Gripa porcină loveşte un bărbat din Călan

Articolul a fost vizualizat de 1,217 ori

Un bărbat de 55 de ani din Călan a fost diag­nosti­cat cu gripă porcină. Pacientul a fost internat iniţial la Spitalul Municipal „Alexandru Simionescu” din Hunedoara. Din cauza riscului mare în ceea ce priveşte starea sa de sănătate, medicii l-au transferat săptămâna trecută la Clinica de Boli Infec­ţioase din Cluj-Napoca. 

Diagnosticul de gripă porcină nu poate fi pus cu certitudine  decât în urma analizelor de laborator

Diagnosticul de gripă porcină nu poate fi pus cu certitudine
decât în urma analizelor de laborator

Bărbatul prezenta febră, tuse, dificultate în respiraţie, iar proba recoltată în 3 februarie şi anali­zele efectuate la Laboratoarele Naţionale de Referinţă de la Institutul Cantacuzino au depistat virusul gripal de tip AH1N1. Potrivit medicului Cecilia Birău, coordonatoarea activităţilor de promovare şi educaţie în sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, hunedoreanul este în continuare internat la Cluj, iar starea lui de sănătate este stabilă. Doctoriţa mai spune că familia bărbatului nu riscă să se îmbolnăvească, şi ea, de gripă porcină, deoarece perioada de incubaţie a virusului a trecut. Acesta este primul caz de gripă porcină din acest an. Medicii mai spun că Spitalul Municipal din Hunedoara nu a intrat în carantină, ci respectă măsurile obişnuite de prevenire a îmbolnăvirilor.

O mie de bolnavi, 10.000 de vaccinuri

„S-a micşorat programul de vizite la secţiile cu risc, şi anume la chirurgie şi pediatrie, iar cadrele medicale sunt obligate să poarte echipamentul complet de protecţie”, precizează medicul Cecilia Birău. Săptămâna trecută în judeţul Hunedoara s-au înregistrat peste 1.000 de cazuri de infecţii acute respiratorii, dintre care aproape 450 de pneumonii. Din totalul bolnavilor, mai bine de 200 au necesitat internare. Totuşi, numărul îmbolnăvirilor este mai mic, în comparaţie cu aceeaşi săptămână din 2015, dar şi faţă de ultima săptămână a lunii ia­nuarie, când numărul îmbolnăvi­rilor a depăşit 1.350. Judeţul nostru a primit aproape 10.200 de doze de vaccin antigripal, care conţine inclusiv tulpina AH1N1. Din păcate, hunedoreanul atacat de virusul gripei porcine nu fuse­se vaccinat şi nici nu intra în categoria celor care ar fi putut să beneficieze gratuit de imunizare. Legea prevede că persoanele cu afecţiuni medicale cronice, copiii şi adulţii din centrele de protecţie, personalul medical şi persoanele cu vârsta peste 65 de ani pot primi vaccinul gratuit. Restul po­pulaţiei trebuie să plătească 20-30 de lei pentru un vaccin.

About Marcel Bot