SONDAJ. Cât ne costă traiul în România

Articolul a fost vizualizat de 876 ori

nivel de trai

Mai mult de 63% dintre românii care trăiesc în mediul urban susţin că au nevoie de cel puţin 2000 de lei pentru a face faţă cheltuielilor cotidiene, relevă un studiu social prezentat de Institutul Naţional de Statistică (INS).
La sate şi comune, 41,3% dintre românii intervievaţi au spus că se pot descurca cu venituri cuprinse între 1000 şi 2000 de lei. 25% dintre aceştia susţin că au nevoie de peste 3000 de lei, iar 16,7% declară că au nevoie de venituri cuprinse între 500 şi 1000 de lei pentru a-şi putea achita cheltuielile curente.
“Aprecierea sub aspect bănesc a nevoilor gospodăriilor de­monstrează clar diferenţele mari între condiţiile de trai ale gospo­dăriilor din cele două medii de rezidenţă, în special în zona grupelor extreme de venituri consi­derate necesare. Astfel, dacă în mediul rural puţin peste 20% dintre gospodării se încadrează în primele două intervale de venituri (sume de până la 1.000 lei), în mediul urban aceste grupe sunt considerate corespunzătoare într-un procent de aproape 7% din gospodării. Dintre gospodăriile urbane, aproape 64% declară că ar avea nevoie pentru cheltuielile curente de sume care depăşesc 2.000 lei lunar”, apreciază specialiştii INS. Potrivit sondajului, cele mai mici nevoi financiare, de până la 500 de lei, se înregistrează în familiile conduse de femei, la cei cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani, la agricultori, precum şi în gospodăriile care nu au în componenţă copii dependenţi. Oricum, ponderile acestor tipuri de gospodării se regăsesc în intervalul 4% – 6%.
Dacă luăm în considerare că salariul mediu este în jur de 2000 de lei, majoritatea celor chestionaţi, 46%, spun că le este dificil sau foarte dificil să suporte cheluielile curente lunare, iar 1 din 7 români spune că nu întâmpină probleme deosebite atunci când se vorbeşte de aceste cheltuieli.
Conform INS, 9% dintre români se împrumută prin diverse instrumente financiare: cumpărarea în rate, inclusiv prin leasing, a unor bunuri de tipul autoturismelor, echipamentului tehnic şi electronic etc. (43,6%) ṣi plata cheltuielilor pentru îmbunătăţirea, repararea, renovarea locuinţei (41,6%). Când a fost nevoie de achitarea cheltuielilor legate de sănătate, 4,9% dintre români s-au împrumutat de bani, 4,3 pentru investiţii şi doar 3,4% pentru educaţie şi îngrijirea copiiilor.
Oamenii de la ţară se împrumută mai puţin şi mai rar decât oră­şe­nii, 5,4% faţă de 11,9%, iar în gospodăriile conduse de bărbaţi sunt înregistrate mai multe împrumuturi faţă de cele conduse de femei (10,4% faţă de 5,8%), potrivit aceluiaşi studiu.

About Administrator