Eveniment „cârlig” la Deva, pentru tinerii interesaţi de cercetare

Articolul a fost vizualizat de 1,048 ori

eveniment 1
Zeci de elevi din judeţ sunt invitaţi mâine seară, în 30 septembrie, la Palatul Magna Curia din Deva, unde Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane organizează „Noaptea Cercetătorilor”.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în colaborare cu Target Active Training din Bucureşti, între orele 17.00 – 23.00. „Noaptea Cercetătorilor” este un proiect asemănător unui alt eveniment din ce în ce mai cunoscut şi mai îndrăgit: „Noaptea Muzeelor”. Reprezentanţii Muzeului spun că proiectul este dedicat po­pularizării ştiinţei şi învăţării distractive şi se organizează simultan în aproximativ 300 de oraşe din 24 de ţări europene. La noi în ţară, proiectul este coordonat de Target Active Training din București, prin intermediul conceptului de „cercetători pentru umanitate” (Researchers 4 Huma­nity sau, pe scurt, R4H). Începând cu anul 2006, „Noaptea Cercetătorilor” exis­tă ca proiect independent în seria Acţiunilor Marie Curie, fiind una dintre cele mai po­pulare iniţiative ale Uniunii Europene care vizează pu­blicul larg şi urmăreşte să faciliteze interacţiunea cu ştiinţa într-un mod amuzant. Evenimentele sunt finanţate de Comisia Europeană şi au drept scop stimularea carie­relor europene în cercetare.

Inventatori „pro­fesio­nişti”, invitaţi la eveniment

La Deva, „Noaptea Cercetătorilor” este organizată pentru a doua oară. Anul acesta la evenimentul de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane este invitat inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă, elevi și profesori cu preocupări în domeniul cercetării de la Colegiul Naţional „Decebal” Deva, Colegiul Naţional de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara, Şcoala Populară de Artă şi Palatul Co­piilor din Deva, dar şi specialiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara. Publicul vizitator va putea să vadă la standurile tematice amenajate peste 140 de dispozitive, mecanisme şi jucării realizate de profesori şi elevi. Experimentele anunţate sunt deo­sebit de spectaculoase: robotul sumo, multicopterul, fântâna magică, sfoara care cântă, ghirlanda wireless, oglinda magică, ochelarii minune, lumina nedumerită, le­vitaţia magnetică, diverse fenomene de inducţie electromagnetică, fenomene electrice, optice, mecanice, termice şi multe altele. Corneliu Birtok-Băneasă, dar şi elevii, coordonaţi de dascălii lor, vor face demonstraţii practice. Vizitatorii vor putea să interacţioneze cu expozanţii pentru a afla mai multe informaţii despre invenţiile acestora sau, şi mai bine, vor putea să experimenteze ei înşişi.

About Ada Beraru