPERFICIALE

Partea din lege care a stârnit un adevărat scandal media ţine de unele măsuri de responsabilizare a pacientului că este dator să se îngrijească de propria sănătate înainte de a fi prea târziu. Potrivit proiectului de lege, românii care refuză în mod repetat să participe la programele de prevenţie, ignorând sistematic mai multe solicitări în acest sens, pot fi obligaţi să suporte, parţial sau total costurile tratamentelor bolilor. ,,Legea vine cu adevărat în sprijinul cetăţeanului. Este mult mai uşor să previi o boală sau să începi să o tratezi în stadiul incipient decât să te lupţi cu ea atunci când este prea târziu. Vrem să trimitem românii bolnavi la medic pentru a fi diagnosticaţi în faze incipiente, situaţii în care suferă mai puţin, cheltuiesc mai puţin şi pot fi vindecaţi. Ce este mai bine? Să adoptăm o lege prin care oamenii pot preveni boala sau să-i lăsăm să se îmbolnăvească? Românii vor avea, datorită acestei legi, multe facilităţi medicale. Investigaţiile din cadrul controalelor periodice obligatorii vor fi gratuite, suportate de către stat. Suntem chiar indignaţi de atitudini ca cele ale lui Valeriu Zgonea care încearcă să denatureze sensul legii, acreditând ideea că bolnavii de cancer sunt obligaţi să plătească în orice condiţii tratamentul. Astfel de atitudini care generează panică în rândul unor oameni, şi aşa necăjiţi şi speriaţi din cauza luptei cu boala, sunt iresponsabile. Sper ca astfel de atitudini să nu aibă drept scop conservarea actualei stări de boală şi disperare a romanilor, inclusiv a profiturilor grupurilor de interese care se îmbogăţesc din suferinţa bolnavilor”, a declarat deputatul Carmen Hărău.

About Marcel Bot