INIŢIATIVĂ PNL. Mamele vor primi mai mulţi bani pentru creşterea copilului

Articolul a fost vizualizat de 1,192 ori

Indemnizaţiile de creştere a copilului pentru mamele cu salarii mici vor creşte de la 600 la 1.062 lei, potrivit unui proiect promovat de parlamentarii PNL. Amendamentele propuse de liberali vin şi în susţinerea tinerelor mame cu carieră profesională de succes, care doresc să se întoarcă mai repede la muncă. 

Mother's love. Cute baby 6 month with mother.Legea privind indemnizaţia pentru creşterea copilului a fost repusă în dezbatere de demnitarii PNL, printr-un proiect promovat la Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor. Amendamentele adoptate în Comisie sunt gândite să susţină familiile active, dar şi mamele cu venituri modeste.

De dragul copilului şi al familiei

Potrivit noilor reglementări, mamele care au obţinut venituri impozabile minim un an în ultimii doi ani de dinainte de a naşte, vor beneficia de concediu pentru creşterea copilului timp de doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap. Indemnizaţia va fi de 85 la sută din media veniturilor nete, dar nu mai puţin de 85 la sută din salariul minim brut pe economie. Asta înseamnă că, în momentul de faţă, indemnizaţiile mamelor cu venituri mici vor creşte de la 600 la 1.062 lei şi suma se măreşte pe măsură ce creşte salariul de referinţă. Mamele care nasc gemeni sau tripleţi vor primi în plus echivalentul indemnizaţiei minime (1.062 lei) pentru al doilea şi al treilea copil provenit dintr-o astfel de sarcină. De asemenea, dacă părintele decide să se întoarcă mai curând la serviciu, statul îi va acorda jumătate din indemnizaţia minimă până când bebeluşul împlineşte vârsta de doi, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap.

Legea ar putea intra în vigoare de la jumătatea acestui an

Revizuirea legii privind indem­nizaţia pentru creşterea copilului e în atenţia liberalilor de mai mult timp. „Facem un apel către colegii parlamentari din întregul spectru politic ca, la momentul dezbaterii în plen, să voteze proiectul în forma în care a fost agreat în cadrul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială. Ne pro­punem ca această lege să intre în vigoare la data de 1 iulie 2016, după ce Guvernul va face rectificarea şi va bugeta aceste măsuri. Astfel, facem un prim pas în vederea diminuării declinului demografic şi susţinem financiar cuplurile care îşi doresc să aibă copii. Prin amendamentele formulate, pe de o parte, susţinem mama şi familia, iar pe de altă parte stimulăm reîntoarcerea mamei în câmpul muncii atunci când aceasta consi­deră că este momentul oportun”, a declarat deputatul Carmen Hărău.

About Marcel Bot