Deva, capitala absolută a gunoaielor din judeţul Hunedoara

Articolul a fost vizualizat de 1,539 ori

Judeţul are un deponeu ecologic de cinci margarete (boboc, extra), dar gunoaiele sunt „cazate” temporar într-o groapă improvizată la marginea Devei. Aici vor fi basculate deşeurile din tot judeţul, cel puţin în următoarea jumătate de lună, până când o altă groapă de gunoi improvizată va prelua resturile produse de populaţia Văii Jiului. Noua administraţie pesedistă a judeţului gestionează ezitant criza gunoaielor, dar a reuşit să-şi impună oamenii în ADI SMID, instituţia care se ocupă de deşeuri în judeţul Hunedoara.

M AIN deponeu-
Ultima groapă de gunoi (cea de la Vulcan) a fost închisă duminică, 17 iulie 2016, şi odată cu ea ar fi trebuit să apună o epocă, dar – cum se întâmplă ades în democraţia noastră originală – trecerea la civilizaţie se face printr-o improvizaţie, cu două gropi de gunoi provizorii.

Mici mizerii şi improvizaţii

Pentru două zile, primăriile din Valea Jiului, Ţara Haţegului şi zona Orăştie au rămas cu gunoiul în ogradă. Nu mai aveau unde să-l depoziteze. Consiliul Judeţean nu a putut, marţi (19 iulie) dimineaţa, oferi o soluţie, deşi, imediat după preluarea puterii, noua administraţie judeţeană decisese să construiască o groapă provizorie la Petroşani pentru deşeurile din Valea Jiului. Groapa nu a fost finalizată la timp „din cauza ploilor” spun noii stăpâni. Spre sfârşitul zilei de lucru, vicepreşedintele Mircea Bobora anunţa că: „În perioada următoare, platforma de stocare temporara a deşeurilor din municipiul Deva va putea prelua toate cantităţile de deşeuri trimise de primăriile interesate.”  Altă improvizaţie, în timp de deponeul ecologic de la Bârcea Mare este funcţional, dar inoperant din cauza procedurilor birocratice.

Civilizaţie, mai spre toamnă

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor” (ADI SMID) Hunedoara a finalizat investiţia în valoare de peste 55 de milioane de euro, care va gestiona deşeurile din judeţ, dar afacerea s-a poticnit în desemnarea prin licitaţie a firmei care se va ocupa de gunoaie. Sunt cam 500 de contestaţii şi clarificări, motiv pentru care procedura a fost suspendată. Deocamdată, există o singură groapă de gunoi funcţională în judeţul Hunedoara, aceea administrată de SC Salubritate S.A. Deva. Gunoierii deveni au fost de acord să construiască, pe cheltuială proprie, o rampă temporară de gunoi în care li se permite să depoziteze 57.000 de tone de deşeuri ce vor fi preluate gratuit de viitorul administrator al deponeului ecologic. „Sistemul de Management Integrat din judeţul Hunedoara va deveni operaţional după termenele de punere în funcţiune, acesta fiind prelungit până la data de 17 noiembrie. În momentul de faţă se lucrează la deponeul provizoriu de la Petroşani”, a explicat vicepreşedintele Mircea Bobora.

Politizare neasumată

Noua conducere a judeţului i-a destituit pe foştii şefi ADI SMID Hunedoara. „Schimbarea conducerii ADI a fost prima făcută pentru că această structură a fost creată ca suport principal pentru ceea ce înseamnă punerea în folosinţă a deponeului de la Bârcea Mare. Domnul Prip a fost superficial în tot ceea ce a făcut, a dat dovadă de puţină implicare”, a declarat Bobora. În locul liberalului Prip a fost numit Nicolae Panţa, fost primar PSD al comunei Băcia, iar locul Vetuţei Stănescu (PNL) a fost luat de Daniel Andronache (PSD), care deţine funcţia preşedinte al consiliului de administraţie al ADI SMID Hunedoara. Pe parcursul explicaţiilor, vicele pesedist, Mircea Bobora, a repetat aproape obsesiv că nu au fost schimbări pe criterii politice.

Licitaţie întârziată şi pentru colectare şi transport

Gestionarea deşeurilor e în întârziere şi în alegerea operatorilor care vor colecta şi transporta gunoiul la deponeu. Au mai rămas 29 de primării care nu au trecut prin consiliile locale caietele de sarcini pentru viitoarea licitaţie. „Am promisiunea că până la finele lunii vor fi aprobate în toate aceste primării, urmând ca în jurul datei de 15 august să fim capabili să ridicăm pe SEAP caietul de sarcini pentru licitarea pe cele patru zone de operare, fie pentru patru operatori separaţi, fie pentru un operator care va prelua activitatea de colectare şi transport pe cele patru zone”, spune noul directori al ADI SMID Hunedoara. Colectarea deşeurilor se va face în stil occidental, selectiv. „S-au achiziţionat un număr suficient de mare de containere de diferite dimensiuni. Ele sunt depozitate pe platforma de la Bârcea. Dacă nu vor fi suficiente pentru toată populaţia, operatorul are obligaţia de a completa cu pubelele necesare”, a declarat Nicolae Panţa, directorul ADI SMID Hunedoara.

Colectarea selectivă, o provocare

Panţa a mai adăugat că hunedorenii vor fi obligaţi să arunce selectiv gunoiul menajer. „A apărut imperios necesar să se facă o colectare selectivă de către fiecare cetăţean. Noul regulament pentru servicii publice a venit cu o facilitate care am înţeles că este aplicată şi în exterior, respectiv colectarea pe două componente – componenta umedă şi componenta reciclabilă, urmând ca staţia de sortare să facă sortarea cum este gândit la noi pe 12 componente reciclabile. Urmează să discutăm cu consultanţii, să vedem dacă putem să aplicăm această metodă”, a spus Panţa. În cazul în care nu va fi admisă varianta propusă, hunedorenii vor fi nevoiţi să se doteze cu patru saci de gunoi: unul pentru resturile menajere, altul pentru hârtie, un al treilea pentru plastic, iar sticla şi metalul vor fi colectate într-un recipient separat.

 

 

About Marcel Bot