Tratarea vergeturilor

Articolul a fost vizualizat de 666 ori

aaaa
Vergeturile sunt cunoscute ca cele mai rãspândite ­leziuni ale pielii. Deşi din punct de vedere medical nu reprezintã o ameninţare, din cauza aspectului inestetic, ele provoacã un anumit ­disconfort psihic. Femeile gravide şi adolescenţii sunt cei mai predispuşi la apariţia acestor striuri. În momentul de faţã, nu se cunoaşte niciun tratament cu efect ­garantat în vindecarea sau prevenirea vergeturilor, existã însã numeroase soluţii care reduc vizibilitatea lor.
Vergeturile sunt afecţiuni ale pielii şi se prezintã sub forma unor cicatrici. Corpul uman este protejat de trei ţesuturi principale de piele: epiderma (stratul exterior), ţesutul dermal (stratul de mijloc) şi ţesutul subcutanat (stratul cel mai adânc). Aceste dungi (striuri) se produc în stratul de mijloc (ţesutul dermal) prin întinderea excesivã a pielii, pierderi sau acumulãri bruşte de greutate. Unii specialişti explicã apariţia vergeturilor roz-violacee prin dilatarea vaselor mici de sânge (numite capilare), cauzatã de distrugerea colagenului. Glucorticoizii împiedicã formarea elastinei şi colagenului, rãspunzãtori pentru fermitatea pielii. Ţesutul este sensibilizat şi odatã ce pielea a suferit o întindere pot apãrea rupturi în stratul dermal. Epiderma este şi ea afectatã şi rezultatele nedorite devin din ce în ce mai vizibile.
Refacerea ţesutului ­conjunctiv poate duce la depigmentare, printr-o ­producţie scãzutã de melaminã şi celule melanocite. Astfel, apar ­vergeturile mature de culoare albã-sidefie. Unele cercetãri demonstreazã însã cã nu întinderile pielii sunt cauza, ci o hipersecreţie a glandelor cortico-suprarenale. Acestea produc hormoni ­glucocorticoizi (cortizon şi cortizol), al cãror nivel creşte cu precãdere în perioada de sarcinã, la pubertate, în timpul unui efort crescut (ridicarea de greutãţi), în cazul ­administrãrii de stereoizi (la bãrbaţi), alimentaţie ­necorespunzãtoare, hipoglicemie, stres.
Majoritatea adolescenţilor sunt afectaţi de apariţia ­vergeturilor. În aceastã perioadã au loc schimbãri majore în organism, iar pierderile bruşte în greutate sunt una dintre cauzele care îi vizeazã. Striurile se ­dezvoltã atât la fete, cât şi la bãieţi. Între 75% şi 90% ­dintre femei le capãtã în perioada sarcinii. Întinderea continuã a pielii de pe abdomen dezvoltã ruperea epidermei şi formarea ­vergeturilor pe parcursul primelor 6-7 luni. Cei care suferã de obezitate sunt ţinta principalã. Halterofilii şi cei care depun un efort fizic susţinut sunt şi ei predispuşi, având în vedere schimbãrile rapide ale masei musculare. Vergeturile sunt şi efectul utilizãrii unor creme şi alifii pe bazã de stereoizi timp de mai mult sãptãmâni (de exemplu, hidrocortizonul) şi administrãrii îndelungate de corticostereoizi.
Cum formarea lor nu poate fi prevenitã, existã totuşi ­câteva sfaturi de care ar ­trebui sã ţinem cont. Trebui evitatã expunerea ­îndelungatã la soare, pentru cã radiaţiile solare slãbesc fibrele de colagen. Se impune şi urmarea unei diete bogatã în proteine – esenţiale pentru fermitatea şi refacerea pielii. Vitamina C şi zincul au, de ­asemenea, un rol uriaş în acest sens. Aplicarea unor creme cu retinol – A ­(vitamina A) le-ar putea estompa vizibilitatea, însã e nevoie de multã conştiincio­zitate în aplicare re­gulatã a cremei, atât seara, cât şi dimineaţa, zi de zi. Metoda va da rezultate cât de cât sa­tisfãcãtoare în aproximativ şase luni.
Ce puteţi face pentru ca vergeturile sã ­devinã mai puţin ­vizibile:
1. În timpul duşului, folosiţi o lufã (plantã din Africa şi Asia al cãrei fruct uscat serveşte ca burete de baie) sau un burete pentru a stimula circulaţia sângelui.
2. Masaţi zonele afectate cu unt de cacao
3. Folosiţi dupã duş ulei de corp cu vitamina E
4. Consultaţi un medic dermatolog în privinţa utilizãrii unor creme pe bazã de tretinoinã. Acesta vã va prescrie cu exactitate produsul de care aveţi nevoie.
5. Consumaţi alimente bogate în vitaminele A, E şi C.
6. Pentru piele, mai sunt recomandate zincul şi siliciul (se regãsesc în sfeclã, orez brun, soia, legume cu frunze verzi şi cereale integrale), care ajutã la formarea colagenului şi susţinerea fibrelor.
7. Asiguraţi-vã cã alimentaţia cuprinde şi alimente bogate în acizi graşi esenţiali. Aceştia refac ţesutul celular şi se gã­sesc în legume, uleiuri vegetale şi peşte.

About Dr. Bianca Fărcaş