Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 791 ori

SALARIZARE. Peste jumătate de milion de bugetari au, de la 1 august, salarii mai mari. Măsura îi vizează pe aproximativ 650.000 de funcţionari publici din ministere, profesori, medici, dar şi angajaţi din apărare. Peste 870 de milioane de lei este impactul acestei creşteri salariale în acest an, însă în 2017 va fi nevoie de peste 2 miliarde şi jumătate de lei.
TURISM. Vânzările de servicii turistice pentru litoralul românesc au crescut cu 40%, în timp ce vânzările pentru staţiuni bal­neare, montane şi Delta Dunării au crescut cu 114% faţă de perioada similară a anului trecut, atentatele din străinătate contribuind într-o bună parte la aceste alegeri.
ZERO IMPOZIT. Începând cu 1 august, cercetătorii sunt scutiţi de impozit, la fel ca programatorii IT. Mai precis, vor fi introduşi în categoria persoanelor scutite de la plata impozitului pe venit de 16% cei care obţin venituri din salarii şi asimilate salariilor din activitatea de cercetare – dezvoltare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică. Conditiile de aplicare a facilităţii trebuie să fie detaliate printr-un ordin comun al miniştrilor economiei, finanţelor, muncii care nu a fost încă elaborat.
MERCEDES NE OCOLEŞTE A DOUA OARĂ. Grupul german Daimler AG va investi în următorii ani un miliard de euro în a doua fa­brică din Ungaria, la Kecskemét, unde va produce maşini Mercedes-Benz cu tracţiune integrală, transmite Reuters. Investiţia va crea aproximativ 2.300 de noi locuri de muncă, a anunţat Daimler. Producătorul german a ales în 2008 Ungaria pentru noua fabrică Mercedez-Benz, în condiţiile în care pe lista posibilelor amplasamente din Europa de Est s-au aflat şi România şi Polonia. În prezent, Daimler produce în România doar componente de maşini.
CREDITARE. Stocul creditelor de consum în lei acordate populaţiei a atins în luna mai un nou maxim istoric şi a ajuns la un nivel de 34,5 mld. lei, în creştere cu 10% faţă de anul trecut. Stocul creditelor de consum acordate în valută a scăzut cu 23% faţă de acum un an şi a ajuns la echivalentul a 18,9 mld. lei.

Tags: ,

About Administrator