Inedit! Doi campioni la box hunedoreni făcuţi KO de aceeaşi iubire

Articolul a fost vizualizat de 1,769 ori

Se spune că, dacă de loviturile adversarilor te poţi feri, de săgeţile lui Cupidon nimeni nu scapă. Oricât de bună ar fi ofensiva sau apărarea, dragostea răzbeşte şi uneşte drumurile partenerilor oriunde în această lume. Până şi în sala de box. Iar atunci când întâlneşti dragostea, nimic nu mai contează – o dovedeşte şi uimitoarea poveste a doi tineri din Hunedoara, la care pasiunea pentru box i-a adus împreună pe drumul vieţii şi al performanţei.

MARE

 

 

James şi Xenia sunt amândoi pugilişti şi amândoi sunt făcuţi KO de …iubire: “O cunosc din 2008 şi avem o relaţie din 2010. Ne-am întâlnit practic în sala de box”, spune boxerul James Cheregi privind-o cu drag pe iubita sa, cu care este împreună de şase ani. Acum s-au stabilit în Germania: “E bine că nu sunt singură, am plecat după Jimmy şi ne e bine că suntem împreună. Ne-am cunoscut în sala de box şi iniţial am ieşit ca prieteni, după care ne-am implicat într-o relaţie. Nu am ştiut dacă va funcţiona de la început, dar se pare că merge”. Pe cât e de „darnic” cu pumnii în ring, pe atât este de zgârcit cu declaraţiile, James, când vine vorba de Xenia Jorneac, iubita lui cu pumni tari. Ea are 23 de ani, el are 22 de ani. El s-a apucat de box la 7 ani, ea de-abia în 2007, la 13 ani. În 2013, James Cheregi a decis brusc să plece în Germania pentru că federaţia nu a găsit bani ca să-i finanţeze ieşirile la competiţiile internaţionale. S-a săturat şi a plecat. După un an, îl urma şi Xenia. Acolo s-au apucat de box profesionist. Rămas acasă, la Hunedoara, antrenorul Ilie Captari este ca un părinte pentru cei doi boxeri: “Da, chiar ca un părinte: amândoi au început box-ul aici, au evoluat în această sală. Amândoi au ajuns foarte buni la nivel de juniori, la nivel de tineret. Am avut încrede în ei că vor face ceva bun şi măreţ pentru România. Aşa s-ar fi şi întâmplat, dar au fost nişte neînţelegeri şi au luat-o pe drumul lor”. Nu sunt foarte multe asemenea perechi în lumea box-ului, cel puţin, nici Xenia, nici Jimmy, cum îi spun prietenii, nu au mai aflat de o dragoste precum a lor: “În anii ce urmează intenţionăm să ne căsătorim, dar mai e până acolo”, zâmbeşte fata. La întrebarea: “mai ştiţi cupluri de boxeri?”, antrenorul hunedorean Ilie Captari răspunde râzând: “Încă, nu!”

 

Uniţi de box

 

Dragostea lor chiar funcţionează – cei doi tineri sunt obişnuiţi să lupte pentru ceea ce îşi doresc – luptă în ring cu adversarii, dar şi în viaţa reală pentru iubirea lor. Se sprijină unul pe altul în construirea carieriei în sport.  James Chereji şi Xenia Jorneac sunt două nume binecunoscute în lumea boxului. Doi sportivi cu multe rezultate remarcabile la competiţii naţionale şi internaţionale. Se antrenează împreună în sala de box, dar nu mulţi hunedoreni ştiu că ei formează un cuplu în viaţă. Au început boxul la Clubul Sportiv Şcolar Hunedoara, iar de ceva timp sunt legitimaţi la un club din Munchen. Zilele acestea au luat o mică vacanţă şi au venit acasă, unde … se antrenează. Din nou. “În vacanţă au venit să se mişte un pic, să îşi menţină categoria de greutate şi apoi nivelul de pregătire. Ei au nevoie pentru asta de mişcare continuă. Trebuie să se menţină la un nivel care să le permită ca atunci când primesc o ofertă, imediat – în trei sau  patru săptămâni să poată ajunge la nivelul care să le asigure condiţia fizică necesară să susţină un meci de 10, 12 reprize, depinde de titlul pus în joc. Ei sunt la un nivel la care au pretenţie la titluri, acum să vedem ce realizează”, spune Ilie Captari. Nici nu au apucat bine să-şi desfacă bagajele, după ce au sosit din Germania, că primul drum a fost la sală: “Sunt în vacanţă acum, momentan, dar aici aştept confirmarea pentru titlul continental WBA (World Boxing Association- n. red.), care va avea loc pe 18 iulie, în Spania. Am decis să rămân în vacanţă o perioadă mai lungă aşa că mă pregătesc în sala de la Hunedoara, după care voi pleca în Germania, la sfârşitul lunii şi continui acolo pregătirea”, explică Jimmy Cheregi.

