GOLĂNII ELECTORALE. Viceprimarul Dan Bobouţanu se încurcă în minciuni cu investitorii din Cizmă

Articolul a fost vizualizat de 1,941 ori

Candidatul PSD pentru Primăria Hunedoara s-a prins în hăţişul propriilor declaraţii. Bobouţanu i-a prezentat pe afaceriştii italieni ca fiind nişte specialişti în parcuri tematice, dar pretinde că ideea de parc tematic la Castel îi aparţine şi o are în cap de pe vremea fostului primar Ovidiu Hada. Timp de patru ani, viceprimarul Dan Bobouţanu nu şi-a pus ideea în practică. A scos-o acum electoral din joben, cu patru italieni „strategici” care ar vrea să impună în Hunedoara primarul lor . 

MAIN Psd italieni minciuni tematice (1)„Aşa cum am promis, azi, la conferinţa de presă, am prezentat proiectul propus de un grup de oameni de afaceri din Italia”, le scrie Dan Bobouţanu alegătorilor. „Ideea de parc tematic este o idee care îmi aparţine. Despre acest proiect s-a mai discutat în perioada manda­tu­lui meu de consilier local cu fostul primar Ovidiu Hada. Eu nu am făcut decât să reiau acea idee, le-am prezentat-o dânşilor şi dânşii au venit cu această propunere din momentul de faţă”, spunea Bobouţanu în conferinţa de presă la care face referire. Candidatul PSD a „reluat ideea” electoral, deşi a avut la dispoziţie patru ani cât a fost viceprimar să o impună, dacă i-ar fi păsat cu adevărat de soarta hunedorenilor.

Povestea mincinoasă compromite o idee bună

Povestea afaceriştilor strategici este o continuare a jocurilor politice din luna apri­lie, când un cetăţean italian (Paolo Pasqualotto) era dat drept candidat pe lista PSD pentru Consiliul Local Hunedoara. „Am nişte prieteni, investitori italieni, care au făcut patru – cinci parcuri tematice. Sunt investitori puternici, care vin cu un proiect foarte clar, vin cu un arhitect, cu oameni de afaceri, stau de vorbă la Primărie şi arată ce se poate face”, spunea la vremea respec­tivă „pesedistul” ita­lian. În urmă cu câteva zile, „investitorii strategici” au participat la o conferinţă de presă organizată de candidatul PSD Dan Bobouţanu şi au relatat cum s-a derulat prima întâlnire cu administra­ţia publică din municipiul Hune­doara. „După cum a spus şi domnul Bobouţanu, am venit prima dată, am fost la domnul primar şi nu ne-a dat nicio satisfacţie. Când am ieşit de la domnul primar l-am cunoscut pe domnul Bobou­ţanu, care ne-a primit cu braţele deschise şi a stat cu noi la discuţii”, au declarat investitorii.

Candidatul PSD stă cu ideea parcului în cap de patru ani

La nici zece minute distanţă de spusele italienilor a intervenit Dan Bobouţanu care zice că specialiştii în parcuri tematice au prins ideea Transilvaniei Parc de la el. „Ideea de parc tematic este o idee care îmi aparţine, eu le-am prezentat mai multe oportunităţi, pentru că, de fapt, asta era tema discuţiei – oportunităţi de afaceri în municipiul Hunedoara”, spune Bobouţanu. (Cu ce plan de investiţii or fi venit italienii la Primăria Hunedoara, dacă Bobouţanu le-a vândut pontul cu parcul tematic, după ce ei ieşiseră nemulţumiţi din biroul primarului? – n.red.) „Le-am spus că există o zonă ecologizată de 20 de hectare în apropierea Castelului, zonă în care poate fi implementat un asemenea proiect, deoarece despre acest proiect s-a mai discutat în perioada mandatului meu de consilier local cu fostul primar Ovidiu Hada. Atunci am dezmembrat din cele 138 de hectare această porţiune de 20 de hectare şi aşa am gândit-o noi ca să o ocupăm cu un parc tematic. Eu nu am făcut decât să reiau acea idee, le-am prezentat-o dânşilor şi dânşii au venit cu această propunere din momentul de faţă”, a declarat candidatul PSD la conferinţa cu investitorii italieni. Decla­raţiile sunt contradictorii, pentru că autorii n-au reuşit să-şi armonizeze minciunile electorale în ordine cronologică.

