Sănătate: Durerile de spate

Articolul a fost vizualizat de 1,013 ori

1
Fiecare dintre noi, tânãr sau bãtrân, la un moment dat, a resimţit un disconfort dorsal, uneori mergând pânã la blocarea într-o anumitã poziţie, ceea ce face din durerea de spate o adevãratã problemã a adultului.
Durerile de spate pot fi si­tuate fie în regiunea superioarã, fie în cea de mijloc sau în zona lombarã. Uneori, disconfortul se poate extinde şi la nivelul şoldurilor sau al picioarelor. Spatele este format dintr-un sistem complex de oase, ligamente, articulaţii, muşchi şi nervi, iar durerile resimţite pot fi cauzate de o problemã la nivelul oricãrui element.
Cel mai comun tip de durere de spate este cel din zona de jos, adicã lombo-sacralã. Acest fapt este cauzat de presiunea majorã la care este expusã aceastã regiune de fiecare datã când o persoanã stã jos sau ridicã ceva. De asemenea, aceastã zonã poate fi cel mai des accidentatã.
Dintre cauzele durerilor de spate, amintesc:
– o micã luxaţie a spatelui, adicã o micã rupturã la nivelul muşchilor sau ligamentelor spatelui. Ea este adesea provocatã de o mişcare bruscã sau greşitã, ori de ridicarea unui obiect greu. Totuşi, de cele mai multe ori, persoanele care reclamã astfel de dureri nu îşi pot aminti un incident anume care sã le fi provocat.
– o musculaturã a spatelui prost întreţinutã este o altã cauzã re­lativ frecventã.
– alte cauze ale durerii pot fi, de asemenea, tensiu­nea muscularã sau spasme­le muşchilor; şi li­gamentele pot fi o sursã de probleme.
Durerile de spate pot fi acute sau cronice. Statisticile aratã cã, prin tratamente simple, 90% din cei cu dureri acute se simt mult mai bine timp de o lunã, iar 60% dintre ei se refac dupã numai o sãptãmânã. Chiar şi unele dureri severe, cauzate de hernia de disc, se amelioreazã în 6 sãptãmâni, când discurile ieşite în afarã încep sã dea înapoi.
În mod fericit, în majoritatea cazurilor acute se vãd îmbunãtãţiri foarte rapide – uneori în câteva zile, dar nu mai mult de câteva sãptãmâni.
Doar în 5% din aceste cazuri durerea persistã, devenind cronicã.
Anumite persoane riscã într-un grad mai mare decât altele sã fie
afectate de dureri de spate:
– cele care efectueazã munci grele şi care trebuie sã stea mult timp în picioare sau aşezate pe scaun;
– cele care nu sunt “în formã” şi nu şi-au antrenat muşchii abdomenului şi ai spatelui; aceşti muşchi devin slabi, obosesc uşor şi suportã greu activitãţile solicitante;
– cele care au slujbe în cadrul cãrora spatele este supus vibraţiilor;
– cele care au de ridicat greutãţi mari şi nu sunt educate sã le ridice în mod corect;
– cele care fumeazã: fumãtorii sunt mai predispuşi durerilor de spate decât nefumãtorii.
Ce putem face în cazul durerii de spate?2
De cele mai multe ori repausul pe un pat tare, fãrã pernã ajutã. Se impun ­exerciţiile uşoare; întinderile ajutã la relaxarea ­musculaturii ­încordate. Utilizarea de unguente cu antiinflamatorii pot aduce ameliorãri. Dacã durerea nu cedeazã, dacã este severã sau persistã mai mult de douã zile, trebuie sã vã adresaţi medicului de ­familie.

 

About Dr. Bianca Fărcaş