 

Vestit pentru KO

 

Pentru că “joacă” în lumea boxului profesionist, cei doi au câte un meci o singură dată la două sau trei luni. Până acum, James are la activ două centuri. În 2014, a câştigat titlul de campion intercontinental GBU (Global Boxing Union- n. red.), iar, în 2016, e campion european UBF (Universal Boxing Federation –n. red.). În noiembrie, James Chereji va boxa pentru titlul mondial WBC (World Boxing Council – n.red). “Cele două centuri sunt de fapt rezultatul muncii de la profesionişti. Aştept acum şi data de 19 noiembrie când va avea loc meciul pentru centura mondială WBC, la juniori. Se va juca în Germania împotriva unui reprezentant al Ungariei, al cărui nume momentan nu este sigur. Se va ştii când semnează contractul”, precizează tânărul pugilist.

Acum trei ani, şi-a dobândit porecla “James Blitz”, pentru că şi-a făcut knockout un adversar, în doar câteva secunde: “Porecla mea este James Blitz, numele de ring, şi mi se trage de la meciul pe care l-am câştigat prin knockout, un meci care a fost desemnat pe locul trei în lume la KO-ul anului în 2013. A fost o lovitură foarte rapidă şi un KO foarte spectaculos”, explică el. La cei 23 de ani, Xenia Jorneac are deja un palmares de invidiat. Este multiplă campioană naţională, a luat locul trei la Campionatul European de Box, în 2011, şi locul V la Campionatul Mondial de Box, în acelaşi an. De când a plecat din Hunedoara este legitimată la un club de box din Munchen: “Eu fac box de nouă ani, dar numai de doi ani am trecut la profesionişti. La amatori, am fost multiplă campioană şi sper să fac treabă şi în box-ul profesionist. Este bine în Germania, e diferit faţă de România şi am plecat pentru că ni se oferă mai multe posibilităţi aici”, povesteşte fata, care are un chip atât de blând când zâmbeşte încât nu ai bănui nici o clipă că îţi poate tăia răsuflarea dintr-o lovitură.

 

Ringul, ca viaţă

_REM5460

Ilie Captari e mândru de ei, chiar dacă suferă că au plecat din ţară. De exemplu, i-ar fi plăcut să-l vadă pe James Cheregi luptând la Jocurile Olimpice. Chiar dacă James nu o va face, pentru că se concentrează pe celelalte competiţii, se bucură să-i vadă pe cei doi din nou în sala de antrenament de la Hunedoara. Să se menţină în formă maximă, gata în orice moment să intre în ring cu şanse de câştig: “E au înţeles că viaţa merge înainte şi au înţeles că trebuie să muncească mult ca să facă ceva în viaţa asta. Eu vorbisem cu Jimmy să participe la Jocurile Olimpice, pentru că profesioniştilor li se dă voie acum să meargă acolo. M-am gândit că el ar putea face faţă foarte bine, dar, am stat de vorbă cu el, şi mi-am dat seama că are un program foarte încărcat şi vorba aia – nu poţi da cioara din mână, pe aia de pe gard”, zâmbeşte antrenorul, care i-a format pe cei doi pentru lupta din ring şi din viaţă: “Când intri în ring, eşti tu cu tine, ai nevoie de concentrare, linişte ca să poţi judeca limpede, să iei decizii rapid, să te coordonezi perfect. Poate din afară pare o pasiune ciudată pentru o fată, mie îmi place. În timpul meciului, doar lupţi, nu simţi durerea, te obişnuieşti şi cu ea”, povesteşte Xenia. Ea este de fapt, cel mai frumos premiu pe care l-a câştigat James, unul care e pe sufletul lui. Inedita poveste de iubire între cei doi practicanţi ai boxului se împleteşte frumos în viaţa lor cu lupta pentru afirmare şi antrenamentele istovitoare, dar atât de necesare performanţei în ring. De la Clubul Sportiv Şcolar Hunedoara a plecat şi hunedoreanul Mihai Leu, un nume binecunoscut pentru iubitorii pugilismului.

