PROIECTE ADMINISTRATIVE PNL. Conurbaţia Corvina şi Aeroportul Săuleşti revin în actualitate

Articolul a fost vizualizat de 1,322 ori

Conurbaţia Corvina şi ideea construirii unei piste pentru avioane utilitare la Săuleşti au revenit în actualitate. Liberalii au pus aceste proiecte pe lista lor de priorităţi administrative din mandatul 2016 – 2020

Pista conurbatieiPreşedintele PNL Hunedoara, Bogdan Ţîmpău, preşedintele CJ Hunedoara, Adrian David, primarul Devei, Petru Mărginean, şi primarul Hunedoarei, Viorel Arion, au reluat proiectele îndelung discutate în prima zi de campanie electorală.

Pistă pentru avioane utilitare

Referitor la aerodromul de la Săulești, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Adrian David, este de părere că se impune construirea unei piste pentru avioanele utilitare, într-o primă fază. „Vorbim despre o pistă care se poa­te realiza prin parteneriat între Consiliul Județean Hunedora şi Primăria Deva, care va fi folosită pentru activități utilitare. Ulterior, poate deveni o pistă pentru activități recreaționale. Nu ne aventurăm, nu cheltuim banii hunedorenilor pentru un moft al unui administrator de primărie sau de consiliu județean, ci discutăm despre un serviciu utilitar. De aici ar putea decola, aici ar putea ateriza avioane sanitare care, în caz de urgență, pot salva vieți mult mai bine și mult mai repede decât mijloa­cele clasice pe care le avem deja la îndemână. Este clar că, deocamdată, nici nu putem discuta despre fezabilitatea unui aeroport în Hunedoara, câtă vreme aeroporturile din Timişoara, Sibiu şi Arad pot prelua pasagerii din judeţ relativ uşor. Abia atunci când vom avea o conurbaţie, situaţia cred că va fi alta”, a declarat Adrian David, candidatul PNL Hunedoara la şefia Consiliului Judeţean Hunedoara.

Conurbaţia Corvina pe agenda publică

Ideea unei aşezări urbane care să cuprindă într-o singură administraţie oraşele Deva, Hunedoara, Călan şi Simeria a apărut încă din 2005, când primarii şi preşedintele consiliului judeţean aveau aceeaşi culoare politică (PNL). În 2007, Consiliul Judeţean Hunedoara a comandat unei echipe de specialişti din Timişoara un plan urbanistic zonal al Conurbaţiei Corvine, iar deputatul Bogdan Ţîmpău a promovat amendamente legislative care să armonizeze legisla­ţia pentru înfiinţarea conurbaţiei. În ciuda circumstan­ţelor politice favorabile, proiectul a înţepenit. „Nu este suficientă viziunea comună a primarilor. E nevoie de un consens politic larg. La acest moment nu avem consensul politic de care e nevoie. Odată făcut un astfel de demers şi soldat cu un eşec, e foarte greu să-l reporneşti. Mi-aş dori ca aceste referendumuri locale să se ţină în toate localităţile simultan. După alegerile locale din această primăvară, îmi doresc să avem deschidere şi îm­preună cu primarii să se demareze o campanie foarte hotărâtă de conştientizare a populaţiei cu privire la beneficiile de a avea un municipiu de rang I în judeţul Hunedoara”, declară Bogdan Ţîmpău.

About Marcel Bot