Primirea lui Ceauşescu era mizilic! Cum se ocupa Poliţia legionară de organizarea vizitei familiei regale la Deva în 1940

Articolul a fost vizualizat de 1,753 ori

Funcţionarii publici scoşi la ţinută obligatorie. Legionarii şi elevii, cordon cu torţe. Schiţă cu plasarea publicului pe categorii sociale. Muzica plasată la punct fix, vis-a-vis de grupul de ţărani. Obligatoriu: în toate locuinţele devenilor de pe traseu becul trebuia să fie aprins în camerele de la stradă! 

deva interbelicaArhivele Naţionale ale judeţului Hunedoara păstrează o serie de documente rare ce prezintă modul în care comunitatea din Deva se pregătea de vizita regelui Mihai şi a reginei mamă Elena, programată în luna noiembrie a anului 1940. Localnicii erau instruiţi să participe cu toţii la întâmpinarea regelui, iar oraşul era împodobit de sărbătoare. Vizita a mobilizat întreaga suflare a oraşului. Mai multe documente emise şi primite de Primăria Deva, în epocă, prezintă pregătirile care trebuiau făcute în oraş, cu ocazia vizitei majestăţilor. „Avem onoarea de a vă trimite alăturat programul sosirii şi primirii M.S. Regelui Mihai şi a M.S. Regina Mamă în Deva, în ziua de 9 noiembrie 1940, rugându-vă să binevoiţi a dispu­ne ca toţi domnii func­ţionari în subordine să fie conduşi de înlocuitorii şefului de autoritate în faţa Prefecturii, unde Poliţia de stat şi Poliţia legionară le vor indica locul unde se vor aşeza. Ţinuta va fi în mod obligatoriu haină închisă de sărbătoare, iar pentru soţiile funcţionarilor costum naţional. Domnii şefi de autorităţi se vor prezenta în sala festivă a Prefecturii, unde vor primi pe Majestăţile lor. Întrucât înalţii oaspeţi vor fi găzduiţi timp de trei zile în Deva, de unde vor vizita diferite regiuni ale judeţului, întorcându-se înapoi în oraşul nostru, cu onoare vă rugăm a dispune ca domnii funcţionari să se găsească şi duminică dimineaţa în faţa Prefecturii, pentru a-şi arăta dragostea şi devotamentul faţă de Augustul Suveran şi Augusta Mamă”, informa Primăria Deva, într-o adresă trimisă mai multor instituţii din localitate, păstrată la Arhivele Naţionale, judeţul Hunedoara.

Mii de oameni scoşi în întâmpinarea familiei regale

carol 23Populaţia urma să fie mobilizată pe străzi, în întâmpi­narea majestăţilor, iar cea mai mare parte a localnicilor era invitată în faţa Prefecturii. „De-a lungul Străzii 6 septembrie, de la barieră până în faţa Prefecturii, pe ambele părţi ale corpului acestei străzi, vor fi aşezaţi legionari şi elevi, la distanţă de câte 50 de metri, cu torţe aprinse. Între aceştia se vor aşeza soldaţi. Publicul se aranjează pe trotuare. Pe Strada Regina Maria vor fi aşezaţi, între purtătorii de torţe şi trotuare, elevii şcolilor secundare (Şcoala Normală, Gimnaziul Industrial, Liceul „Decebal” şi liceul de fete). Autorităţile, cămăşile verzi şi delegaţiile ţărăneşti vor fi masate în piaţa din faţa Prefecturii, conform schiţei”, informează documentele păstrate în Arhivele Județului Hunedoara.

Muzica va fi postată în faţa grupului de ţărani vizavi de intrarea în Prefectură. Domnii ofiţeri se vor aşeza în jurul rondoului din faţa Palatului Administrativ, iar autorităţile civile pe trotuar, în faţa arcadelor terasei Prefecturii. De sub terasa Prefecturii, la intrarea principală, elevii şi elevele de la şcoala primară, îmbrăcaţi numai în costume naţionale, vor forma un coridor până la scările principale din interiorul palatului. La sosirea Majestăţilor Lor se vor afla în faţa palatului, la descin­dere, dl. Prefect, dl. comandant militar şi primarul oraşului. Domnii şefi de autorităţi se vor afla în sala festi­vă a Prefecturii, unde îi vor întâmpina (cor în sala festivă). Domnii funcţionari vor fi conduşi în grupuri compacte pe trotuar, în faţa Prefecturii, conform schiţei”, se arăta într-o adresă a Primăriei Deva, aflată la Arhive. De organizarea populaţiei se ocupau Poliţia de stat şi Poliţia legionară.