Promisiuni electorale din „Cizmă”

Primarul Viorel Arion confir­mă că a discutat cu italienii despre un parc tematic. „Am stat de vorbă cu ei la mine-n birou mai bine de o oră şi, la final, le-am cerut să vină cu o ofertă clară, pusă pe hârtie, pentru că nu ne putem baza doar pe vorbe. Le-am cerut o ofertă, un plan de afaceri, cam tot ce trebuie în asemenea cazuri”, a spus primarul Viorel Arion după prima vizită a investitorilor din „Cizmă”. În aceste condiţii, ori italienii mint când spun că s-au întâlnit pentru întâia dată cu Dan Bobouţanu după ce au părăsit biroul primarului, ori candidatul PSD minte când pretinde că el le-a dat ideea parcului tematic.
În aprilie, investiţia era anunţată la 30 de milioane de euro, iar în mai italienii au mărit potul promisiunilor electorale la 90-100 de milioane de euro. Italienii susţin că primarul Arion nu le-ar fi cerut în aprilie să revină cu o ofertă scrisă şi erau convinşi că „au ajuns într-un loc greşit, la o persoană greşită”, motiv pentru care au declarat – în mai – că nu mai fac nicio investiţie, dacă actualul primar va câştiga alegerile. Cu alte cuvinte, şi la a doua descălecare în municipiul Hunedoara, italienii au venit tot numai cu vorbe, doar că de această dată mesajul este electoral sută la sută.

Politică mai presus de administraţie

De altfel, întreaga poveste este croşetată politic, chiar dacă pesediştii au repetat cu obstinaţie că întâlnirea cu italienii n-are de a face cu politica. Conferinţa de presă s-a ţinut la sediul organizaţiei judeţene PSD, nu la Primărie, cum era mai nimerit pentru o temă administrativă. „Nu trebuia să fie (conferinţa de presă, n.red.) la Primărie pentru că eu sunt om politic. Astăzi este duminică şi dânşii au dorit să se întâlnească cu mine aici”, a explicat viceprimarul municipiului Hunedoara. Şi, într-adevăr, Dan Bobouţanu s-a dovedit a fi mai degrabă om politic, decât demnitar al administraţiei publice locale. Viceprimarul Dan Bobouţanu ar fi putut să preia iniţiativa parcului tema­tic în timpul mandatului de patru ani, nu în campania electorală. Ideea care-i umblă prin minte încă de pe vremea lui Hada putea prinde contur printr-un proiect iniţiat de el şi consilierii locali PSD pe vremea în care a lucrat – trei ani din patru – cot la cot cu primarul Viorel Arion. Unde au fost în tot acest timp aface­riştii italieni care încearcă să-l instaleze primar prin trafic de influenţă?

Opera de trei parale

Declaraţiile contradictorii trădează o poveste prost croită. Înfiinţarea unui parc de distracţii cu ambient medieval lângă Castelul Corvi­nilor este o idee excelentă. Dar candidatul PSD Dan Bobouţanu a fost lacom şi a vrut să stoarcă tot ce poate din acest proiect, folosind metode necinstite. Dacă îşi prezenta public ideea cu parcul, dacă arăta şi investitorii pe care tot el i-a adus, ar fi avut parte de o poveste electorală frumoasă. Bobouţanu a vrut să puncteze şi cu un atac murdar la adversar. Punând în scenă o dramoletă ieftină de tip sicilian, pese­distul a compromis un proiect, dar a obţinut un bâlci electoral pe cinste.

About Marcel Bot