Salarii mai mari la privaţi în primele şase luni din 2016

Articolul a fost vizualizat de 1,076 ori

Primul semestru din acest an a adus o creştere a salariilor, dar şi a bonusurilor oferite angajaţilor din mediul privat, potrivit Smartree Workforce Index, o analiză realizată de Smartree, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de HR.
Potrivit analizei, salariile din mediul privat au avut un avans mediu de 10% în primul semestru, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015. Astfel, încă din trimestrul întâi s-a înregistrat o creștere de 8,89%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, în timp ce în trimestrul al doilea creșterea a fost de 10,93%, faţă de perioada similară din anul anterior. Acest avans a fost determinat şi de strategia companiilor privind păstrarea angajaţilor. Pe o piaţă a muncii efervescentă, mai ales pe segmente precum IT, medical, automotive sau alte industrii unde există un deficit de specialiști, angajatorii au fost nevoiţi să ofere salarii şi beneficii mai mari pentru a păstra sau a atrage noi angajaţi.

Bonusurile pe plus

În ceea ce priveşte bonusurile oferite de către companii în primul semestru din 2016, acestea au avut valori mai mari cu cca. 16%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015. De asemenea, în primul trimestru din acest an s-a înregistrat o creştere de 13,30%, iar în al doilea trimestru de 18,96%, faţă de perioadele similare din 2015. În medie, bonusurile oferite în primele şase luni din acest an au avut o valoare de cca. 146 lei brut/ angajat/ lună, conform statisticilor Smartree.
De asemenea, beneficiile extra­salariale au fost, şi ele, tot mai des întâlnite în rândul compa­niilor în primele şase luni din an, atât cele lunare (tichete de masă, abonamente medicale la clinici private, decontarea cheltuielilor de transport, abonamente la săli de sport, săli de relaxare, cât şi cele ocazionale/punctuale (tichete cadou, prime cu diverse ocazii, cadouri pentru copii în zile speciale etc.).
Potrivit Smartree Workforce Index, primul semestru din 2016 a adus şi o creştere de cca 19% a numărului de zile de concediu de odihnă luate de către angajaţi, în timp ce numărul de zile de concediu medical a fost mai mare cu peste 17%.

Tags: , ,

About Administrator