HUNEDOARA TURISTICĂ. Castelul Corvinilor, promovat de zeci de castele şi cetăţi de pe continent

Articolul a fost vizualizat de 2,154 ori

30 de castele, cetăţi şi organizaţii de promovare au venit la Târgul European al Castelelor, organizat la Hunedoara. Expozanţii şi turiştii care au vizitat castelul în timpul Târgului au fost încântaţi de informaţiile aflate şi oportunităţile de dezvoltare a turismului descoperite aici.

Poza marePrintre participanţii la eveniment s-au numărat Castelul Ksiaz, din Walbrzych (Polonia), castelele Posreda, Predjama, Brezice şi Sevnica, dar şi muzeul Bozidar Jakac, din Slovenia, castelul Eger, din Ungaria, cetatea de scaun a Sucevei, castelul Bran, cetăţile Râşnov şi Prejmer, Palatul Balcic, din Bulgaria, castelele Peleş şi Pelişor, dar şi cetăţile Făgăraşului, Şiriei şi Oradei, Castelul Magna Curia, Cetatea Devei şi capitala dacică Sarmizegetusa Regia. Printre participanţi s-a numărat şi Asociaţia Arche, cu proiectul „Castele şi Conace revitalizate”, dar şi Evolve Media. „Nu este prima oară când vin aici. Am mai fost în anul 2008, dar atunci Castelul era pustiu. Mă bucur să văd acum că acest castel emblematic pentru România găzduieşte un târg de turism, mă bucur să văd domniţe şi cavaleri care aduc viaţă între aceste ziduri şi să găsim atâtea informaţii despre alte castele din ţară, dar şi de pe continent. Nu regret să am intrat pentru a doua oară în vizită la Castel, în drumul nostru spre Prislop”, a declarat Laurenţiu, un turist venit tocmai din Iaşi.

Lupte medievale, concerte, lecţii de tir şi spadă

poza 1„Târgul European al Castelelor” este un eveniment unic în România. La cea de-a doua ediţie evenimentul s-a bucurat de prezenţă internaţională, aşa că turiştii, dar şi hunedorenii care au vizitat castelul pe parcursul ultimelor două zile au avut ocazia să viziteze standurile unor castele, palate, fortăreţe, cetăţi sau muzee din cinci ţări de pe continent. „Vrem ca evenimentul să dobândească prestigiu în timp, iar Castelul Corvinilor să câştige popularitate, datorită expozan­ţilor, dar şi a numărului mare de vizitatori”, declară primarul Hunedoarei, Viorel Arion. Evenimentul a cuprins în programul primei zile o expoziţie de tablouri cu Castelul Corvinilor, un atelier de pictură susţinut de pictorul Marius Buruiană, o expoziţie organizată de Asociaţia Arche, dar şi reprezentaţii ale Ordinului Cavalerilor de Hunedoara: lupte medievale, lecţii de tir cu arcul şi de spadă. Asocia­ţia Peregrinus, organizaţie specializată pe protecţia păsărilor de pradă, a fost şi ea inclusă în program cu o serie de demonstraţii de dresură pentru şoimi şi corbi. În cea de-a doua zi a târgului, pe lângă prezenţa expozanţilor la standuri, în Sala Dietei şi în Aripa Bethlen, şi alături de celelalte evenimente prevăzute în programul primei zile, Târgul European al Castelelor a inclus şi un concert de muzică de cameră, susţinut în Sala Cavale­rilor. „Noi suntem din Brad, dar nu am fost niciodată, până acum, în vizită la Castelul din Hunedoara. Ne bucurăm că am nimerit acum, în perioada asta când aici e organizat şi Târgul Castelelor: la toate castelele prezentate la târg ar trebui mers”, spune şi Adelina, din Brad.

Promovare gratuită pentru Cetatea cnezială Mălăieşti

Poza 2La Târgul Castelelor au participat şi cetăţi hunedorene, iar printre acestea s-a numărat şi Cetatea de la Mălăieşti: „Noi suntem printre fericiţii care au fost prezenţi şi la prima ediţie a Târgului Castelelor de la Hunedoara. Cetatea de la Mălăieşti are puţină expertiză în domeniu, având în vedere că este pe piaţa turistică de numai un an. Însă organizarea unui asemenea târg este benefică, pentru că, spre exemplu, numai în week-end-ul în care se organizează târgul sunt foarte mulţi vizitatori care, după ce vin la Castelul de la Hunedoara, află şi de Cetatea de la Mălăieşti şi vin la noi în vizită. Este o moda­litate gratuită pentru noi de a promova cetatea unui număr cât mai mare de turişti care ar trebui să ştie că pot veni la noi într-o plimbare de după-amiază, timp în care să admire frumuseţile Ţării Haţegului, dar şi să afle câte ceva despre istoria acestor locuri. Intrarea în cetatea reabilitată este gratuită, iar în muzeu vă aşteaptă şi un ghid”, explică Ramona Laura Socaci.

Voluntari pentru Castelele Europene

poza 3„Suntem pentru prima oară în România şi am auzit de acest târg de la colegii noştri din Slovenia, care au fost în vizită la Bruxelles. Acolo au cunoscut pe cineva din România şi aşa am decis să reprezentăm regiunea şi castele noastre la acest târg. Slovenia e o ţară foarte frumoasă, o ţară de tranzit pentru români, care, în drumurile lor, îşi pot face puţin timp pentru a vizita unele dintre cele mai frumoase castele. Organizarea a fost foarte bună, persoanele de contact foarte prietenoase, ştim câte ceva şi despre Matei Corvin, care este cunoscut drept craiul Mateiaş în Slovenia, deci foarte important şi pentru noi. România şi Slovenia au punţi istorice care le leagă”, explică Tatjana.
Unele dintre castelele şi cetăţile participante la Târgul European de la Hunedoara au avut parte şi de sprijinul de specialitate al voluntarilor, vorbitori de engleză. „Suntem de la Liceul „Teglas Gabor” din Deva, învăţăm la profilul turism şi alimentaţie, iar aşa ne putem exersa cunoştin­ţele şi abilităţile. Am văzut că peştera Postojna este foarte impresionantă, aşa că ne-am dorit să o promovăm”, adaugă Emi­lian Stan.

