Patru primari din cinci au chiulit de la întâlnirea cu miniştrii Guvernului

Articolul a fost vizualizat de 1,206 ori

MARE

 

AI NOŞTRI CARE LE ŞTIU PE TOATE

Au sărit „pârleazul” alegerilor şi i-a durut în bască de întâlnirea cu guvernanţii la Forumul Administraţiei Locale. Din Hunedoara au fost vreo zece, deşi fuseseră invitaţi toţi primarii judeţului. Între cei puţini, tocmai primarii cu multă experienţă şi rezultate pe măsură au făcut deplasarea, în vreme ce majoritatea leneşă a preferat să huzurească după truda din campanie

 

 

La Forumul Administraţiei Locale nu s-au jenat să facă deplasarea primari cu experienţă precum Tiberiu Iacob Ridzi (Petroşani, PNL), Gheorghe Ile (Vulcan, PSD), Mircia Muntean (PSRO, Deva în a doua zi a lucrărilor, în prima zi fiind „la faţa locului” vicele Ovidiu Moş, PSD), Ovidiu Furdui (Crişcior, PNL) sau Mircea Rovinar (Vălişoara PNL). Mai trist e că dintre primarii nou-aleşi s-au arătat interesaţi de dezbatere doar Florin Alba (PSD, Băcia) şi Vasile Cărăguţ (ALDE, Geoagiu). Chiulăii nu au nici măcar scuza treburilor gospodăreşti, fiindcă în administraţia publică locală nu se întâmplă aproape nimic de la instalarea în fotolii a noilor cârmaci. Cei mai mulţi sunt cu mintea în vacanţă ori preocupaţi să scape de oamenii fostei administraţii.

 

Intabularea, o problemă fierbinte

 

Participanţii la Forum spun că discuţiile au fost extrem de interesante, atât în plenul dezbaterii, cât şi la lucrările pe module, dar mai ales în întâlnirile directe cu miniştrii, unde au putut afla noutăţi lămuritoare privind buna guvernare locală şi obţinerea de finanţări pentru proiecte. Ovidiu Furdui, primarul comunei Crişcior este de părere că dezbaterile i-au fost de folos, chiar dacă el personal rămâne sceptic în privinţa unor promisiuni cum ar fi salarizarea corectă a funcţionarilor din administraţia publică locală, un subiect în care se tot bate apa-n piuă de cel puţin trei ani. „Cadastrarea mi se pare una din temele de importanţă majoră. Guvernul a promis că va aloca undeva la 30.000 de euro pentru fiecare primărie. Autorităţile locale vor încheia contracte cu firme de specialitate, iar când se finalizează lucrările cadastrale pe o anumită zonă vin şi banii de la guvern. Eu zic că e un lucru bun. Pe urmă, s-a discutat despre reducerea tarifelor notariale pentru intabularea terenurilor, o măsură care, iarăşi, vine în sprijinul cetăţeanului, mai ales acum când subvenţiile vor fi condiţionate de situaţia juridică a terenurilor. Apoi, au fost discuţii despre salarizarea funcţionarilor din administraţia locală. Deocamdată avem doar promisiuni. Pentru cei din administraţia centrală au găsit soluţii… acolo s-a putut, dar pentru „talpa ţării” nu se găsesc niciodată resurse”, spune primarul liberal al comunei Crişcior.

Florin Alba

Ucenicia primarului din Băcia

 

Florin Alba (PSD) este primar la primul mandat în comuna Băcia. Pentru el, Forumul Administraţiei Locale a fost un bun prilej să tragă cu urechea la primarii experimentaţi veniţi de prin toate colţurile ţării. „M-au impresionat discuţiile, dar şi proiectele puse în discuţie. Sper din suflet să se şi concretizeze. Eu, fiind la început, nou în administraţia publică locală, am vrut să văd, să ascult, să cunosc. Acesta a fost motivul pentru care am participat. Discuţiile privind atragerea de fonduri europene mi s-a părut partea cea mai interesantă şi utilă pentru mine ca primar. Ne-au dat documente, informaţii în suport electronic, peste care am să mă aplec cu toată atenţia. Avem un proiect demarat în mandatul domnului primar Nicolae Panţa, o asfaltare între două sate, de la Totia la Petreni. Din discuţiile cu proiectantul, eu cred că în cel mult două luni vom depune documentaţia pentru a accesa fondurile europene”, spune primarul PSD al comunei Băcia.

ovidiu furdui

CASETĂ

Capcanele simplificării codului administrativ

 

Vicepremierul Vasile Dîncu promitea la Forum că în septembrie va intra în dezbatere publică noul Cod Administrativ al României. „Prin acesta urmărim reducerea, simplificarea legislaţiei; eliminarea prevederilor legale paralele sau contradictorii, îmbunătăţirea prevederilor legale actuale. Este vorba de codificarea integrală a 18 legi care guvernează administraţia centrală şi locală”, spune ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţie Publice. Pe parcursul discuţiilor, primarii au cerut şi simplificări discutabile cum ar fi desfiinţarea majorităţii calificate la spartul banilor publici. În actuala legislaţie, înstrăinarea bunurilor publice se poate face doar cu votul a două treimi dintre aleşi. Hotărârile administraţiei locale se adoptă cu trei tipuri de majorităţi: jumătate plus unu din cei prezenţi (cea mai facilă), jumătate plus unu din cei aleşi şi votul a două treimi din cei în funcţie, cea mai grea majoritate, aceea care obligă adeseori la aranjamente pe sub masă, dar şi protejează  banii publici de golănii administrative.

 

 

About Marcel Bot