Sănătate: Căderea părului

Articolul a fost vizualizat de 1,061 ori

index

Condiţiile în care poate apãrea acest fenomen
Aţi parcurs în ultimul timp o perioadã mai accentuatã de stres ori v-aţi schimbat complet alimentaţia. Cãderea pãrului este normalã. Stresul provoacã o distorsionare a funcţiilor orga­nismului. Faptul acesta influen­ţeazã şi pãrul. El cade mai mult ca de obicei şi creşte mai greu la loc. Soluţii: încercaţi sã înlãturaţi stresul prin sport, multã mişcare în aer liber, yoga, o alimentaţie bogatã în zinc: fulgi de ovãz şi suc de ovãz, tãrâţe de grâu şi grâu încolţit amestecat cu miere.
Pãrul a fost supus unor acţiuni chimice (vopsit, permanent). Unele substanţe folosite pentru permanent ori vopsitul pãrului la femei pot sã atingã structura firului de pãr. Urmarea: pãrul se rupe (nu e vorba de cãderea pãrului). Soluţii: faceţi un tratament pentru pãr tocit (existã soluţii speciale care se aplicã dupã şampon), folosiţi şampoane slabe, pentru pãr fragil. Când vã uscaţi pãrul, puneţi foehnul la treapta cea mai micã. Nu faceţi mai mult de 2-3 permanente pe an şi preferaţi şampoanele colorante vopselelor tari.
Vã simţiţi adesea obosite şi vlãguite, vi se face frig repede, aveţi faţa palidã, aveţi proble­me cu ­mucoasele din nas şi din gurã. Adresaţi-vã unui medic internist. Aceste simptome puse în legãturã cu cãderea pãrului şi ruperea unghiilor aratã o mare lipsã a fierului din organism. Tratament: luaţi preparate farmaceutice pe bazã de fier şi mâncaţi alimentele care îl conţin: ficatul de vitã, polen, grâu, ovãz, secară (încolţite), morcov, spanac, ceapã, pãtrunjel (crude).
Suferiţi de constipaţie şi v-aţi îngrãşat fãrã motiv. Aceste neajunsuri puse în legãturã cu cãderea pãrului aratã o redu­cere a funcţiilor glandei tiroide, care determinã o dereglare a multor funcţii ale organismului, între care şi aceea a creşterii pãrului. Tratament: preparate farmaceutice cu iod şi hormoni.
Aţi renunţat de curând la pilulele anticoncepţionale sau aţi nãscut. Cauza cãderii pãrului este hormonalã. Dacă nu mai luaţi pilule sau aţi devenit mamã, nivelul estrogenului din organism scade şi constituţia pãrului suferã. Dar nu vã faceţi griji: dupã ce organismul se obişnuieşte cu noua repartiţie a estrogenului, pãrul vã va creşte din nou.
Faceţi febrã sau aţi fost opera­te. Nu intraţi în panicã: câteva luni dupã o boalã însoţitã de febrã, se ajunge adesea la cãderea pãrului. La fel se întâmplã şi dupã o operaţie, în cazul când aţi fost tratatã cu heparinã. Dar şi în aceste cazuri, pãrul va creşte, cu timpul, din nou.
Luaţi medicamente în mod re­gu­lat sau preparate pe bazã de vitamina A. Multe medicamente au ca efect secundar cãderea pãrului (mai ales cele admi­nistrate pentru reglementarea ­circulaţiei sângelui).
Ele sunt adevãrate otrãvuri, care împiedicã formarea rãdãcinii firului. În cazul când sunteţi un consumator frecvent de vitamina A, cãderea pãrului e un indiciu de supradozaj. Tratament: micşoraţi admi­nistrarea medicamentelor.
Metode de combatere a acestui fenomen:
1. Băi:
Frunze şi rãdãcini de urzicã – combat seboreea şi mãtreaţa, tonificã pãrul. Se face o infuzie (apa clocotitã se toarnã peste plantã). Se clãteşte pãrul, fricţionându-se în acelaşi timp rãdãcina. Se lasã zece minute sã acţioneze, fãrã ca pãrul sã fie şters.
Foi de nuc – 200 g frunze proaspete de nuc la o canã de apã; se face o infuzie cu care se clãteşte pãrul, fricţionându-se în acelaşi timp rãdãcina.
Rãdãcina de brusture şi iarba mare – decoct (fierbere) preparat din 3 linguri de plantã la o jumãtate litru de apã. Se lasã sã fiarbã încet 30 de minute. Se clãteşte pãrul şi se fricţioneazã.
2. Tincturi
Salvia – 20 g de frunze, mace­rate 8-10 zile în 100 ml alcool. Tinctura se pune pe un tampon de vatã şi se fricţioneazã puternic rãdãcina pãrului. Apoi se face o frecţie puternicã pe tot capul, cu ajutorul unui prosop. Se lasã sã se zvânte, apoi se perie pãrul cu o perie asprã.
ªovârv – se preparã o tincturã din 20 g de plantã, maceratã douã sãptãmâni în 100 ml alcool. Se procedeazã la fel ca la tinctura de salvie.
Ardei iute – se fac frecţii energice la rãdãcina pãrului cu tincturã preparatã din 20 g ardei iute la 100 ml apã lãsatã la macerat 7-8 zile.
3. Uleiuri
Uleiul de porumb – se încãlzeşte uleiul şi se maseazã cu el tot capul, dupã care se înfãşoarã într-un prosop care a fost înmuiat în apa fierbinte şi stors. Se repetã de 5-6 ori. Apoi se spalã pãrul cu ou şi se clãteşte cu infuzie de mesteacãn.
4. Oţetul de mere
Se fricţioneazã zonele unde cade pãrul de şase ori pe zi, începând de dimineaţa şi pânã seara.
5. Masaj
Cu coatele pe masã, cu ambele mâini pe cap, cu degetele rãsfirate, executãm un masaj puternic, cu mişcãri circulare, pornind de la ceafã spre frunte şi apoi invers.

About Dr. Bianca Fărcaş