Restructurarea rupe CEH în jumătate

Articolul a fost vizualizat de 1,102 ori

Dată fiind situaţia extrem de critică în care se află, era de aşteptat că, pentru evitarea falimentului, la Complexul Energetic Hunedoara restructurarea nu se poate face cu mănuşi. Complexul Energetic Hunedoara va intra într-un program puternic de restructurare. Anunţul a fost făcut de ministrul Energiei, Victor Grigorescu. Până în 2018, din cele patru mine conside­rate iniţial viabile, două vor fi închise, anume Lonea şi Lupeni. Practic, mai rămân în funcţie doar minele Livezeni şi Vulcan. De asemenea, vor mai fi păstrate doar două grupuri de producere a ener­giei electrice, una la termocentrala Paroşeni şi una la termocentrala Mintia, având împreună o capacitate instalată de 400 MW. Planul de restruc­turare va fi prezentat Comisiei Europene. CE Hunedoara se află într-un proces de insolvenţă extrem de dificil, singura soluţie pentru salvarea companiei de fa­liment fiind renunţarea la activele neviabile şi păstrarea celor care ar putea genera profit.

Nu se poate închide tot! Siguranţa naţională

Este necesară, spun autorităţile, păstrarea unei părţi din activitate pentru a nu fi pusă în pericol securitatea energetică. “Am plecat de la ideea că problema Com­plexu­lui Hunedoara nu este una socială, ci una de securitate a sistemului energetic, întrucât în acea zonă a ţării sunt foarte puţini producători. Concluzia comisiei pe minerit este că avem nevoie de două grupuri energetice, unul la Paroşeni şi unul la Deva, care să aibă 400 de MW împreună şi pe care ar trebui să le asociem cu două mine pe care le considerăm viabile din cele patru care funcţionează în prezent”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

Două din şapte

Potrivit acestuia, minele Livezeni şi Vulcan sunt viabile, iar celelalte două, Lonea şi Lupeni, vor intra în programul de închidere până în 2018, aşa cum a fost agreat cu Comisia Europeană.
Alte trei mine necompetitive (Petrila, Paroşeni şi Uricani) se află deja în programul de închidere treptată, până în 2018, conform deciziei Comisiei Europene 787 din 2010.
Evident, odată cu închiderea minelor şi a unor grupuri de producere a energiei, vor fi făcute şi restructurări de personal. În prezent, la CEH lucrează 6400 de persoane.
Un colos energetic pe o piaţă liliputană
Cele două termocentrale au împreună o putere instalată de 1.225 MW. Temocentrala Mintia este formată în prezent din grupuri energe­tice, din care patru de câte 210 MW şi un grup de 235 MW, pe huilă. Electrocentrale Paroşeni are un grup energetic de 150 MW, pe huilă.

Restructurare pe repede înainte

Complexul Energetic Hunedoara, companie cu peste 6.000 de angajaţi, este într-o situaţie atât de gravă încât este posibilă intrarea în faliment înainte de aplicarea unui plan de reorganizare, se arată în raportul privind cauzele insolvenţei, realizat de administratorul judiciar provizoriu, GMC SPRL. De aceea este foarte importantă aprobarea cât mai rapidă a unui plan de reoganizare. Acest lucru nu poate fi făcut decât dacă există un admi­nistrator judiciar confirmat şi un comitet al creditorilor. Datoriile de peste 1,5 miliarde de lei ar putea fi plătite într-un interval de 34 de ani. În plus, socie­tatea nu mai îndeplineşte condiţiile legale de mediu pentru a funcţiona. Ponderea cea mai mare a creanţelor o deţin Ministerul Finanţelor şi ANAF (aproape 1,2 miliarde de lei), instituţii ce pot decide aprobarea unui Plan de Reorganizare.

About Administrator