Matei Corvin: moştenirea europeană

film (1)„Noi nu suntem un castel, ci o fostă mănăstire transformată în muzeu de artă, explică Alja Fir, reprezentanta muzeului Bozidar Jakac. Clădirea care găzduieşte muzeul era cândva o fostă mă­năstire cisterciană din secolul al XIII-lea, situată în sud-estul Sloveniei, pe singura insulă din ţară deasupra căreia a fost ridicat un oraş. Organizarea a fost foarte călduroasă, avem şi doi voluntari care traduc pentru românii care nu cunosc limba engleză şi suntem impresionaţi de numărul mare de vizitatori: nu ne-am aşteptat la atât de mulţi. Noi nu avem castele fascinante, dar avem expoziţii importante în interiorul castelelor şi, în plus, e în drumul românilor spre Croaţia”, adaugă Alja, în încercarea ei de a ne face să-i vizităm ţara. „Ne-am bucurat de invitaţia de a veni aici şi de ocazia de a promova cetatea Şiriei. Ea a aparţinut în secolul al XV-lea lui Matei Corvin, iar ăsta ar putea fi un motiv în plus pentru hunedorenii care vin sau doar tranzitează judeţul Arad să se oprească şi să viziteze ruinele cetăţii, mai ales că aceasta este vizitabilă gratuit”, spune Alexandru Ma­tica.

„O iniţiativă lăudabilă a Primăriei Hunedoara”

film (2)„Un asemenea eveniment este, categoric, unul benefic, pentru că se pot schimba, în primul rând, experienţe. Noi fiind mai la început, putem învăţa de la cei care administrează mai de demult monumente istorice şi, la fel, dânşii pot învăţa de la noi bune practici în administrarea unui monument UNESCO. Tocmai de aceea, este extrem de lăudabilă iniţiativa Primăriei Hunedoara şi a administraţiei Castelului Corvinilor. Turiştii care vor să urce la Sarmizegetusa Regia trebuie să ştie că accesul nu mai este o proble­mă: în data de 23 mai va fi tăia­tă panglica de inaugurare, dar şi până atunci se poate ajunge până la 800 de metri de sit, adică până la zona care va rămâne pentru totdeauna o porţiune pietonală”, spune Vladimir Brilinsky.

Au şi polonezii fantomele lor

film (3)Printre participanţii la Târg s-au numărat şi reprezentanţii Castelului Ksiaz, din Polonia: este vorba despre un mega-complex, aşezat pe un promontoriu de piatră, la înălţimea de 365 de metri deasupra nivelului mării, considerat o raritate în Europa şi perla Sileziei de Jos. De altfel, Castelul Ksiaz este al treilea cel mai mare castel din Polonia, iniţial o simplă fortăreaţă, transformată în reşedinţa aristocratică a unei dintre cele mai puternice familii de nobili din Europa, Von Hochbergs. Ziua pădurile înconjurătoare ale castelului pot fi explorate cu bicicleta, iar noaptea turiştii sunt invitaţi la un tur al castelului, printre fantome şi alte creaturi fantastice. Castelul are şi două evenimente speciale: în luna mai – Festivalul Florilor, iar în luna august – Festivalul Secretelor. „Suntem aici pentru prima oară. Am fost invitaţi şi anul trecut, însă evenimentul de la Hunedoara urma să se petreacă în aceeaşi zi cu un alt târg, aşa că nu am putut să venim. Anul ăsta am zis că trebuie să vedem ce înseamnă acest Târg al Castelelor. Suntem singurul castel din Polonia, iar ăsta e norocul nostru, pentru că ne putem promova cu mai multă uşurinţă ţara. Castelul nostru este situat în Silezia, aproape de graniţa cu Cehia şi Germania, iar începând de anul trecut suntem cunoscuţi în toată lumea graţie trenului nazist de aur. Subiectul este foarte interesant, aşa că televiziuni din toată lumea, chiar şi din România, au realizat documentare în zonă. Sperăm să avem tot mai mulţi turişti, inclusiv din România”, au declarat reprezentanţii castelului Ksiaz, din Walbrzych.

Un tren fabulos, plin cu aur şi diamante

film (4)Fabulosul tren blindat nazist, presupus a fi fost plin cu aur, diamante, opere de artă şi arme, ar fi dispărut misterios, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după înfrângerea Germaniei naziste. Trenul venea de la Budapesta şi se îndrepta către Germania. El era compus dintr-o garnitură formată din 24 de vagoane de marfă, presupuse a fi pline cu aur, argint şi lucrări de artă, confiscate de la evreii unguri, dar şi arme. Va­loarea totală a trenului a fost estimată la peste 200 milioane de dolari. Interceptat de soldaţii americani, trenul ar fi fost prădat de aceştia, iar în cele din urmă, ascuns într-un tunel, pe lângă castelul Ksiaz. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, domeniul Ksiaz a fost folosit drept cartier general în Polonia al armatei germane, iar ulterior al armatei ruse.

About Ada Beraru