Şir nesfârşit de proteste la Complexul Energetic Hunedoara. Mai multe zeci de salariaţi au protestat făcând foame

Articolul a fost vizualizat de 1,335 ori

Complexul Energetic Hunedoara trăieşte vremuri tulburi: în ultimele luni, fiecare decizie importantă care a privit soarta celor patru unităţi miniere şi a celor două termocentrale din cadrul complexului industrial a fost întâmpinată cu mişcări de protest organizate de sindicate. Manifestaţiile au culminat la începutul acestei săptămâni cu greva foamei, declarată de câteva zeci de angajaţi ai termocentralei Mintia.

secundAproape 100 de angajaţi de la Termocentrala Mintia au declarat greva foamei, la începutul acestei săptămâni, ca urmare a deciziei admi­nistratorului judiciar al Complexului Energetic Hune­doara de a denunţa Contractul Colectiv de Muncă semnat în 2014, după negocierile dintre patronat şi reprezentanţii angajaţilor. Oamenii au protestat în faţa Termocentralei Mintia şi au reclamat, printre altele, proasta gestionare admi­nistrativă a CEH. „Principala revendicare pe care o avem este separarea activităţilor energetice de cele de minerit. Asta ar urma să ducă la intrarea sectorului de minerit într-un program de închideri, pe care statul ar putea să-l prelungească până în 2024. Partea energetică să fie separată, cărbunele să fie la preţul pieţei, de 50 de lei, şi atunci ne salvăm şi noi, şi partea minieră. Dacă nu, în două, trei luni, murim şi noi, şi minerii”, a fost soluţia oferită de Mircea Crişovan, liderul Sindicatului Liber Indepen­dent Electrocentrale Deva.
Potrivit administratorului judiciar, Contractul Colectiv de Muncă a fost considerat neproductiv şi mult prea dezavantajos pentru societatea CEH, în condiţiile în care aceasta se afla într-un blocaj financiar. Prin denunţarea lui au fost eliminate astfel unele drepturi şi sporuri acordate angajaţilor. Decizia anunţată la sfârşitul săptămânii trecute de Casa de Insolvenţă GMC S.P.R.L. a fost contestată de sindicalişti. În Valea Jiului, au avut loc proteste spontane la Livezeni şi Paroşeni, iar lide­rii Sindicatului Muntele consideră că firma de insolvenţă a comis un abuz prin denun­ţarea Contractului Colectiv de Muncă. Petre Nica, liderul Sindicatului Muntele, a declarat că organizaţia sindicală a contestat la Tribunalul Hunedoara hotărârea admi­nistratorului judiciar.
Complexul Energetic Hunedoara a solicitat anul trecut intrarea în insolvenţă, din cauza datoriilor de peste 1,2 miliarde de lei, înregistrate către furnizori şi către statul român. În prezent, peste 6.100 de oameni lucrează în cadrul CEH, la termocentralele Mintia şi Paroşeni şi în exploatările miniere Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan.

About Daniel Guta