Şomerii preferă acum Germania şi Danemarca

Articolul a fost vizualizat de 2,012 ori

Pentru că prima lună din 2012 nu oferă prea mari speranţe de angajare hunedorenilor chiar la ei acasă, una dintre opţiuni rămâne, în continuare, munca peste graniţe. Însă, în timp ce în Italia economia merge destul de prost, iar Spania este pe punctul de a intra în recesiune, noua tendinţă în ceea ce priveşte migraţia forţei de muncă este orientarea spre ţările nordice sau extrem vestice. Destinaţiile cele mai căutate sunt: Danemarca, Germania şi Marea Britanie.

Pentru că în ţările mediteraneene lucrurile nu merg deloc bine, hunedorenii dornici să muncească în străinătate se reorientează spre ţinuturile nordice ale Europei

Cele mai multe dintre posturile disponibile în ţările amintite sunt pentru muncitori necalificaţi, în special în agricultură, dar se caută şi specialişti. Sunt disponibile locuri de muncă în domeniul medical, dar şi în turism şi restaurante. În Danemarca, spre exemplu, portalul de recrutare la nivel European, EURES, cu care lucrează în parteneriat şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara (AJOFM), anunţă ca disponibile în acest moment 100 de locuri de muncă. Posturile vacante sunt anunţate de administratorii unor ferme de fructe şi legume.

Angajatorii caută lucrători de peste 18 ani, necalificaţi, pentru fermele de cultivare a fructelor şi legumelor, dar şi stagiari sau lucrători în ferme de creştere a animalelor şi în sere. În fermele în care se recoltează fructe sau legume plata se face întotdeauna în funcţie de cantitatea recoltată, preţul variind între 0,8 şi 0,9 euro pentru un kilogram, conform contractului colectiv sau contractului individual de muncă. Hunedorenii interesaţi pot găsi informaţii suplimentare pe website-ul www.seasonalwork.dk. “Referitor la aceste posturi, trebuie ştiut că ele sunt oarecum mai restrictive, din cauza limbii, danezii cerând aplicanţilor cunoaşterea limbii engleze cel puţin la nivel mediu”, explică Andreea Pleşa, consilierul EURES din cadrul AJOFM Hunedoara.

Mai mult, angajatorul nu se fereşte să anunţe oficial, chiar pe site-ul EURES – ANOFM, că pe hunedorenii care vor dori să muncească în nordul Europei îi aşteaptă muncă fizică grea. În plus, cazarea se face la cort, la cele mai multe dintre ferme lucrătorii trebuie să îşi aducă un cort, ustensile de gătit şi haine groase. Administratorii fermelor asigură spaţii acoperite pentru prepararea mâncării, toalete, băi şi maşini de spălat. În cazul în care cazarea se va face în camping, taxa poate varia între 2 şi 10 euro pe zi, pentru acoperirea costurilor utilităţilor. În situaţia în care contractul începe înainte de luna mai şi se termină după luna august, angajatorul va oferi întotdeauna cazare în spaţiu acoperit, contra cost, sau va ajuta lucrătorii să îşi găsească locuri de cazare.

Ofertă valabilă până în 6 februarie

Danezii care vor angaja români pentru recoltarea de căpşuni, zmeură sau mazăre, de exemplu, promit flexibilitate cu privire la schimbarea orelor de lucru în timpul contractului de muncă. Hunedorenii interesaţi de asemenea posturi ar trebui să ştie că vor avea de lucru între 27 şi 37 de ore săptămânal, însă numărul orelor de muncă va depinde şi de vreme. “Durata unui asemenea contract este variabilă. El poate începe la sfârşitul lunii mai sau la jumătatea lunii iunie şi poate dura până în august sau septembrie. Până acum, am avut în jur de 40 de cereri care s-au adresat AJOFM în acest sens, dar candidaţii trebuie să se înregistreze on-line, în limba engleză, pe site-ul www.seasonalwork.dk, la secţiunea «How to apply-On line application form». Preselecţia candidaţilor care au aplicat pe site-ul danez se face de către consilierii danezi, iar la selecţia care va avea loc în data de 15 februarie urmează să participe doar persoanele invitate în urma completării formularului amintit”, precizează consilierul EURES din cadrul AJOFM Hunedoara, Andreea Pleşa.

Alte firme daneze sunt şi mai restrictive: acestea cer ca hunedorenii care vor să fie angajaţi să aibă între 18 şi 30 ani, să fi absolvit liceul agricol sau facultatea cu profil agricol în 2011, doar specializările: agricultură, horticultură, zootehnie sau medicină veterinară. Carnetul de conducere şi experienţa în condusul tractorului aduc puncte în plus la angajare.

4.500 de euro pentru programatori

Şi ţări precum Germania, Belgia şi Norvegia anunţă posturi disponibile pentru hunedoreni. Se caută specialişti software, care pot câştiga până la 4.500 de euro pe lună, ingineri proiectare, ba chiar şi agenţi call-center (Germania), lucrători în marmură, hunedoreni licenţiaţi în comerţ (Belgia), ingineri constructori, ingineri electricieni sau automatişti (Norvegia), iar salariile pot ajunge, în acest caz, chiar şi până la 100.000 de mii de euro pe an.

Potrivit Oanei-Maria Banu, manager de marketing al portalului de recrutare on-line Myjob, numărul de CV-uri trimise de hunedoreni prin intermediul site-ului a fost de peste 9.450 în luna ianuarie 2012, cu 5% mai mic decât în ianuarie 2011, în contextul în care şi oferta de locuri de muncă din acest an a fost, pentru judeţul Hunedoara, cu 3 la sută mai mică decât în ianuarie 2011. “În ceea ce priveşte interesul hunedorenilor pentru locurile de muncă de peste hotare, acesta s-a menţinut constant: printre cei care îşi caută de muncă, 11% dintre aplicaţiile din ianuarie 2012 au fost pentru oferte din străinătate, procent similar cu anul trecut. Referitor la oferta de locuri de muncă de peste graniţe, românii au început să se orienteze către ţări mai bine poziţionate din punct de vedere economic. Astfel, dacă în anii anteriori crizei destinaţiile preferate erau Italia, Spania şi Grecia, în prezent se preferă ţări precum Germania, Marea Britanie sau Danemarca, pentru
posturi în construcţii, îngrijire bătrâni, în sectorul medical sau în restaurante şi hoteluri”, adaugă Oana-Maria Banu, reprezentanta Myjob.ro. Potrivit acesteia, domeniile în care hunedorenii pot găsi locuri de muncă în oraşele din judeţul Hunedoara sunt vânzări, bănci/finanţe, distribuţie, producţie şi inginerie. Companiile cu oferte de muncă în judeţ sunt: Banca Comercială Carpatica, BCR Banca pentru locuinţe, supermarketul “Preţuri pentru tine” şi Compania Zarea.

În judeţele din apropiere, de pildă în Cluj, reprezentanta Myjob spune că, în perioada imediat următoare, se va recruta masiv în domenii precum inginerie şi IT (Endava, Arobs), producţie (De’Longhi SpA, Bosch), iar în Timiş se preconizează deschiderea de noi centre comerciale şi crearea de noi oferte de locuri de muncă în automotive (compania Continental). La nivel naţional, cele mai multe locuri de muncă disponibile rămân în vânzări şi IT Software.

About Ada Beraru