Bugetul investiţiilor a crescut de trei ori din 2012. Unde vrea Primăria Hunedoara să investească 800 de milioane de lei

Articolul a fost vizualizat de 1,238 ori

Primarul Viorel Arion susţine că gradul de colectare la nivelul administraţiei locale a crescut de la 70 la 95 la sută, iar bugetul este, şi el, de trei ori mai mare. Pe lista de proiecte pentru acest an figurează reabilitarea a 27 de străzi din oraş, modernizarea Pieţei Obor şi rea­bilitarea termică a patru şcoli. 

investitii la HD (1)Potrivit edilului-şef al Hunedoarei, anul 2016 este unul dintre cei mai buni, „în condiţiile în care anul trecut, pe vremea asta, nu aveam niciun ban pentru investiţii. Avem un fond foarte bun pentru acest an: aproape 800 de milioane de lei, doar pentru investiţii. Acest lucru a fost posibil ca urmare a faptului că am reuşit să creştem bugetul de trei ori faţă de nivelul anului 2012, iar gradul de colectare la bugelul local a crescut de la 70 la sută în 2012, la peste 95 la sută în anul care a trecut. Nu e un secret pentru nimeni că am avut şi un an turistic foarte bun. În luna august a anului trecut încasările din bilete depăşiseră un milion de euro”, adaugă Viorel Arion.

Străzile, prioritatea numărul unu

Acesta mai spune că reabilitările stradale sunt pe primul loc, iar Consiliul Local a alocat sume consistente pentru refacerea străzilor care nu au fost asfaltate până acum (în total 28 de milioa­ne de lei). Primarul anunţă că aproape 70 de străzi vor intra în reparaţii imediat ce timpul va permite. De asemenea, autorităţile locale vor să realizeze un heliport pentru care sunt alocaţi peste 900.000 de lei. „Este destul de scump acest heliport, însă am considerat că, dacă acest această amenajare salvează fie şi o singură viaţă, atunci merită toţi banii”, susţine primarul Hunedoarei. Deocamdată, cazurile grave, care au nevoie de transport aerian la clinicile de specialitate din marile oraşe, sunt transportate la Stadionul Michael Klein, iar de acolo sunt preluate de elicopter. Timpul necesar pentru acest transfer este, în medie, de 30-40 de minute.

Nouă locuri de joacă, skate-park şi tomograf

Primarul Hunedoarei susţine că administraţia locală a alocat o sumă importantă şi pentru nouă locuri de joacă. Acestea ar urma să fie amenajate în fiecare dintre cartierele Hunedoarei, iar devizele sunt estimate la o valoare totală de 2.280.000 de lei. Lista de investiţii mai include şi anveloparea a patru şcoli (numerele 2, 5, 7 şi şcoala postliceală sanitară). Consiliul local nu a renunţat nici la ideea veche de mai bine de cinci ani de a amenaja un skate parc în zona Stadionului Michael Klein, cu o suprafaţă de peste 2.500 de metri pătraţi. Va­loarea estimativă a lucrărilor este de peste o jumătate de milion de lei. Zona lactate din Piaţa „Obor” ar urma şi ea să fie modernizată, valoarea estimată a lucrării fiind de aproape 600.000 de lei. O altă investiţie preconizată pentru acest an la Hunedoara este un computer tomograf, mai eficient, care ar urma să înlocuiască vechiul aparat, vechi de nouă ani. Valoarea estimată a computerului tomograf este de 900.000 de lei. Şi Grădina Zoologică ar putea beneficia de investiţii: completarea gardului şi construirea unui saivan pentru zimbri.

Proiectele europene, în poll-position la depunere

„Pentru finanţările europene suntem cu proiectele pe masă. Aşteptăm ghidurile de finanţare pentru a aplica proiectele priori­tare pentru Hunedoara: reabilita­rea Castelului Corvinilor, anve­loparea spitalului municipal, a Pieţei „Obor” şi a bazinului de înot, realizarea unei reţele de transport ecologic cu autobuze electrice şi realizarea unei reţele de iluminat cu tehnologie LED. Pentru blocul ANL, ordinul de începere a lucrărilor a fost dat de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe”, adaugă primarul.

About Ada Beraru