Casele iluminate

mihai rege 12În aşteptarea regelui Mihai şi a reginei mamă Elena, oraşul era împodobit de sărbătoare. „Toate locuinţele vor fi iluminate cu lumină electrică şi casele pavoasate. La spitalul de stat va fi poartă de triumf. Prăvăliile vor fi închise la ora sosirii, dar vitrinele şi intrările vor fi bogat luminate şi ornate cu tablourile regale şi tricolor. Toate locuinţele particulare şi localurile publice situate pe străzile 6 Septembrie, Piaţa Unirii, Strada Regina Maria, Strada Aurel Vlaicu de la tribunal până la intersecţia cu Octavian Goga, Avram Iancu până colţ cu Andrei Şaguna vor fi iluminate cu lămpile electrice aprinse în toate încăperile dinspre stradă, de la orele 17:00, până la orele 22:00”, mai informa Primăria Deva, conform documentelor păstrate în Arhivele judeţului Hunedoara.

Apelul primarului Devei

regele 12Primarul oraşului Deva trimi­tea un apel către cetăţenii oraşului să respecte îndatori­rile trasate cu ocazia vizitei regale. „Pentru a da dovada neţărmuritei noastre dragoste şi a profundului devotament faţă de Augustul Suveran şi Augusta Sa Mamă, fac un călduros apel la toţi cetăţenii acestui oraş să participe la primirea înalţilor oaspeţi, ma­nifestându-ne sentimentele de căldură sufletească şi iubire cu care îi învăluim în drumul lor de recunoaştere a acestui colţ de ţară”, transmitea primarul George Drăgan, la 8 noiembrie 1940. Acesta îi chema pe deveni să îşi ilumineze încăperile dinspre stradă şi să pavoazeze cu drapele, covoare şi flori vitri­nele magazinelor. „Prin prezenţa noastră, de la mic la mare, la acestă manifestare de dragoste faţă de cei ce întruchipează mândria noastră naţională, vom arăta că înţelegem spiritul vremurilor noi, despre care credem că vor aduce o soartă mai bună şi un viitor de aur neamului nostru românesc”, transmitea primarul Drăgan.

Serbări populare în cinste­a familiei regale

regele mihai `Nu a fost singura vizită a familiei regale în Hunedoara interbelică. Regele Carol al doilea şi fiul său Mihai, cel care avea să îi urmeze la tron, au vizitat Hunedoara și în toamna anului 1934. Castelul Corvinilor şi Ulpia Traiana Sarmizegetuza au fost locurile de interes pentru familia regală, întâmpinată de un număr impresionant de localnici. Carol al II-lea şi fiul său Mihai, atunci în vârstă de 13 ani, au ajuns în judeţul Hunedoara la începutul lunii septembrie 1934. Au vizitat în principal ruinele fostului oraş antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi Castelul Corvinilor din Hunedoara. La Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Carol al doilea a dat, simbolic, prima lovitură de târnăcop pe şantierul ar­heo­logic unde lucrările urmau să fie reluate. Atât regele cât şi fiul său Mihai, atunci voievod şi urmaş la tron, au fost ovaţio­naţi de mulţimea care a ocupat zona fostei aşezări romane. În cinstea vizitei membrilor familiei regale, în regele mihai 2Ulpia Traiana Sarmizegetusa au avut loc serbări populare, iar localnicii au purtat straie tradiţionale de sărbătoare. Prim-ministrul Gheorghe Tătărescu şi isto­ricul Constantin Daicoviciu, cel care conducea lucrările arheologice, au ţinut discursuri în faţa mulţimii. Familia regală şi-a continuat vizita în judeţul Hunedoara la Castelul Corvinilor. Şi aici a fost întâm­pinată de un număr mare de localnici, cu flori şi portrete ale voievodului Mihai, atunci un personaj răsfăţat de presa vremii. Ilustraţiile rare ale vizitei regelui Carol al doilea şi a fiului său Mihai au fost publicate în numărul din septembrie 1936 al publicaţiei Realitatea Ilustra­tă, aflată în patrimoniul Biblio­tecii Metropolitane a Bucureştilor.

About Daniel Guta