Săptămâna în presa locală

Articolul a fost vizualizat de 756 ori

Funcţionară la APIA Hunedoara anchetată de DNA pentru fraudă cu fonduri europene

Natalia Bumbac, Mesagerul hunedorean

Un funcţionar public de la APIA – Centrul Judeţean Hunedoara, urmărit penal într-un dosar de corupţie pentru ilegalităţi cu fonduri europene, a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile. Măsura a fost luată de procurorii DNA din 8 septembrie şi poate fi contestată în instanţă.

Acuzată de falsificarea documentelor
Corina-Isabela Ilioiu, angajată la APIA – Centrul Judeţean Hunedoara – Serviciul Autorizare Plăţi, filiala Deva, este acuzată de procurorii DNA de folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene sub forma complicităţii. Alte acuzaţii aduse angajatei APIA de procurori sunt: fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii şi influenţarea declaraţiilor.
Din datele procurorilor, în perioada 2011-2013, Corina-Isabela Ilioiu, în calitate de funcţionar al APIA – CJ Hunedoara – Serviciul Autorizare Plăţi, ar fi sprijinit o persoană să obţină pe nedrept fonduri europene în valoare totală de 400.860 de lei, pentru o suprafaţă de pământ de 162,97 hectare, pe care nu o deţinea în realitate. „Concret, ajutorul acordat de funcţionarul APIA a constat, pe lângă acceptarea la plată a dosarului întocmit în fals de către fermier şi în întocmirea unor documente utilizate ulterior în acelaşi scop (cereri, adeverinţe, diverse formulare etc). În contextul derulării prezentei anchete penale, la data de 16 mai 2016, Ilioiu a încercat, prin corupere, să-l determine pe fermierul respectiv să dea declaraţii mincinoase referitoare atât la obţinerea sprijinului nerambursabil, cât şi cu privire la utilizarea sumelor de bani, respectiv pentru curăţarea păşunilor. În cuprinsul declaraţiilor de avere, depuse în anii 2015 şi 2016, Corina-Isabela Ilioiu a omis, cu ştiinţă, să menţioneze că are un drept de proprietate asupra unui imobil”, se arată în comunicatul DNA.
Suspendată din funcţie
Pe timpul cât se află sub control judiciar, Ilioiu trebuie să respecte mai multe obligaţii impuse de procurori, aceasta fiind suspendată din funcţie. „Vineri, 9 septembrie, am primit o informare de la DNA despre situaţia funcţionarei, angajată consilier superior la filiala din Deva a APIA. Am dat decizia de suspendare din funcţie a acesteia pentru 60 de zile. Corina-Isabela Ilioiu nu are voie să intre în instituţie şi nici să ia legătura cu colegii”, a afirmat Marcel Socol, directorul APIA – CJ Hunedoara.

Episcopia Devei şi Hunedoarei oferă peste 300 de ghiozdane copiilor din judeţ

Raluca Stroia, Glasul Hunedoarei

Copiii hunedoreni aflaţi în dificultate au ocazia să be­neficieze de ghiozdane echipate cu rechizitele necesare pentru şcoală, în cadrul unei campanii sociale desfăşurate de Episcopia Devei şi Hunedoarei. În cadrul campaniei, Episcopia va oferi copiilor peste 300 de ghiozdane.
La iniţiativa şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, la început de an şcolar 2016-2017, Episcopia Devei şi Hunedoarei va întreprinde, ca şi anul trecut, o campanie de sprijin a copiilor hunedoreni aflaţi în dificultate. În cadrul acesteia, vor fi oferite peste 300 de ghiozdane însoţite de rechizitele absolut necesare derulării procesului instructiv-educativ al copiilor. Campania de distribuire a ghiozdanelor va viza întreg cuprinsul eparhiei hunedorene, ele urmând a fi împărţite în localităţile: Deva, Hunedoara, Haţeg, Orăştie, Petroşani şi Brad. „Campania de distribuire a celor 300 de ghiozdane constituie deja o tradiţie de la înfiinţarea Episcopiei Devei şi Hunedoarei şi nădăjduim ca ea să continue, dat fiind faptul că procentul de părăsire timpurie a şcolii este din ce în ce mai alarmant, ca urmare a dificultăţilor de ordin financiar în care se regăsesc multe familii hunedorene. Şcoala constituie fundamentul şi premisa esenţială în dezvoltarea unei societăţi civilizate, în care valorile autentice ale culturii şi identităţii naţionale şi principiile de conduită morală sunt infuzate celor care participă la procesul educaţional în mod continuu, conform programei de învăţământ. Parteneriatul dintre Şcoală şi Biserică nu este decât o reiterare a ceea ce Biserica a constituit de-a lungul veacurilor, o oază de cultură şi de formare a marilor şcoli care, alături de familie, au constituit temelia dezvoltării culturii româneşti”, a precizat purtătorul de cuvânt al Episcopiei, Gabriel Miricescu.
Alegeri parlamentare 2016 / Calendarul electoral a fost publicat în Monitorul Oficial
Mihaela Petroşan, Ziarul Văii Jiului

