Adjectivul lui e umanizat. Marian Godină, poliţistul care m-a făcut să-l citesc

Articolul a fost vizualizat de 1,386 ori

Oare cum ar arăta viaţa noastră dacă fiecare om pe care îl întâlnim ne-ar determina să facem un lucru bun? Ei bine, am întâlnit un poliţist care m-a făcut nu doar să-l citesc online, dar şi să-i cumpăr cartea şi să-i cer un autograf. El e omul care a rupt demn tăcerea unei instituţii care vorbeşte sec, doar cu aprobare de la “centru” şi prin purtătorul de cuvânt. Unde mai pui că modul în care se descrie face toţi banii: “Sunt poliţist de 9 ani. Numai mama nu s-a obişnuit cu asta, iar atunci când mă sună şi îi zic că nu pot vorbi, că-s la poliţie, mă întreabă ce-am făcut.”

foto bunAre curaj să scrie şi să descrie ceea ce i se întâmplă la lucru. Dacă iei în calcul şi faptul că mii de români aşteaptă zilnic să mai posteze câte ceva, înţelegi de ce devenii s-au strâns să cumpere cartea unui poliţist de la circulaţie. Marian Godină e agent şef adjunct de poliţie la Biroul Rutier Braşov şi, mai nou, autorul “viral” de la Editura Curtea Veche Publishing: “Ne aşteptam să aibă succes, dar nu ne aşteptam să aibă un succes atât de mare. Când mă refer la succesul acestui volum, nu mă refer doar la faptul că a devenit un bestseller peste noapte pentru că a vândut aproape 40 de mii de exemplare la doar o lună de la lansare, în condiţiile în care tirajul unui bestseller, în România, atinge aproximativ 10 mii de exemplare. Lucrul care ne-a impresionat cel mai tare şi unde cred că s-a dat lovitura este impactul social pe care îl are acest volum şi felul în care a modelat atitudinea noastră, a oamenilor de rând faţă de poliţişti şi auto­rităţile române”, spune Maria Desmirean, managerul executiv al editurii care a îndrăznit să propună cititorilor un proiect îndrăzneţ, care a sfârşit prin a le bloca site-ul din cauza numărului mare de comenzi. “Sincer şi fără modestie, eu le-am spus cu o seară înainte de lansare că le doresc să le suporte site-ul cererile, pentru că nu era prima oară când blocam un site în urma unei postări, dar, la un asemenea succes, chiar nu mă aşteptam. Am stat toată seara pe telefon cu cei de la editură, eram tot timpul în legătură cu ei”, povesteşte autorul. Omul chiar are umor şi asta se simte şi în carte, dar şi în viaţa reală. Maria Desmirean a notat pe pagina ei de Facebook: „Domnul Godină m-a învăţat să îi vorbesc cu “Ordonaţi!”. Eu i-am zis că îl ordonez de nu se vede. Până la urmă am reuşit să încurcăm rău traficul pe net! Chapeau, Mr. Godină!”.

Câţi ca el?

Volumul “Flash-uri din sens opus” nu vă va rămâne în suflet drept un monument de scriitură, ci datorită personajelor şi a si­tuaţiilor descrise – recunoşti “bizonii”, “pilele”, “şefuleţii” şi tot soiul de alte caractere neaoşe cu carnet de conducere, cu minte mai multă sau mai puţină. Ori că zâmbiţi, ori că o să vă revolte, cartea smulge reacţii. Din păcate, printre primele s-au numărat şi reacţiile şefilor lui Marian Godină, dar asta, spre cinstea lui, nu l-a îngenunchiat. Dimpotrivă: “Chiar dacă am avut obstacole din care am înţeles că nu am libertate deplină, nu am fost nici arestat şi nici condam­nat. Aşa că că nu am făcut-o pentru reducerea pedepsei. Am făcut-o din pură plăcere…”, notează poliţistul, care este şi personajul principal al cărţii scrise şi la îndemnul scriitorul Radu F Constantinescu, care are şi unul dintre cele mai citite bloguri din România. El e unul dintre cei care l-au încurajat pe poliţist, l-a iniţiat în tainele scriiturii şi l-a sprijinit când i-a fost greu, foarte greu: “S-a scris desp­re el că e “poliţistul pamfletar”, că are umor, că râzi când îi citeşti postările. Greşit. Marian Godină e poliţistul corect care ştie că legea nu se aplică doar civililor. Când îl citeşti, cel mai important efect nu este că râzi, ci că îţi deschide ochii. Pentru că a avut curaj să deschidă gura. Culmea, tocmai el care vorbeşte puţin. Avem nevoie ca oameni ca el să rămână în poliţie (…) Adevărata forţă a unui bărbat e caracterul. Dacă taci când vezi o nedreptate, eşti complice la ea. (…) Un singur lucru îi poţi reproşa poliţistului Marian Godină. Că nu sunt mai mulţi ca el.”

