Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,044 ori

DAREA-N PLATĂ. Debi­torii au depus la bănci, până în data de 20 iulie 2016, 3.907 notificări de dare în plată, în sumă totală de aproape 1,13 miliarde de lei, din care 2.634 (67,4%) au fost contestate de bănci, a anunţat luni guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR a mai precizat că suma totală a creditelor notificate, respectiv 1,13 miliarde de lei, reprezintă 1% din totalul creditelor acordate persoanelor fizice şi 2% din creditele ipotecare.
SALARII. Salariul mediu net a urcat la 2.078 lei în luna iunie, în creştere faţă de luna precedentă cu 15 lei (+0,7%), cele mai mari valori înregistrându-se în industria IT&C, respectiv 5.295 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante – 1.251 lei.
ROMÂNII ÎMpRUMUTĂ STATUL. Peste 20.000 de români au fost dispuşi să cumpere titluri de stat în valoare de cel puţin 100 de lei, contra unei dobânzi de puţin peste 2% pe an, pe care statul o va plăti în 2018. Cine a cumpărat titluri de stat în valoare de1000 de lei va câştiga după 2 ani încă 43 de lei. Pare puţin, însă dobânda este mai mare decât cea oferită de bănci în momentul de faţă.
FINANŢARE IMM. Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri va lansa în data de 16 august 2016 două noi programe destinate întreprinderilor mici şi mijlo­cii. Conform unui comunicat al ministerului, este vorba despre programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului la finanţare – START şi Programul pentru stimularea înfiin­ţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri. Acestea fac parte din seria celor zece programe pe care ministerul le implementează în 2016. Prin aceste două Programe se finanţează implementarea celor mai bune planuri de investiţii/planuri de afaceri depuse online de către aplicanţi pe site-ul www.aippimm.ro, calcularea punctajelor făcându-se în mod automat, transparent şi în timp real. Aplicaţia de înscriere în cadrul celor două programe va fi activă începând din data de 16 august 2016, ora 10:00.

Tags: ,

About Administrator