Cele patru hotărâri care reglementează alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2016, adoptate în şedinţa Guvernului din data de 31 august, au fost publicate în Monitorul Oficial al României din 6 septembrie.
Este vorba de actele normative prin care sunt stabilite: data alegerilor, calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale, măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a acestora, precum şi cheltuielile necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a acestui scrutin.
Conform Hotărârii Guvernului nr. 634/ 2016, alegerile parlamentare vor avea loc în data de 11 decembrie 2016.
Potrivit calendarului electoral stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 635/ 2016, campania electorală pentru acest scrutin se va desfăşura în perioada 11 noiembrie – 10 decembrie.
În conformitate cu prevederile acestui act normativ, data de 14 septembrie 2016 este ultima zi în care alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării pot depune cererile pentru înscrierea în Registrul electoral cu menţiunea pentru votul prin corespondenţă sau pentru votul în secţia de votare.
Aceeaşi hotărâre a Guvernului prevede că listele electorale pentru votul prin corespondenţă vor fi întocmite şi tipărite de AEP până cel mai târziu în data de 20 septembrie 2016, urmând ca acestea să fie puse la dispoziţia Companiei Naţionale „Poşta Română” SA până pe data de 21 septembrie.
Potrivit actului normativ menţionat, localităţile din străinătate în care trebuie să fie înfiinţate secţii de votare, precum şi numărul acestora vor fi comunicate Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) până cel mai târziu în data de 11 octombrie 2016, iar până în data de 2 noiembrie AEP va stabili, cu avizul MAE, sediile secţiilor de votare din străinătate din afara misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, secţiilor consulare şi institutelor culturale.
O noutate pentru operatorii de calculator ai secţiilor de votare şi pentru experţii electorali o reprezintă majorarea indemnizaţiei, de la 85 de lei, cât a fost la alegerile locale, la 150 de lei, măsură prevăzută de Hotărârea Guvernului nr. 637/ 2016.
Potrivit aceluiaşi act normativ, suma totală alocată de Guvern pentru buna organizare a alegerilor parlamentare este de 227,7 mi­lioane lei, fondurile necesare fiind prevăzute, pe categorii de cheltuieli, în bugetele Ministerului Afacerilor Interne (MAI), MAE, AEP, Serviciului Român de Telecomunicaţii (STS), Institutului Naţional de Statistică (INS).
Prin Hotărârea Guvernului nr. 636/ 2016 privind măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, sunt detaliate atribuţiile şi sarcinile ce revin tuturor instituţiilor şi entităţilor implicate în organizarea şi desfăşurarea scrutinului din data de 11 decembrie 2016.
O altă prelevare de organe reuşită la Deva. Corneea, porţiuni de piele şi rinichii unui bărbat au ajuns la mai mulţi pacienţi din ţară
Ciprian Iancu, Glasul Hunedoarei

În noaptea de marţi spre miercuri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva s-a desfăşurat încă o operaţiune de prelevare de organe. De data aceasta, donator a fost un bărbat de 67 de ani, aflat în moarte cerebrală, a cărui familie a înţeles importanţa donării de organe şi a decis să facă un gest care, dacă nu va salva, cel puţin, va ameliora starea de sănătate a altor pacienţi.

„A fost vorba de o prelevare de cornee, piele şi rinichi, organele fiindu-le destinate unor pacienţi din Cluj – Napoca şi Bucureşti. Este a cincea prelevare efectuată, în acest an, la Deva. De la începutul anului şi până acum s-au mai făcut prelevări de ficat, os şi pancreas. Activitatea merge, credem noi, destul de bine, mai ales că suntem şi foarte mult ajutaţi de Agenţia Naţională de Transplant”, spune dr. Ioana Kovacs –coordonatorul activităţii de prelevare a organelor din cadrul Spitalului Judeţean Deva.
Spitalul din reşedinţa judeţului Hunedoara a intrat în rândul unităţilor în care se pot efectua prelevări de organe în urmă cu patru ani. Până acum, aproape toţi aparţinătorii pacienţilor intraţi în moarte cerebrală au înţeles importanţa umanitară a donării de organe şi s-au declarat de acord cu prelevări de organe care au salvat zeci de pacienţi, sau, cel puţin, le-au îmbunătăţit calitatea vieţii.
CEH riscă amendă, dacă nu dă hrană minerilor
Diana Mitrache, Servus Hunedoara

Până astăzi au termen cei din conducerea Complexului Energetic Hunedoara să treacă şi să accepte masa minerilor, conform legii. Inspectorii ITM sunt cei care au dat ultimatum şi aşteaptă să vadă în ce formă va semna administraţia Contractul Colectiv de Muncă al minerilor, mai ales că şi medicul de medicina muncii a admis importanţa unui supliment pentru categoriile care lucrează în condiţii speciale. „Nu s-a mai dat acest drept care era în CCM şi medicul de medicia muncii a specificat în scris către CEH că nu este obligatorie masa caldă, dar un supliment alimentar pentru cei care desfăşoară muncă grea, trebuie acordat. Urmează ca cei din conducerea CEH să stabilească şi care sunt aceste categorii. Vrem să vedem, dacă va fi semnat CCM, dacă va fi prins acest drept şi, dacă va fi prins şi nu se va acorda, este clar o abatere, pentru neresapectarea contractului. În condiţiile în care rezultă cu claritate că trebuie acordat şi nu vor să îl acorde, vom da sancţiune contravenţională şi vom stabili obligativitatea acordării ei”, a spus Ileana Bodea, şefa SSM din ITM Valea Jiului. Minerii au rămas fără masa caldă şi s-au desfiinţat bucătăriile la unităţile miniere, dar nici nu mai primesc vreun supliment alimentar, aşa cum ar fi necesar, pentru că desfăşoară muncă grea. Legea 319, articolul 14, spune clar că este necesar un aport caloric crescut pentru cei care fac efort, iar medicul de medicina muncii de la CEH a admis că munca în subteran cere efort fizic şi aport caloric crescut şi, cu toate acestea, minerii nu au mai primit nimic de luni bune

Tags: , ,

About Administrator