Astăzi puteţi salva o viaţă! Aflaţi cum!

Articolul a fost vizualizat de 1,382 ori

O tânără de 33 de ani din Hunedoara, mamă a trei copii, operată de două ori pe creier, are nevoie de ajutorul nostru ca să poată trăi. O operaţie care costă 12.000 de euro se poate face în Franţa, la Paris, iar comunitatea hunedoreană se va aduna în această dimineaţă în faţa Casei de Cultură din municipiul de pe Cerna, în încercarea de a aduna măcar o parte din sumă. 

Cei trei copii ai Ramonei vor ca mama lor să se întoarcă sănătoasă de la operaţia pe care speră să o poată face în Franţa, cu ajutorul oamenilor de bine

Cei trei copii ai Ramonei vor ca mama lor să se întoarcă sănătoasă de la operaţia pe care speră să o poată face în Franţa, cu ajutorul oamenilor de bine

Hunedoreanca, diagnosticată cu adenom hipofizar, are ne­voie urgent de ajutorul nostru pentru cea de-a treia operaţie pe creier care i-ar putea salva viaţa. Calvarul Ramonei Moş a început în urmă cu şase ani, când, în urma unor stări anormale prin care trecea, a ajuns la spital şi a început investiga­ţiile medicale. Diagnosticul a fost pus în 2010, iar un an mai târziu hunedoreanca a fost ope­rată pe creier la Cluj, prin decalotarea cutiei craniene. Doi ani mai târziu, Ramona a fost operată, din nou, la Szeged, iar acum are nevoie de o a treia intervenţie chirurgicală. Florentina Vişan, prietena Ramonei, spune că medicii au asigurat-o permanent pe hunedoreancă de succesul intervenţiilor. Cu toate acestea, se pare că tumora nu a fost extirpată în totalitate, aşa că aceasta a recidivat. Familia speră ca medicii din Franţa să reuşească să-i scoată tumora în întregime şi definitiv.

„Îi udam buzele cu apă…”

„Ne-am cunoscut în spital, când urma să naştem amândouă: Ramona pe gemenii Carol şi Carina, iar eu pe băieţelul meu. Ea a născut prima şi eu am ajutat-o, că… ştiţi cum e cu operaţia de cezariană. Îi aduceam ce avea nevoie, îi udam buzele cu apă… De atunci, am fost ca două surori, am mers peste tot cu ea, am fost de faţă şi la discu­ţiile cu medicii şi ştiu exact care e situaţia. Cea de-a doua operaţie, la Szeged, a fost una laparoscopică. Nu i-au mai decupat craniul şi au intervenit doar pe nas şi medicii i-au spus că totul va fi bine. Abia ulterior am aflat că, de fapt, tumora nu fusese îndepărtată complet”, poveşteşte Florentina, prietena Ramonei. „Familiei nu îi e uşor: vă daţi seama, de şase ani face in­vestigaţii prin spitale şi operaţii: ba drumuri la Cluj, ba la Târgu-Mureş, ba la Szeged, ba la Bucureşti… Ea a lucrat la cablaje, la Deva, dar apoi nu a mai putut, din cauza operaţiilor. Acum a încercat din nou să se angajeze, dar a lucrat câteva luni şi nu a mai rezistat. Soţul ei încearcă şi el să o ajute cum poate, dar deja sunt prinşi în datorii. Şi pentru operaţia de la Szeged a fost nevoie de 3.500 de euro. Acum, la intervenţia asta, ar mai fi fost o variantă o operaţie în Germania, dar costa 30.000-40.000 de euro. Pe când la Paris costă numai 12.000-13.000, plus cheltuie­lile care vor mai apărea pe lângă”, explică Florentina.

Grupuri de fitness, copii şi FC Hunedoara sar să ajute

Familia Moş, într-unul dintre momentele când încerca  să uite de boala care le-ar putea răpi mama

Familia Moş, într-unul dintre momentele când încerca
să uite de boala care le-ar putea răpi mama

Soţul Ramonei, Daniel Moş, spune că tumora pe care o are soţia sa pe creier are o mărime de peste doi centimetri. „Eu lucrez la penitenciar, dar… cu trei copii şi cu «plimbările» astea prin spitale… vă daţi seama că nu stăm nici noi prea bine cu banii. Avem un credit făcut şi pentru apartament… Acum copiii ştiu ce se întâmplă cu mama lor, am discutat, încearcă să ne ajute toată lumea… Prietenii şi colectivul de la Şcoala Generală Numărul 8 şi Colegiul Economic «Emanuil Gojdu» au încercat să ne susţină şi organizează joi, la ora 11, o strângere de fonduri. Şi colegii mei de la Penitenciarul «Bârcea Mare», nişte oameni extraordinari, au sărit să ne ajute”, povesteşte Daniel Moş. La eveniment vor participa două grupuri de fitness Zumba, clase de copii de la Şcoala Generală Numărul 8, unde învaţă copiii Ramonei, Briana (care e în clasa a cincea), dar şi Carol şi Carina (care sunt în clasa întâi), ansamblul folcloric „Haţegana”, plus întregul lot de seniori de la F.C. Hunedoara. Soţul Ramonei spune că ope­raţia pe creier de care are nevoie soţia lui pentru a-şi salva vederea şi viaţa se poate face în România, însă medicii specialişti la care au fost au spus că riscurile sunt foarte mari.

Boala poate afecta celelalte organe

„Tocmai pentru că operaţia se poate face în România noi nu putem beneficia de legea care ne-ar fi permis decontarea costurilor operaţiei făcute pe teritoriul Uniunii Europene”, adaugă Daniel. Florentina Vişan adaugă faptul că opera­ţia trebuie făcută în regim de urgenţă, pentru că tumora se dezvoltă şi apasă pe nervul optic, iar asta ar putea duce la orbire. Dacă se va întâmpla asta, foarte probabil că Ramona nu-şi va mai recăpăta vederea niciodată. „Cel mai grav ar fi însă să apară o hemoragie cerebrală, dar noi am încercat ca, prin invitaţiile pe care le-am făcut, să nu-i speriem pe copii. Medicii au spus că, dacă Ramona avea 60 de ani, acum era pe masa de operaţie, dar pentru că prie­tena mea e foarte tânără, nimeni nu vrea să rişte cu o a treia intervenţie chirurgicală şi să-i lase copiii pe drumuri. Ultimii specialişti la care am fost ne-au spus că în niciun caz prietena mea nu ar trebui să facă operaţia asta în România. Sperăm ca hunedorenii să înţeleagă că, într-o zi, oricare dintre noi ar putea ajunge în situaţia disperată a prietenei mele”, adaugă Florentina. De altfel, hunedoreanca a fost prima care a realizat cutii pentru donaţii şi a pus chiar ea înăuntru mărunţişul pe care clienţii i-l lasă la magazinul la care lucrează. „După ce am donat eu, au văzut şi alţii, m-au întrebat pentru ce e cutia şi aşa am reuşit să strâng până acum vreo 2.800 de lei”.

Puteţi ajuta făcând donaţii în conturile:

RO43RNCB0597111185460004, în lei, deschis la BCR, pe numele Moş Ramona.

RO88BTRLEURCRT0064572401, în euro, deschis la Banca Transilvania, pe numele Moş Daniel-Ovidiu.

About Ada Beraru