 

 

Profil de campion

Înainte de a pleca din ţară, James Cheregi a fost considerat timp de mulţi ani cel mai promiţător talent al boxului hunedorean. A fost legitimat la CSŞ Hunedoara şi Dinamo Bucureşti, fiind multiplu campion naţional şi medaliat cu bronz la Campionatele Europene de juniori din 2011. La 20 de ani, James “Blitz” Chereji lupta pentru „Fight Power Academy şi câştiga Titlul Intercontinental GBU (Global Boxing Unionnter), la categoria 61 kilograme. Meciul a avut loc în decembrie 2014, la Munchen, în Germania, iar pugilistul hunedorean l-a învins, la puncte, pe georgianul Ruben Movesian, după un  meci de 10 reprize. Era a opta victorie, din care şase erau obţinute prin KO, în ringul profesionist. Cu doi ani înainte, la începutul lui 2012, presa română scria: “Cei mai de perspectivă pugilişti hunedoreni, Xenia Jorneac şi James Chereji, se vor pregăti pe criterii mai ştiinţifice în anul 2012. Planul lor de antrenamente va ţine cont de acum şi de profilul psihologic „creionat” de specialiştii de la Centrul Naţional de Medicină Sportivă”. Pe atunci, Xenia Jorneac ocupa locul 8 în topul naţional pe 2011 şi James Chereji era dublu medaliat la C.E., în 2009 şi 2010. Cei doi participau la un stagiu de pregătire în Centrul Olimpic de la Izvorani unde li s-a întocmit profilul psihologic. După studierea fişelor, Ilie Captari spunea: “Xenia e disciplinată şi tenace, întrucât va răspunde pozitiv la solicitări şi se va supune regulilor impuse de pregătire. Xenia are însă uneori şi o atitudine apatică faţă de antrenamente şi competiţii, astfel că are nevoie de repere clare pentru a-şi stabili planul de bătaie şi trebuie ajutată să înţeleagă necesitatea urmării unui plan de pregătire structurat pe etape. Profilul psihologic al lui James arată că el e stăpân pe competenţele sale, dar că vrea mereu să-şi îmbunătăţească bagajul de cunoştinţe şi deprinderi. Având această genă a perfecţionismului, James trebuie dirijat spre diversificarea sarcinilor de pregătire. În plus, pentru că e oarecum introvertit şi încăpăţânat, are nevoie de o comunicare atentă cu el, pentru motivare şi răsplată.”

 

 

 

Campionul României, tras pe dreapta

 

Şi tot la clubul din Hunedoara, pugilistul Cosmin Gârleanu, campion mondial în 2015, nu participă la Campionatele Europene de Box pentru Juniori pentru că Ministerul Sporturilor nu a găsit  bani pentru Federaţia Română de Box. O problemă care l-a determinat şi pe James Cheregi să ia calea străinătăţii. Cheltuielile de deplasare şi participare la Europenele care se desfăşoară deja, în Rusia ar fi fost şapte mii de lei, pentru o persoană. Astfel, Cosmin ar fi putut reprezenta acolo România. Cu succes. Nu s-a putut. În sala unde se antrenează micii boxeri de la Hunedoara, campionul mondial la box îşi priveşte colegii trist, cu umeri căzuţi, neechipat pentru antrenament: “Cum am auzit am oprit pregătirea pentru Campionatul European, dar tot am muncit trei săptămâni şi, când să plecăm, ne-au spus că nu se poate. Că nu sunt bani”, spune Cosmin Gîrleanu. Pregătirea pentru o competiţie internaţională presupune efort şi concentrare. Dar mai ales motivare. “E greu, e foarte greu, te gândeşti doar la antrenament. La nimic altceva. Nici la şcoală, nici la familie sau prieteni, eşti cu mintea doar la sala de box ca să te motivezi pentru competiţie. Acum sunt aşa … demoralizat, nu-mi vine să cred”, spune tânărul. Nu plânge, pentru că are de fel o atitudine de luptător, dar numai dintr-o privire îţi dai seama că e adânc rănit. Prin rezultatul de anul trecut, Cosmin Gîrleanu se confirmă valoarea şcolii de box din Hunedoara. “Sper ca acest copil să reuşească să confirme valoarea pe care o are datorită faptului că munceşte şi îşi doreşte să lupte. Când a auzit vestea că nu plecăm zile întregi nu a ieşit din casă de supărare. Cosmin nu merita lovitura asta. Până la urmă, asta e o lovitură nepermisă pe care o primim de la nişte factori iresponsabili”, crede antrenorul Ilie Captari de la CSŞ Hunedoara. Faptul că pugilistul hunedorean nu reprezintă România la Camionatele Europene e un semnal de alarmă pentru ceea ce se întâmplă în boxul românesc: “Poate că familia mea ar găsi bani să mă ajute, dar de ce să plătesc eu, din banii părinţilor”, se întreabă tânărul. “Nu am avut şansa să avem bani la federaţie, să fim şi noi oameni normali. Noi acolo reprezentăm România, nici Hunedoara, ci altă localitate”, specifică antrenorul. Cosmin Gârleanu este legitimat la CSŞ din 2010. Anul trecut, participarea la Campionatele Mondiale s-a făcut tot fără aport financiar de la statul român. Cei şase sportivi care au reprezentat atunci România au făcut deplasarea pe cheltuiala cluburilor unde erau legitimaţi.

_REM5340

About Laura Oană