COTA DE GEN. Promovarea femeilor în funcţii şi demnităţi

Articolul a fost vizualizat de 1,209 ori

Nevoia unei legi care să impună o cotă de 30 la sută femei pe listele electorale a fost un subiect întors pe toate feţele la Hunedoara. Cota de gen (că s-ar putea să se întoarcă roata cândva şi bărbaţii să uzeze de lege) nu s-a impus pe cale naturală aproape nicăieri în lume, deşi aceea ar fi calea ideală.    

Cota de genLegea ar urma să impună partidelor şi politicilor publice promovarea femeilor în posturi de conducere, o treime dintre posturi să fie ocupate de femei. Este vorba, în special, de completarea locurilor eligibile pe listele electorale, având în vedere perioada în care ne aflăm.

“Viceprimăriţă” pentru Viorel Arion

Hunedoreanca Mihaela Miroiu, profesor universitar şi politolog cu o carte de vizită impresionantă, a vorbit despre răsturnarea raporturilor pe piaţa forţei de muncă din Hunedoara. „E un oraş care a suferit foarte mult, un oraş care şi-a pierdut industria siderurgică. În judeţ a fost pierdută cocseria din Călan, iar în zona mineritului este un alt dezastru. Toate aceste domenii erau profund mascu­linizate. Rezultatul este că majoritatea bărbaţilor din judeţ au ieşit dintr-un circuit al muncii, după ce s-a terminat şi cu salariile compensatorii şi cu pensionarea prematură. Cert e că aveţi un judeţ tipic în care cei care muncesc sunt femeile, bărbaţii sunt minoritari în muncă. Aveţi un judeţ copleşitor condus de către bărbaţi, în care cred că şi-au făcut loc doar două primăriţe. Am să-l rog foarte mult pe domnul primar (Viorel Arion, n.red.) să se gândească foarte serios dacă nu vrea în tandem un viceprimar femeie”, a spus Miroiu.

Liberalii vor duce „cota” în Parlament

Proiectul va fi pus şi pe ordinea de zi a Ligii Aleşilor Locali ai PNL la întrunirea de pe data de 2 aprilie 2016, de la Constanţa. Potrivit lui Ciprian Dobre, preşedintele Ligii Aleşilor Locali PNL, proiectele lansate de femeile liberale vor îmbrăca forma unei rezoluţii PNL pentru a se transforma în iniţiative le­gislative, începând cu sesiunea de toamnă a parlamentului. „S-a vorbit desp­re administraţia publică locală şi dezechilibrul de gen care există în consiliile locale şi judeţene, la nivelul celor două camere ale Parlamentului României, în diferite sectoare de activitate ale economiei naţionale. Şi cred că am putea adăuga fără teama de a greşi dezechilibrul de gen care există la nivelul guvernului, la nivelul Armatei, la nivelul structurilor Ministerului Apărării Naţionale şi structurii Ministe­rului de Interne. Dar toate acestea vor forma până la urmă obiectul rezoluţiei noastr­e”, a spus Ciprian Dobre. Până să se dea o lege, liberalii au promis să respec­te cota de gen pentru listele electorale de la alegerile locale.

About Marcel Bot