De luni, hunedorenii pot cere bani europeni online

Articolul a fost vizualizat de 1,165 ori

Românii care vor să deruleze proiecte cu fonduri europene pot să-şi depună documentele mai repede şi mai simplu, online, începând de luni, prin intermediul aplicaţiei MySMIS 2014.
Lansare MySMIS POCUPotrivit ministrului Fondurilor Europene, Aura Răducu, aplicaţia a fost testată, în perioada 8-18 martie, de circa 2.000 de aplicanţi.
MySMIS va gestiona între 16.000 şi 20.000 de proiecte. Primele proiecte, din exerciţiul bugetar 2014-2020, care vor fi depuse exclusiv online, sunt cele pentru dezvoltarea resurselor umane. Prin Programul Operaţional Capital Uman, care va duce la crearea de multe locuri de muncă, sunt disponibile fonduri de circa 580 de milioane de euro pentru acest an, a mai spus ministrul Fondurilor Europene, care consideră că aplicaţia ajută mult, pentru că scurtează procedurile.
În total, în perioada aprilie – septembrie 2016, MFE şi-a propus să lanseze peste 80% din suma alocată pentru proiecte europene, care ajunge la 3,5 miliarde de euro. Cea mai mare parte din bani, circa 1,1 miliarde de euro, vor fi alocaţi în luna aprilie.

Cum folosim aplicaţia?

Pentru a vă înscrie este necesar să vă creaţi un cont www.fonduri-ue.ro. După ce vă confirmaţi datele contului, la prima logare, veţi găsi un formularul de înscriere la sesiunile de instruire pentru utilizarea MySMIS2014. Aveţi grijă să alegeţi corect regiunea care vă interesează, căci după completarea formularului nu aveţi posibilitatea de a vă schimba regiunea.
Formularul de înscriere vă permite înregistrarea la sesiunile de instruire în perioada 8-15 octombrie. Prima sesiune de instruire este programată între 19 octombrie şi 1 noiembrie. Primii zece înscrişi la un OI vor avea acces la prima sesiune de instruire.
Pe site-ul www.fonduri-ue.ro va fi pus la dispoziţia celor interesaţi un manual de utilizare MySMIS, cu ajutorul căruia cei care doresc să obţină o finanţare din fonduri europene vor putea să-şi completeze mai uşor aplica­ţiile online.
România are la dispoziţie, în perioada bugetară 2014-2020, fonduri europene în valoare de 43 miliarde de euro, după ce, din fondurile puse la dispoziţie în 2007-2013, a înregistrat cea mai redusă rată de absorbţie din UE, de aproximativ 75%.

About Adrian Sălăgean