Poţi deveni voluntar atestat internaţional prin Geoparcul Dinozaurilor

Articolul a fost vizualizat de 1,095 ori

 

O provocare pentru tineri

POZA MARE

 

Pentru al doilea an consecutiv, Geoparcul Internaţional UNESCO din Ţara Haţegului găzduieşte programul educaţional ”Vara voluntariatului în Geoparc”. O mulţime de proiecte şi activităţi inedite îi aşteaptă pe copiii haţegani şi nu numai, iar organizatorii speră ca, în acest fel, micuţii să înveţe lucruri noi, dar şi să contribuie la promovarea acestei splendide zone în ţară şi peste graniţe. 

Specialistul în comunicare al organizaţiei, Adina Popa, spune că printre ofertele acestei veri, adresate voluntarilor în cadrul programului proiecte educaţionale, se numără „Zilele Geoparcului” şi „Festivalul Dinozaurilor”, amenajarea şi inaugurarea de expoziţii şi puncte de vizitare, dar şi ghidaje la obiectivele de vizitare ale Geoparcului. „La începutul vacanţei de vară întreaga ofertă de activităţi ale Geoparcului a fost prezentată, cu sprijinul voluntarilor pentru Geoparc, în cadrul unui eveniment desfăşurat la Colegiul Naţional ”I.C. Brătianu” din oraşul Haţeg”, adaugă Adina Popa. Hunedoreanca menţionează că trei proiecte majore, aflate deja în derulare, se adresează voluntarilor pentru Geoparc şi celor care doresc să li se alăture, urmând să se desfăşoare pe tot parcursul vacanţei de vară. Voluntari pentru Geoparc este unul dintre proiectele de succes nu numai în Geoparc, dar şi la nivel naţional pentru că activitatea voluntarilor este apreciată prin certificate de voluntariat emise de Universitatea din Bucureşti şi recunoscute la nivel mondial.

_REM8699

Tabără pentru voluntarii cei mai dedicaţi

”Ambasadori  pentru Geoparc” este un proiect unic în România, derulat de Asociaţia Geomedia. „În urma obţinerii statutului de Geoparc Internaţional UNESCO, tinerii au posibilitatea de a se implica şi mai mult în comunitate şi în promovarea valorilor naturale şi culturale ale Geoparcului, prin activităţi de reprezentare la nivel local, naţional şi internaţional. Proiectul se adresează tinerilor de peste 16 ani, care au deja experienţă în activităţile de voluntariat ale Geoparcului. Ei participă la un proces de selecţie stabilit de comun acord în cadrul grupului Voluntari pentru Geoparc, iar 15 dintre cei care obţin cel mai mare punctaj vor participa la o tabără de formare de cinci zile. Absolvenţii vor primi, pentru un an, statutul de Ambasadorii Geoparcului Internaţional. Ambasadorii selectaţi vor primi documente şi echipament oficial de reprezentare şi vor depune un angajament de respectare a valorilor morale şi etice. Acest proces va fi repetat în fiecare an, astfel încât cât mai mulţi tineri din Ţara Haţegului dornici de implicare să aibă posibilitatea de a-şi reprezenta comunitatea.  „O parte dintre voluntarii aspiranţi la acest titlu au avut ocazia să întâlnească şi un ambasador în exerciţiu: excelenţa Sa, domnul Paul Brummell, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord care a făcut o vizită în Geoparc”, povesteşte una dintre fetele care fac voluntariat pentru Geoparc, Cristina Filip.

Casa Vulcanilor, cel mai premiat proiect

”Educaţie în Geoparc cu Andi Andezit” este proiectul Asociaţiei Drag de Haţeg care se desfăşoară pentru al treilea an consecutiv la Casa Vulcanilor din Densuş, cel mai premiat proiect şi cel mai popular punct de interpretare în rândul copiilor şi tinerilor voluntari. După ce au construit o căsuţă din cob, un mic muzeu care să explice pe înţelesul vizitatorilor vulcanismul din zonă şi au amenajat o livadă senzorială, anul acesta voluntarii se axează pe educaţie. Administratorul de patrimoniu al Geoparcului, Cristian Ciobanu, spune că foarte probabil în luna august Casa Vulcanilor va fi redeschisă, iar voluntarii vor asigura aici informarea turiştilor care străbat traseele tematice de la poalele Munţilor Retezat. În plus, prin crearea unei mascote – Andi Andezit, voluntarii trebuie să găsească modalităţi creative de promovare a Casei Vulcanilor. Mascota, care a fost realizată de Cristina Filip, va fi multiplicată, după cum spun tinerii care se implică cu entuziasm în activităţile de aici, iar de fiecare dată când voluntarii sau personalul Geoparcului nu vor putea participa la evenimente din domeniu, organizate în ţară sau în lume, vor trimite una dintre replici, ca „ambasador” pentru geoparcul hunedorean. De asemenea, voluntarii se vor implica şi în organizarea „Zilei Vulcanilor” – care va fi celebrată în 24 august, vor realiza un film de promovare şi vor crea împreună trei programe educaţionale pe care să le testeze ulterior împreună cu 100 de tineri din municipiul Hunedoara.

Bancă de seminţe şi educaţie făcută de voluntari

”Banca de EcoInvestiţii în Educaţie”, derulat de Asociaţia Centrul de Resurse pentru Acţiune Locală, continuă proiectul care s-a desfăşurat anul trecut în grădina de la sediul Geoparcului din oraşul Haţeg. De altfel, acesta  a şi fost recompensat de finanţatori, în anul 2015, cu premiul ”Spaţii Verzi” datorită rezultatelor obţinute şi implicării voluntarilor. În acest an, voluntarii lucrează la realizarea unei bănci de seminţe (obţinute de la plantele şi florile din propria grădină) şi roci din Ţara Haţegului, adaptând modelul unei instituţii bancare. Ei trebuie să stabilească regulile de funcţionare a băncii, să facă un clip video de promovare şi să realizeze trei pachete educaţionale, pentru cele trei cicluri de învăţământ  – primar, gimnazial şi liceal. Cele trei proiecte sunt finanţate de Fundaţia pentru Parteneriat şi Mol România şi au fost desemnate câştigătoare în urma unui concurs de proiecte desfăşurat la nivel naţional. Reprezentanţii Geoparcului ne invită să vizităm Ţara Haţegului, reamintindu-ne că aici au fost descoperiţi dinozauri pitici, unici în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă şi embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor şi a unei reptile zburătoare, cum este faimosul Hatzegopteryx.

 

About Ada Beraru