Sănătate: Virozele respiratorii

Articolul a fost vizualizat de 878 ori

viroze

Definiţie
Virozele respiratorii sunt aşa-zise “boli de sezon” şi au drept origine, dupã cum aratã şi numele, o serie de virusuri. Trebuie fãcutã ­diferenţierea între bolile ­respiratorii produse de viruşi şi cele produse de microbi. Virusurile sunt mult mai mici decât microbii, au o serie de modificãri la nivelul nucleului celular şi nu rezistã decât parazitând organisme vii, spre deosebire de microbi, care pot supravieţui şi pe obiecte şi îmbrãcãminte. Virusurile cele mai întâlnite în infecţiile respiratorii ale copilului sunt virusul sinciţial respirator, virusul paragripal, adenovirusurile şi enterovirusul, mai rar rinovirusul, virusul gripal şi herpesvirusul. La adult, cele mai frecvente sunt virusul sinciţial respirator, virusul paragripal, rinovirusul, virusul gripal.
Ele debuteazã iniţial ca un sindrom gripal sau ca un simplu guturai. La copii, virozele respiratorii fac parte dintre infecţiile cãilor ­respiratorii inferioare şi reprezintã o patologie foarte frecventã în cadrul bolilor copilului, având un potenţial grav.
Simptome
Simptomatologia virozelor respi­ratorii este complexã. În cazul copilului, iniţial ­prezintã câteva zile semne de rinitã, cu nas înfundat, respiraţie dificilã cu zbateri ale nãrilor datoritã efortului de inspiraţie, scurgeri ale mucoasei nazale. Ulterior se instaleazã simptome precum tuse, respiraţii şuierate, puls acce­lerat, scãderea poftei de mâncare, iritabilitate datoritã respiraţiei dificile. Rapid apare febra care atinge valori cuprinse între 38.3° C şi 38.9° C, dar atât simptomele respiratorii cât şi febra sunt mai ate­nuate decât în infecţiile respiratorii produse de microbi.
La adult, cele mai întâlnite simptome sunt: rinoree (curge nasul), lãcrimare, ­respiraţie greoaie, rãguşealã, dureri oculare, dureri musculare, dureri în gât, dureri de cap, strãnuturi frecvente, toate acestea fiind însoţite frecvent de febrã sau, mai rar, de sufocare.
Diagnosticarea
Diagnosticul se pune în urma examinãrii persoanei bolnave, dar şi pe baza testelor de laborator. Analizele de sânge pot sã arate creşterea numãrului de globule albe, mai ales ­limfocite. Radiografia ­pulmonarã este foarte utilã. Diagnosticul specific se face pentru a determina tipul de virus, se face rapid fie din sânge, fie efectuând culturi din secreţiile nazale.
Tratarea virozelor respiratorii
Tratamentul este complex şi a evoluat de la simpla administra­re de medicaţie paliativã de tipul ­antitermicelor, antiinflamatorii care doar scad febra, la medicamente cu acţiu­ne directã antiviralã sub formã de aerosoli sau în perfuzii, dar care trebuie administrate numai sub control medical.
Ce putem face acasã?
Bãi fierbinţi la picioare cu sare, sã bem ceaiuri calde cu lãmâie, ceai de scorţişoare cu miere, sunt bine venite frecţiile sau inhalaţiile cu uleiuri volatile.
Este indicat sã evitãm trecerea bruscã de la aer cald la aer rece şi invers, sã evitãm consumul de lichide foarte reci sau foarte calde, sã
consumãm vitamine, sã ne ­vaccinãm antigripal, sã ne spãlãm pe mâini cât mai des posibil, sã bem lichide.

About Dr. Bianca Fărcaş