Brilinsky: „Cel mai bun drum de la retragerea aureliană încoace”

Articolul a fost vizualizat de 1,220 ori

MAIN Drum regie inaugurare

Marcel Bot
Inaugurarea drumului spre capitala Regatului Dac a fost evenimentul săptămânii în judeţul Hunedoara. Chiar dacă participanţii la eveniment au fost într-o largă majoritate oameni implicaţi politic, liberali, inaugurarea drumului nu s-a transformat într-un miting electoral.

Evenimentul săptămânii

„Odată cu modernizarea acestui drum, am luat o opţiune clară în vederea punerii în valoare a patrimoniului cultural istoric. Ne dorim o creştere semnificativă a numărului de turişti, există un interes foarte bine exprimat al românilor şi nu numai pentru a vizita situl de la Regia”, a spus Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, după ce a tăiat panglica tricoloră.
Vladimir (Nunu) Brilinsky, fost dac liber, aflat acum în slujbă de dregător şef la administraţia monumentului, a tăiat prima panglică inaugurală din carieră. „De la retragerea aureliană n-a mai existat un asemenea drum spre Sarmizegetusa Regia. Sau, dacă a existat, el a stricat maşini şi a e­nervat oameni. De acum sperăm să intrăm în normalitate. Mai sunt încă mici lucruri de pus la punct, dar – aşa cum am trecut în perioada asta de greutăţi – vom trece şi pe mai departe”, a spus Vladimir Brilinsky, după momentul festiv.

Şansa unui turism prosper

Consiliul Judeţean Hunedoara a cerut Guvernului, încă o dată, să predea administraţiei judeţene şi celelalte cetăţi dacice din Munţii Orăştiei, Piatra Roşie, Costeşti, Blidaru şi Băniţa.
„Ne vom adresa guvernului să găsească modalitatea mai rapidă de transfer şi a celorlalte cetăţi dacice către Consiliul Judeţean, pentru că Sarmizegetusa Regia este un model de succes al modului cum se administrează patrimoniul cultural de către admi­nistraţiile publice locale”, promite Bogdan Ţîmpău, preşedintele PNL Hunedoara.
„Putem lega Regia, cetăţile dacice, de Castelul Corvinilor, de Cetatea Devei, de Ţara Haţegului, sunt o mulţime de obiective turistice care, sprijinite cu infrastructură şi cu logisti­că, pot face din judeţul Hunedoara un judeţ prosper prin turism”, este de părere deputatul PNL Carmen Hărău.

„Sunaţi la Radarul Pădurilor”

Autorităţile judeţene mai au de cuminţit patronii firmelor care exploatează lemn în zonă, înainte să distrugă carosabilul nou.
„Vom face controale zi de zi în privinţa supra-tonajului, dar cred că cea mai bună atitudine ar fi a noastră a tuturor care vedem utilaje încărcate cu masă lemnoasă şi cel mai bun lucru pe care putem să îl facem este să sunăm la Radarul Pădurilor pentru că (transportatorii de lemn, n.red.) sunt obligaţi să-şi declare încărcătura şi ajung mult mai repede decât şi-au planificat la masa maximă admisă.
Sunaţi cu încredere la Radarul Pădurilor şi salvaţi-ne şi pădurile şi drumurile judeţene”, a declarat Adrian David.

About Marcel Bot