Cel mai urmărit… online

Şi uite aşa, poliţistul de la Braşov a reuşit, cu ajutorul cititorilor săi, să înfrunte un sistem şi să ridice vocea şi pentru colegii săi: “Este o carte care deja şi-a atins scopul şi anume să producă unele schimbări şi primesc zilnic veşti care îmi arată că această carte îşi demonstrează utilitatea. Lucrurile încep să se schimbe. Spre exemplu, unul dintre colegii mei din ţară mi-a trimis zilele trecute un mesaj în care îmi spunea că a depistat în trafic un primar care conducea sub influenţa băuturilor alcoolice, i-a întocmit dosar penal şi faptul că nimeni nu a mai intervenit, l-a dus cu gândul spre mine. M-am simţit bine când am auzit asta”, mărturiseşte tânărul de 29 de ani. La lansarea cărţii “Flash-uri din sens opus” organizată la Deva, împreună cu Biblioteca Judeţeană Ovid Densuşianu, au ajuns zeci dintre cititorii care îi urmăresc de multă vreme postările online. Este apreciat pentru iniţiativă, dar şi pentru felul său de a privi şi relata lucrurile care i se întâmplă unui poliţist de la rutieră. “O relatare foarte interesantă şi amuzantă a situaţiilor pe care le întâlnesc zi de zi politiştii în trafic şi noi, u­neori, în dosarele instanţei. Mi se pare că are un mare, mare talent şi urmează să citesc şi cartea, să îmi formez o opinie”, spune judecătoarea Mihaela Timişan, preşedintele Tribunalului Hunedoara. “Apreciez foarte mult talentul lui scriitoricesc. L-am descoperit şi eu pe Facebook cu mult înainte de a deveni celebru, mi-a plăcut foarte mult cum prezintă el realităţile din munca de zi cu zi a poliţistului. Este un poliţist de nota 10 atât din punct de vedere profesional, cât şi al activităţilor extra­profesionale prin care se remarcă”, crede comisarul şef de poliţie Dumitru Grosu, care şi-ar dori cândva să urmeze exem­plul lui Godină.

Cartea care schimbă un sistem

Marian nu-şi mai aminteşte exact cum a început totul. Acum ceva vreme a început să scrie pe o reţea de socializare: “Nu aş putea să găsesc punctul exact de unde a pornit, au fost nişte simple texte, pe care le postam pe Facebook. Ele au de­venit în scurt timp virale, lu­mea m-a îndemnat să le public într-o carte şi exact asta am şi făcut”, precizează Marian Godi­nă, care are aproape 250 de mii de fani pe Facebook şi un blog urmărit de peste 140 de mii de cititori. În afară de bunul simţ, nimeni nu mai îndrăzneşte să-i sugereze cum să-şi facă meseria şi ce anume să scrie. Dintre toate “momentele” surprinse în carte, Marian are şi unul pe care îl preferă: “Povestea care vă va trece cu siguranţă prin toate stările posibile este cea a lui Costică, cel care transporta nişte pepeni şi camionul său s-a răsturnat. Este o poveste care mie mi-a rămas în minte ca o amintire frumoasă care m-a făcut să fiu şi trist, dar şi să zâmbesc.” În scurt timp, cartea a devenit un fenomen: “Lumea a fost refractară când a văzut că un poliţist scrie o carte. A trebuit să ne luptăm cu câteva prejudecăţi – în primul rând, arătăm că un poliţist ştie să scrie, în al doilea rând, că nu e agramat. Nivelul aşteptărilor noastre a scăzut, iar Marian a venit şi a restabilit un echilibru între realitate şi ce ne imaginam. El a “lărgit” publicul cititor, lucru pentru care noi îi mulţumim”, explică zâmbind Maria Desmirean.

Box-Premiat, aplaudat şi citit la Deva

Pentru deveni, Marian are un sentiment aparte, mai ales că aici a fost aplaudat în centrul oraşului, de oamenii strânşi la “Premianţii fără premii”: “Pe 10 octombrie, am fost nevoit pentru prima dată să vorbesc în public. Toată noaptea m-am gândit, mi-am format un speech şi, a doua zi, nu am rostit un cuvânt din el pentru că eram emoţionat. La Deva, am primit cel mai mare premiu de până acum”, a spus tânărul, care, într-o sâmbătă de octombrie, rostea în faţa devenilor: “Vă mulţumesc pentru că aţi arătat că şi un poliţist poate fi apreciat! Pentru mine, diploma pe care o primesc înseamnă mai mult decât banii şi prezenţa dumneavoastră, înseamnă mai mult.” Pe atunci, “diploma de premiant” i-a fost înmânată chiar de fostul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara, comisarul şef Liviu Dumitru, care spunea: “Marian Godină nu este o excepţie în cadrul Poliţiei Române, el este un exemplu de poliţist.” Aplaudat la Deva, criticat de şefii direcţi, dar “răzbunat” de public, autorul la a cărui lansare a participat şi Primul ministru, Dacian Cioloş, spune acum că nu se aşteaptă nici să fie promovat, dar nici nu îşi doreşte asta, pentru că, pur şi simplu, nu îi surâ­de ideea unui loc la un birou. Godină a mărturisit că îşi do­reşte să publice şi o carte adresată copiilor, prin care să le explice micuţilor care-i treaba cu poliţia: “Eu aş putea spune că fac parte dintre acei copii care, atunci când erau mici, erau întrebaţi ce vor să se facă şi ei spuneau “poliţist”. Ei bine, la mine, a rămas asta până am crescut şi poliţist am devenit” . Şi, ca să vă convingeţi că are umor şi merită să-l citiţi, iată îndemnul său: “Pentru a evita să-mi vedeţi semnătura şi pe alte “materiale”, respectaţi re­gulile de circulaţie”.

About Laura Oană