Sănătate: Omega 3 şi beneficiile lor

Articolul a fost vizualizat de 799 ori

fish-oil
Acizii graşi nesaturaţi Omega 3 reprezintã ­grãsimile bune, sãnãtoase, care au un rol foarte ­important pentru sãnãtatea fizicã şi psihicã, deoarece intrã în alcãtuirea ­membranei celulare. Aceşti acizi trebuie introduşi în organism prin alimentaţie, deoarece nu se sintetizeazã singuri în corp. Cele mai bune surse de Omega 3 le gãsim în fructe de mare, peşte, icre de peşte, ulei de peşte, ouã, lapte, brânzã, iaurt, vegetale, suc de ­portocale, ulei din seminţe de in, de nuci, fasole, tofu. Ei trebuie sã fie prezenţi în alimentaţia omului, începând de la stadiul de bebeluş pânã la vârsta adultã.
Femeile gravide şi mamele care alãpteazã  trebuie sã consume alimente bogate în Omega 3, deoarece previn astfel naşterea prematurã, depresia post-natalã şi ­asigurã dezvoltarea normalã fetalã. Aceşti acizi se ­transmit be­be­lu­şilor prin lap­tele ma­tern şi au un rol deosebit de important în primii ani de viaţã. Sunt esenţiali pentru dezvoltarea organelor vitale ale copilului, deoarece ajutã la ­dezvoltarea creierului, nervilor şi vederii. În plus, reduc incidenţa alergiilor la nou-nãscut. Dupã perioada de alãptare, în cursul ­dezvoltãrii fizice şi ­comportamentale, copiii ­trebuie sã primeascã o ­alimentaţie bogatã în acizi graşi Omega 3, care le ­asigurã o imunitate bunã, ajutã la prevenirea apariţiei tulburãrilor cardio-vasculare, la prevenirea dezvoltãrii unor tulburãri de ­comportament, a unei ­atitudini agresive sau ­depresii. De asemenea, asigurã un co­e­fi­cient de inteligenţã semnificativ mai mare, aptitudini de ­comunicare mai bune şi un comportament social pozitiv.
În cazul adulţilor, vreau sã subliniez cã o alimentaţie bogatã în acizi graşi Omega 3 asigurã o stare bunã de sãnãtate. La nivel ­cardiovascular, intervin în sinteza prostaglandinelor, substanţe ce au un rol benefic în buna funcţionare a inimii şi vaselor de sânge: astfel, sunt antiagregante plachetare, fluidificã ­sângele, scad tensiunea arterialã, reduc nivelul de colesterol şi trigliceride, previn apariţia infarctului miocardic, a accidentelor vasculare cerebrale. Tot prostaglandinele asigurã şi o bunã funcţionare a ­sistemului digestiv şi a ­proceselor gastro-intestinale, deci previn apariţia fenomenelor inflamatorii din boala Crohn. Omega 3 are rol benefic în poliartrita reumatoidã, reumatism, osteoporozã, prin faptul cã ­stimuleazã sinteza de prostaglandine şi ­prostacicline, cu efecte ­antiinflamatorii. De ­asemenea, Omega 3 asigu­rã şi sãnãtatea sistemului ­nervos, luptã împotriva, depresiilor, sau a ma­ladiei Alzheimer şi a sclerozei în plãci.
Omega 3 are şi un rol ­anticancerigen, pentru cã asi­gurã o funcţionare ­corectã a celulelor, realizând protecţie contra procesele degenerative maligne, în special împotriva cancerului de colon. Aceşti acizi graşi s-au dovedit eficienţi ­împotriva afecţiunilor ­respiratorii: bronşite, emfizem şi astm bronşic. Cercetãri recente au arãtat efectul benefic al uleiului de peşte în infecţii sistemice grave. ªi nu în ultimul rând, ­suplimentele de Omega 3 s-au dovedit de un real folos persoanelor obeze care urmeazã cure de slãbire.
În încheiere, sper cã am reuşit sã vã conving de ­beneficiile pe care le au asupra stãrii de sãnãtate a organismului nostru aceşti Omega 3, şi care ne sunt la îndemânã, deci utilizaţi-i cât mai des posibil, chiar zilnic.

Tags: ,

About Dr. Bianca Fărcaş