LA COMISIA BUGET – FINANŢE. Carmen Hărău a zădărnicit tentativa găştilor PSD-minorităţi de a deporta Cetăţile dacice

Articolul a fost vizualizat de 987 ori

Proiectul de lege prin care se vrea deportarea administrativă a Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei la Bucureşti îşi urmează cursul în parlament, deşi demnitarii PSD anunţaseră, încă din martie, că-l vor retrage de la vot. Nu numai că PSD-iştii nu s-au ţinut de cuvânt, dar l-au strecurat, la „neprevăzute” (cum se fac „şobolănismele”), pe ordinea de zi a comisiei Buget – Finanţe. Tentativa a fost dejucată de deputatul Carmen Hărău, care a reuşit să-şi convingă colegii de absurditatea proiectului.

carmen harau
Ideea înfiinţării unei agenţii care să administreze cetăţile aflate în patrimoniul UNESCO a apărut în perioada Guvernului Ponta. Sforile le-a tras ruteanul Gheorghe Firczak, susţinut de deputaţii PSD, care au preluat iniţiativa le­gislativă. Potrivit proiectului, agenţia ar urma să se înfiin­ţeze în subordinea Ministe­rului Culturii şi să fie condusă de un preşedinte cu rang de secretar de stat. O ceată de sinecurişti şi-ar găsi loc de muncă bine plătit, chiar dacă s-a dovedit că administrarea cetăţilor de la Centru a încurajat jaful şi braconajul arheologic în Munţii Orăştiei.

Deportarea cetăţilor, aranjată cu „şobolănisme” şi golănii

În luna martie, ca urmare a articolelor de presă, pesediştii hunedoreni, în frunte cu deputaţii Laurenţiu Nistor şi Natalia Intotero, promiteau că vor bloca proiectul înainte de a deveni lege. Au minţit. După ce s-a potolit valul de critici, iniţiativa legislativă a trecut tacit de Senat şi a ajuns pe ordinea de zi la Camera Deputaţilor, tot printr-o golănie procedurală. Conform regulamentului, proiectele trebuie prezentate deputaţilor cu cinci zile înainte de a fi dezbătute. Deportarea administrativă a cetăţilor a fost introdusă pe şest în dezbaterea comisiei de Buget – Finanţe, la „neprevăzute”. Din fericire pentru monumentele UNESCO, Carmen Hărău este meticuloasă – tipicară, chiar – şi a sesizat la timp „golănia”. Hărău şi-a determinat colegii din comisie să se pronunţe împotriva proiectului, care a primit „aviz negativ”. Actul urmează să ajungă la comisia de Administraţie Publică şi la cea de Cultură, după care va ajunge în plen. „Nici nu mi-a trecut prin cap că acest proiect ar fi putut trece tacit la Senat. La noi a apărut, hodoronc-tronc, pe ordinea de zi, în ultimul moment. Comisia de Buget – Finanţe are rol consultativ, nu este decisivă. Va trebui să urmăresc proiectul până ce va fi trântit la vot, fiindcă ar fi un de­zastru să apară o astfel de lege. Cineva are un interes să mai creeze o structură birocratică, cu ceva funcţii şi salarii, fiindcă impactul bugetar este destul de consistent. Vă asigur că acest proiect nu va trece, pentru că n-are nicio logică”, ne-a declarat Carmen Hărău. Deputatul PNL cunoaşte foarte bine subiectul, are argumente şi este suficient de vocal ca să determine respingerea legii.

Cuvântul pesedistului nu face două parale

În martie 2016, deportarea administrativă a cetăţilor dacice a provocat un imens scandal, motiv pentru care deputaţii PSD care au susţinut proiectul au făcut un pas înapoi. „Grupul parlamentar al PSD îşi retrage susţinerea şi va respinge Propunerea legislativă privind stabilirea unor măsuri pentru protejarea, conservarea şi punerea în valoare a Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei”, a declarat deputatul Marian Neacşu, iniţiatorul legii şi liderul Grupului PSD de la Cameră. De asemenea, deputaţii Laurenţiu Nistor şi Natalia Intotero spuneau că au discutat personal cu preşedintele Liviu Dragnea, care a cerut în mod expres demnitarilor PSD să respin­gă proiectul. După jumătate de an, aflăm cam cât fac onoarea şi cuvântul lide­rilor PSD.

cetati

Cum se distrug lucrurile care merg bine

Braconajul arheologic din Munţii Orăştiei a ajuns aproape la fel de faimos ca monumentele UNESCO scurmate în căutarea aurului dacic. În 2012, guvernul a transferat Sarmizegetusa Regia de la Ministerul Culturii în grija Consiliului Judeţean Hunedoara, iar efectele au fost spectaculoase. De atunci, monumentul este păzit, nu mai există braconaj arheologic, zona este îngrijită, iar vestigiile sunt protejate de distrugerile pricinuite de oameni ori de natură. Buna guvernare a monumentului istoric ne-a încurajat să sperăm că guvernanţii vor preda autorităţilor locale şi celelalte cetăţi dacice. Discuţii au existat şi s-au făcut paşi semnificativi în această direcţie. Dar când părea că lucrurile se vor îndrepta spre normalitate, au apărut jocurile de interese ale parlamentarilor PSD, care continuă deportarea administrativă a cetăţilor.

About Marcel Bot