Parlamentari mai nocivi ca aurarii. Cetăţile dacice, în cătarea braconierilor politici

Articolul a fost vizualizat de 1,562 ori

Monumentele UNESCO din Munţii Orăştiei sunt din nou în cătarea hoţilor. De această dată, vânătorii de comori sunt din sfera politică, deci infinit mai devastatori decât braconierii de aur dacic. Deputatul rutean Gheorghe Firczak, susţinut de parlamentari PSD, vrea să deporteze administrativ cetăţile dacice la Bucureşti. Legea a fost prezentată şefilor Camerei Deputaţilor şi înaintată la Senat.  

MAIN braconierii politiciProiectul de lege este iniţiat de un deputat PSD – Marian Neacşu, dar în spatele afacerii stă Gheor­ghe Firczak. Numele ruteanului apare scris în format electronic, fapt ce demonstrează că e singurul semnatar care s-a ocupat de lege de la bun început, spre deo­sebire ce ceilalţi, care s-au lipit în tabel pe măsură ce au fost convinşi să i se alăture. Deputatul PSD Natalia Intotero a dezinformat (cu multă dezinvoltură şi natu­raleţe) într-o conferinţă de presă că printre iniţiatori ar fi şi parlamentari PNL. Din fericire, minciuna pesedistei e foarte uşor de demontat, consultând fişa proiectului (vezi http://www.cdep.ro/proiecte/bp/2015/1100/20/8/em1128.pdf). De asemenea, trebuie precizat că deputatul PSD Marian Neacşu, care a fost băgat la înaintare pe post de iniţiator principal, este din Ialomiţa, nu s-a mai ocupat niciodată de Hunedoara şi, cel puţin în ultimii trei ani, de când Sarmizegetusa Regia este administrată de Consiliul Judeţean, nu a pus piciorul prin capitala Regatului dac.

Braconieri cu faţă politică

Gheor­ghe Firczak

Gheor­ghe Firczak

Proiectul este anume făcut să servească interesele unor politicieni şmecheri, puşi pe căpătuială. În spatele iniţiativei se întrezăresc interese meschine şi consecinţe scandaloase pentru patrimoniul naţional. Legea lui Firczak îşi propune să înfiinţeze posturi bine plătite, cu un preşedinte în rang de ministru secretar de stat, care să conducă Admi­nistraţia cetăţilor dacice de la Bucureşti. În viziunea ruteanului, respec­tivul preşedinte, dimpreu­nă alţi câţiva deştepţi din Ministe­rul Culturii vor decide cine poate scotoci cu detectorul în perimetrul monumentelor UNESCO, lăsând poliţia de patrimoniu pe dinafară, fără putere de decizie.

Manipulare în stil bolşevic

De la Sarmizegetusa Regia nu se mai fură aur dacic de când este administrator Consiliul Judeţean Hunedoara. Autorul legii celei noi nu pomeneşte un cuvânt despre asta, dar face un amplu „rechizitoriu” al braconajului arheologic, curmând povestea fix în perioada de bună guvernare a monumentului. Tehnica manipulării e aidoma celei din perioada bolşevică, unde oricine putea fi condamnat pentru fapte din trecutul strămoşilor săi, „originea nesănătoasă”. Culmea perversiunii, furtişagurile de aur invocate ca argument pentru „deportarea” cetăţilor la Ministerul Culturii au fost comise exact (şi numai) în perioada în care monumentele erau patronate chiar de aşa-zisul salvator: Ministerul Culturii.

Cine face şi desface, tot timpul are ce face

Legea lui Firczak a fost concepută în timpul guvernării PSD, iar susţinerea pe care a dat-o Ionuţ Vulpescu, fostul ministru al Culturii, nu a fost întâmplătoare. Probabil deputatul rutean a negociat susţinerea guvernului la schimb cu promovarea legii. Nu putem dovedi, pentru că un astfel de târg nu se face cu probe, dar e din acelaşi film în care Firczak şi-a pus şoferul şef la Direcţia pentru Cultură Hunedoara. După căderea Guvernului Ponta, Ionuţ Vulpescu s-a retras din combinaţie. Ruteanul a reuşit, totuşi, să păstreze de partea sa şapte parlamentari PSD, cu deputatul de Ialomiţa iniţiator în locul lui Vulpescu. Varianta ultimă a fost prezentată în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Parlamentarii PSD Hunedoara vor să ne convingă acum că ei vor salva cetăţile din ghearele ruteanului. Ba mai mult, ar vrea să credem că li­beralii sunt la fel de mânjiţi în afa­cerea asta ca şi demnitarii PSD care au fost părtaşi la iniţierea legii. Deputatul Laurenţiu Nistor a promis că el personal va bloca luni, 29 februarie, legea la Senat. Nu s-a ţinut de vorbă, dar nu mai e o noutate. Nistor a mai comis-o odată pe seama cetăţilor, când a minţit susţinând că a depus un amendament care să scoată perimetrul Sarmizegetusa Regia de sub povara Codului Silvic.

About Marcel Bot